Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ένα έθνος ως «εχθρό» - Έρευνα

Anthony Wallace / ΑFΡ
Freepen.gr - Ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα αυξήθηκε σημαντικά μέσα σε μόλις τρία χρόνια, έδειξε μια νέα έρευνα. Περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να δουν τα αμερικανικά στρατεύματα «συγκεντρωμένα» στην Ανατολική Ασία.

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (52%) βλέπουν την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Beacon Research που ανατέθηκε από το Προεδρικό Ίδρυμα & Ινστιτούτο Ronald Reagan (RRPFI), ένα συντηρητικό think tank, και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Συγκριτικά, το 14% είπε ότι η Ρωσία ήταν η κύρια απειλή και το 12% η Βόρεια Κορέα.

Μόνο το 21% ανέφερε το Πεκίνο ως την κύρια απειλή για τις ΗΠΑ το 2018, όταν το RRPFI δημοσίευσε την πρώτη ετήσια έρευνα εθνικής άμυνας.

Επιπλέον, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θεωρεί την Κίνα εχθρό, ενώ το 23% δήλωσε ότι τη θεωρεί σύμμαχο.

«Υπάρχει δικομματική συναίνεση για τις απειλές που αντιμετωπίζουμε. Για πρώτη φορά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων λέει ότι ένα μόνο έθνος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες: η Κίνα», ανέφερε η RRPFI σε μια δήλωση.

Εξηγώντας τι τους απασχολεί περισσότερο για την Κίνα, οι ερωτηθέντες ανέφεραν τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας (20%), την στρατιωτική συσσώρευση (19%), τις εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (17%) και την εξωτερική πολιτική (13%). Ξεχωριστά, το 23% δήλωσε ότι ανησυχεί για την τεχνολογία AI του Πεκίνου και ένα άλλο 23% δήλωσε πως ανησυχεί για την ευπάθεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συγκεντρώσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Ανατολική Ασία αυξήθηκε από 16% το 2019 σε 37%, δείχνει η έρευνα. «Αντίθετα, το ποσοστό που επέλεξε τη Μέση Ανατολή μειώθηκε από 37% το 2019 σε 17%,» ανέφερε η Beacon Research.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας επιδεινώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια αφού η Ουάσιγκτον ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. Οι χώρες συγκρούστηκαν επίσης στην παγκόσμια σκηνή για ζητήματα που κυμαίνονται από ισχυρισμούς για πειρατεία και κατασκοπεία, μέχρι το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, καθώς και αλληλοκατηγορίες για πυροδότηση στρατιωτικών εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική δοκιμασία της Αμερικής του 21ου αιώνα».

Η Κίνα έχει επανειλημμένα πει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν αυτό που θεωρούν νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin τον Ιούνιο προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην θεωρούν το Πεκίνο ως «φανταστικό εχθρό».

* πληροφορίες rt.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail