Ακόμη ένα ορόσημο στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού της Τουρκίας

Freepen.gr - Τα συνεργεία ξεκίνησαν την κατασκευή της πλάκας θεμελίωσης για το αντλιοστάσιο της Μονάδας 1 του NPP Akkuyu. Η ενίσχυση και η εγκατάσταση ξυλότυπου βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοτάξιο. Στις εργασίες συμμετέχουν περίπου 400 άτομα. 

Τα αντλιοστάσια είναι ένα συγκρότημα εγκαταστάσεων που έχουν σχεδιαστεί για την παροχή θαλασσινού νερού στα κύρια εργοστάσια επεξεργασίας του πυρηνικού σταθμού και αποτελούν μέρος του σύγχρονου συστήματος υψηλής τεχνολογίας των παράκτιων δομών υδραυλικής μηχανικής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu. Συνολικά θα κατασκευαστούν τέσσερα αντλιοστάσια, ένα για κάθε μονάδα πυρηνικού σταθμού.

Το βάθος της πλάκας θεμελίωσης του αντλιοστασίου βρίσκεται σε υψόμετρο 16,5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να αντέχει την πίεση του θαλασσινού νερού, η κατασκευή πραγματοποιείται υπό την προστασία διαφραγμάτων σκυροδέματος πάχους 1 μέτρου. Οι τοίχοι τους συγκρατούνται αξιόπιστα από τρεις σειρές ειδικών συνδετήρων - αγκυροδέτες. Υπάρχουν 384 τέτοιοι δεσμοί στα τοιχώματα του διαφράγματος, 3 σειρές των 128 σε καθεμία. Το ύψος της ανωδομής του κτιρίου του σταθμού θα είναι πάνω από 11 μέτρα και ο βασικός εξοπλισμός διεργασίας και το τμήμα υδροληψίας θα βρίσκονται υπόγεια.

Ο Sergei Butckikh, πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της AKKUYU NUCLEAR JSC, Διευθυντής του υπό κατασκευή NPP, σχολίασε την έναρξη της κατασκευής θεμελίωσης του αντλιοστασίου Μονάδας 1: 

«Η ανάπτυξη του λάκκου θεμελίωσης για το αντλιοστάσιο της Μονάδας 1 ξεκίνησε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πριν την κατασκευή του λάκκου προηγήθηκε ένα ολόκληρο συγκρότημα προπαρασκευαστικών εργασιών: πλήρωση του υδάτινου χώρου, κατασκευή τοιχωμάτων φραγής, διαμόρφωση αναχώματος αντικαταιγίδας, στη συνέχεια σκάφτηκε λάκκος βάθους 22 μέτρων και βάση θεμελίωσης – τσιμεντένιο μαξιλάρι – τοποθετήθηκε στον πυθμένα του μέχρι το υψόμετρο των -16,5 μέτρων Τώρα προχωράμε από το προπαρασκευαστικό στάδιο στην απευθείας κατασκευή του αντλιοστασίου.

Στην πλάκα θεμελίωσης του κτιρίου πρόκειται να τοποθετηθούν περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα σκυροδέματος. Σε όρους πολυπλοκότητας, η εγκατάσταση μπορεί να συγκριθεί με την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, επομένως ο σχεδιασμός των αντλιοστασίων απαιτούσε σοβαρές προσπάθειες από μια ομάδα ειδικευμένων Ρώσων και Τούρκων μηχανικών και η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες».

Στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η κατασκευή της θεμελιώδους πλάκας του αντλιοστασίου για τη μονάδα 2 του πυρηνικού σταθμού Akkuyu. Θα διαμορφωθούν και εκεί πολύπλοκα διαμορφωμένοι αγωγοί νερού για τις κύριες αντλίες ψύξης. Για αυτό θα χρησιμοποιηθεί και ειδικός ξυλότυπος που θα επιτρέψει στην εργασία να έχει την απαραίτητη ακρίβεια.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κατασκευή των αντλιοστασίων για τις μονάδες 3 και 4 του πυρηνικού σταθμού Akkuyu.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail