Το Κρεμλίνο ονομάζει ζήτημα «ζωής και θανάτου» για τη Ρωσία την επέκταση του ΝΑΤΟ

Bluesnap / pixabay
Freepen.gr - Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε πρώην μέλη της ΕΣΣΔ είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» για τη Ρωσία, προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια πρόσφατη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου θα κάνει πολλούς να σκεφτούν όταν πρόκειται για τις προτάσεις της Μόσχας για μια νέα, πιο περιεκτική, ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Μιλώντας στην εθνική τηλεόραση την Κυριακή, ο Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Η πιθανή άνοδος των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στη συμμαχία παραμένει εντελώς απαράδεκτη για τη Ρωσία, εξήγησε.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες όπως η Ουκρανία, πιθανώς σε άλλες χώρες που ήταν στη Σοβιετική Ένωση... αυτό είναι στην πραγματικότητα ζήτημα ζωής και θανάτου για εμάς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατύπωσε την ιδέα μιας συνολικής συμφωνίας εγγυήσεων ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Η ιδέα έχει ήδη υλοποιηθεί σε δύο προσχέδια εγγράφων, ένα για τις ΗΠΑ και ένα για το μπλοκ του ΝΑΤΟ συνολικά. Μεταξύ άλλων, η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει μια συμφωνία για την αναστολή της επέκτασης του μπλοκ του Βορείου Ατλαντικού προς τα ανατολικά.

Η Ρωσία επιμένει πως μια τέτοια συμφωνία πρέπει να έρθει σε γραπτή, νομικά δεσμευτική μορφή, επισημαίνοντας ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τη Δύση να μην ωθήσει το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης παραβιάστηκαν.

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμη περισσότερο, εξαπατηθήκαμε συνεχώς, και ως αποτέλεσμα αυτής της εξαπάτησης φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου η ασφάλειά μας απειλείται», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σε περίπτωση που η ιδέα των εγγυήσεων ασφαλείας αγνοηθεί από τη Δύση, η Ρωσία υποσχέθηκε να βρει μια «στρατιωτική και τεχνική» απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ. 

«Ας ελπίσουμε ότι οι [διπλωματικές] σημειώσεις θα γίνουν πιο πειστικές με αυτόν τον τρόπο», είπε ο αξιωματούχος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail