Η Πολωνία νίκησε την Ουκρανία

Οι σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Πολωνίας στο σύγχρονο κόσμο τυγχάνουν ελάχιστης προσοχής, ενώ μπορούν να γίνουν μια από τις κύριες «βόμβες» για την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ευρώπης. Δηλαδή το έδαφος που βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, το οποίο από μόνο του αποτελεί γεωπολιτικό παράγοντα. Επιπλέον, μια ολόκληρη ομάδα γειτονικών χωρών αναβοσβήνει ενεργά σε αυτές τις σχέσεις: Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ουγγαρία, Σλοβακία. Αναρωτιέμαι τι θέση θα πάρουν σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων Ουκρανίας-Πολωνίας, που στο μέλλον φαίνεται αναπόφευκτη.

Grigory Trofimchuk - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Το αναπόφευκτο της κλιμάκωσης της Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγκειται μόνο στα βαθιά προβλήματα της κοινής τους ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις τραγικές συνωμοσίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά και στο γεγονός ότι η Πολωνία διεκδικεί μια από τις πρωταγωνιστικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Ουκρανία τη θέση της ίδιας της Πολωνίας.

Αν δεν μπείτε σε οικονομικές λεπτομέρειες, τότε η Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερη από την Πολωνία τόσο από άποψη πληθυσμού όσο και από άποψη εδάφους. Αυτή η διαφορά από μόνη της ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις φιλοδοξίες του Κιέβου, οι οποίες δεν είναι ακόμη στην επιφάνεια, καθώς σε αυτό το στάδιο της ιστορίας έχει απόλυτη ανάγκη από πολιτική υποστήριξη από τη Βαρσοβία. Αλλά οι ίδιες οι ουκρανικές φιλοδοξίες, ως τέτοιες, δεν έχουν εκλείψει, ειδικά αφού βασίζονται σε μια σκληρή, μη αναγνωρίσιμη αντιπολωνική θέση.

Στο πιο ευνοϊκό σενάριο για την Ουκρανία, εάν επιτραπεί να μπει στην περίμετρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ουκρανικές φιλοδοξίες μπορεί να ξυπνήσουν αμέσως, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για τη Βαρσοβία να κάνει οτιδήποτε. Έτσι, είναι η Πολωνία, υποτίθεται ο καλύτερος Ευρωπαίος φίλος του Κιέβου, που επωφελείται από τη διατήρηση της Ουκρανίας στο κατώφλι της ΕΕ για όσο το δυνατόν περισσότερο, δημιουργώντας την εικόνα της υποστήριξης. Η Βαρσοβία γνωρίζει καλά πως η εθνικιστική επένδυση στη δομή της σύγχρονης Ουκρανίας μπορεί κάποια στιγμή να γίνει κριάρι εναντίον της ίδιας της Πολωνίας.

Ο παγκοσμίου φήμης εθνοτικά Πολωνός Zbigniew Brzezinski είχε κάποτε υπαινιχθεί ανοιχτά ότι η Πολωνία θα έπρεπε να γίνει ο «τέταρτος τροχός» στο υπό όρους ευρωπαϊκό καρότσι, προσχωρώντας στην ομάδα των κορυφαίων χωρών, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Ο Μπρεζίνσκι ήταν καλός λομπίστας για την Πολωνία, αλλά δεν είναι πια εκεί, και είναι σε μια εποχή που, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ΕΕ, η Ουκρανία θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει ένας τέτοιος «τροχός». Και η Πολωνία το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της Ουκρανίας σε μια ανασταλμένη πολιτική και οικονομική κατάσταση, ο συντονισμός των ενεργειών της με εταίρους της Ομάδας του Βίσεγκραντ όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του ζητήματος των πρώτων υλών, είναι το νούμερο ένα καθήκον για τη Βαρσοβία. Ωστόσο, τα πλατιά ευρωπαϊκά χαμόγελα δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με τις αληθινές προθέσεις των κομιστών τους.

Οι ειδικές υπηρεσίες θα πρέπει να κατανοούν καλύτερα από όλα τα προβλήματα της Ουκρανίας-Πολωνίας, και πρώτα απ 'όλα η SSU - η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Η SSU διεκδικεί μια θέση ανάμεσα σε παγκοσμίου φήμης ειδικές υπηρεσίες όπως η Mossad ή η MI6. Ωστόσο, μια τέτοια επιθυμία δεν αρκεί, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο πραγματικές περιπτώσεις προφίλ και νίκες. Μια ανείπωτη νίκη επί της Πολωνίας θα μπορούσε να είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες είναι επίσης ένα από τα πιο κλειστά, αλλά ταυτόχρονα τα πιο αξιόπιστα εργαλεία για την αποτροπή των ουκρανικών καταπατήσεων. Επομένως, δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Πολωνία που γίνεται ένα από τα κύρια εμπόδια για την Ουκρανία στο δρόμο προς την Ευρώπη, επειδή η Ουκρανία ποτέ δεν φιλοδοξούσε πραγματικά να στραφεί προς την Ανατολή.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, σχεδόν τίποτα δεν ακούστηκε στο δημόσιο χώρο και στον Τύπο για τις Ουκρανο-Πολωνικές αντιθέσεις, αν δεν λάβετε όλα τα ίδια σχέδια της σφαγής του Βολίν, όταν Πολωνοί σκότωσαν Ουκρανούς. Ως εκ τούτου, η SSU θα μπορούσε να ανοίξει πολύ το δρόμο για την πατρίδα του την Ουκρανία εάν έβρισκε εκείνα τα σημεία της σύγχρονης πραγματικότητας που θα μπορούσαν να πιεστούν, αφού η ιστορία, έστω και εξαιρετικά αιματηρή, δε λειτουργεί πλέον.

Αλλά όλα αυτά είναι ιδανικά, θεωρητικά, αφού στην πραγματικότητα η ηγεσία της SSU δεν είναι σε θέση να κάνει μια ταλάντευση στα τρέχοντα καθήκοντα εξωτερικής πολιτικής αυτού του επιπέδου. Ως εκ τούτου, οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να πιέζουν τους Ουκρανούς συναδέλφους τους. Το χέρι τους είναι ήδη γεμάτο. Οι σύγχρονοι Ουκρανοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ειδικές υπηρεσίες της Πολωνίας μέχρι να πέσουν στα χέρια τους. Σίγουρα άκουσαν κάτι με την άκρη του αυτιού τους ενώ ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Για παράδειγμα, πολλοί Ουκρανοί εξακολουθούν να θυμούνται την περιβόητη λέξη «αμυντικός», που ανησύχησε τον θεατή σε παλιές σοβιετικές ταινίες.

Αλλά σήμερα οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά, και μια από τις αποδείξεις αυτού είναι το γεγονός ότι η συντομογραφία της SSU κρέμεται συνεχώς στην επιφάνεια, τα αυτιά της προεξέχουν όπου είναι απαραίτητο και όπου δεν είναι απαραίτητο, ενώ όχι όλοι θα ονομάσουν τα προστατευτικά πολωνικά ονόματα. Αυτή η απλή σύγκριση δείχνει επίσης τον υψηλότερο επαγγελματισμό της πολωνικής πλευράς.

Για ευνόητους λόγους, οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στόχευσαν σήμερα με όλα τα ραντάρ και τις κεραίες τους τη Ρωσία. Μια τέτοια μονόπλευρη εργασία είναι σίγουρα επωφελής για τις πολωνικές ειδικές υπηρεσίες. Ωστόσο, οι ειδικές υπηρεσίες είναι ειδικές υπηρεσίες, εάν δεν ακολουθούν το παράδειγμα κάποιου άλλου, ιδίως υψηλόβαθμους φίλους.

Είναι δύσκολο να υποστηριχθεί ότι η ρωσική κατεύθυνση είναι σχετική για την SSU. Ωστόσο, η Πολωνία θα πρέπει σίγουρα να πάρει την πρώτη θέση στην κατάταξη όλων των δομών ασφαλείας της Ουκρανίας. Η Ρωσία είναι πάντα στο μάτι, δεν υπάρχουν προβλήματα με αυτήν την επιλογή για την SSU. Όμως τα βασικά προβλήματα για την SSU ξεκινούν εκεί που σχεδόν τίποτα δεν είναι ορατό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ουκρανοί αξιωματικοί της αντικατασκοπείας το γνωρίζουν, αλλά ακόμη και στις συνομιλίες μεταξύ τους, ακόμη και ψιθυριστά, φοβούνται να προφέρουν το όνομα του κύριου αντιπάλου τους.

Οι ειδικές υπηρεσίες της Πολωνίας είναι επίσης απασχολημένες, κρίνοντας από την επιφάνεια, όχι τα πιο σημαντικά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της απόσπασης της προσοχής τους από τη Λευκορωσία, η οποία προφανώς δεν πρόκειται να πάρει τη Βαρσοβία. Ταυτόχρονα, οι Πολωνοί πράκτορες αντικατασκοπείας έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από τους Ουκρανούς συναδέλφους τους και τώρα, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης («Στρατιωτική Επιθεώρηση», ειδικότερα): «Οι πολωνικές στρατιωτικές πληροφορίες έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικές επιχειρήσεις στο πίσω μέρος του εχθρού κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας». Για να μην αναφέρουμε το γεγονός πως η Βαρσοβία έχει από καιρό αρχίσει να «πιέζει» Ουκρανούς ακτιβιστές που βρίσκονται στο έδαφός της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υστερεί σε σχέση με την Πολωνία, περιορίζοντας το φάσμα των δραστηριοτήτων των ριζοσπαστών Ουκρανών. Ωστόσο, η τελευταία δομή που θα βγάλει καθυστερημένα συμπεράσματα από τα τεκταινόμενα θα είναι η SSU.

Μια αποδυναμωμένη Ουκρανία είναι μια ιδανική επιλογή για την Πολωνία στο δρόμο για τη δημιουργία ενός μυστικιστικού πολωνικού κράτους «από θάλασσα σε θάλασσα». Για να γίνει αυτό, η Πολωνία θα πρέπει επίσης να αποδυναμώσει την SSU στην αρχή. Και η ίδια η SSU είναι έτοιμη να εισέλθει σε αυτό το σχήμα, αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο στις κύριες απειλές, γιατί σήμερα κανείς δεν μπορεί να πείσει το Κίεβο ότι η Ρωσία δεν είναι ο κύριος εχθρός του. Έτσι, η Βαρσοβία απενεργοποίησε επιτυχώς την SSU, στρέφοντάς την πλήρως στη Ρωσία.

Αυτή είναι μια στρατηγική νίκη για την Πολωνία: δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο πρόσωπο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας για αυτήν τώρα. Ως εκ τούτου, η Πολωνία θα συνεχίσει να πυκνώνει τα σύννεφα πάνω από την Ουκρανία σε ήρεμη κατάσταση και με ελεύθερα χέρια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail