Μετά τα Εμιράτα, ο Ερντογάν ονειρεύεται ξεπάγωμα σχέσεων με το Ισραήλ

Freepen.gr - Η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι πιθανή, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του που επέστρεφε από επίσκεψη στο Κατάρ, ανέφερε την Τετάρτη η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Gazete Duvar.

«Δεχθήκαμε με χαρά το σχετικό αίτημα από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι και πραγματοποιήσαμε τις συνομιλίες μας σταδιακά αποστέλλοντας τον αρχηγό πληροφοριών και τον υπουργό Εξωτερικών μας. Γιατί να μην [ξεκινήσει] μια τέτοια διαδικασία με το Ισραήλ;» Ο Ερντογάν είπε σχετικά με μια πρόσφατη προσέγγιση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους στο παρελθόν.

Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά τον περασμένο μήνα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Isaac Herzog σε μια σπάνια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών, προτρέποντας να συνεχιστεί ο διάλογος, τονίζοντας τα αμοιβαία συμφέροντα.

Το τηλεφώνημα ήρθε λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση ενός ζευγαριού Ισραηλινών που κρατούνταν στην Τουρκία για μια εβδομάδα ως ύποπτο για κατασκοπεία.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να ενεργήσει προσεκτικά όσον αφορά την πολιτική του για την Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ και το Τζαμί Αλ Άκσα, προσθέτοντας: «Όταν θα δούμε την καλή τους θέληση σε αυτό το θέμα, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να λάβουμε μέτρα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αμοιβαίο επαναδιορισμό των πρεσβευτών, ο Ερντογάν ανέφερε ότι αυτό θα ήταν πιθανό εάν το Ισραήλ λάβει υπόψη τις προτεραιότητες της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail