Ένταση Ρωσίας-Γερμανίας: Το Βερολίνο απέλασε δύο διπλωμάτες, απάντηση υπόσχεται η Μόσχα

Shan Υuqi / Ζuma / ΤΑSS
Freepen.gr -
Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γερμανία κατήγγειλε την απόφαση του Βερολίνου να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες για τη δολοφονία ενός Τσετσένου αυτονομιστή. Περιγράφοντας το ως ένα «προφανώς εχθρικό βήμα», η Μόσχα έχει δεσμευτεί να απαντήσει στο εγγύς μέλλον.

Η διπλωματική αποστολή έχει καταθέσει «έντονη διαμαρτυρία» ως απάντηση στην απόφαση της Τετάρτης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ρώσοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν την κίνηση «αδικαιολόγητη» και είπαν ότι «το προφανώς εχθρικό βήμα… δε θα μείνει χωρίς κατάλληλη απάντηση, που θα ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον». Η κατάσταση έρχεται καθώς το Βερολίνο βρίσκεται στη μετάβαση στη μετά-Μέρκελ εποχή.

Νωρίτερα την Τετάρτη, γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν Ρώσο πολίτη σε ισόβια κάθειρξη. Ο άνδρας – που ταυτοποιήθηκε ως Vadim Krasikov, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε με ψεύτικο όνομα – κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός Τσετσένου αυτονομιστή, Zelimkhan Khangoshvili, στο Βερολίνο το 2019. Σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς, ο Krasikov είχε σταλεί από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας – κάτι που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ είπε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάεφ είχε κληθεί για την υπόθεση. Ενημερώθηκε ότι οι διπλωμάτες είχαν απελαθεί ως απάντηση σε αυτό που η Γερμανία αποκάλεσε «σοβαρή παραβίαση» της κυριαρχίας της. Ο Νετσάεφ κατήγγειλε την ετυμηγορία ως «πολιτικά υποκινούμενη» και «προκατειλημμένη».

Σύμφωνα με την Baerbock, η δολοφονία ισοδυναμούσε με «σοβαρή παραβίαση» του «νόμου και της κυριαρχίας » της Γερμανίας . Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να επιδιώκει έναν «ανοιχτό και ειλικρινή» διάλογο με τη Μόσχα – κάτι που είπε επίσης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τρίτη. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail