Είναι ανόητα τα γεράκια στον Λευκό Οίκο που δεν καταλαβαίνουν τα μηνύματα του Πούτιν;, είναι ο τίτλος του άρθρου της https://english.pravda.ru/world/149821-usa_russia/. Τον Ιούνιο, αμέσως μετά τη σύνοδο Πούτιν-Μπάιντεν, η προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να «ξεκαθαρίσουν τα συντρίμμια» στις διμερείς σχέσεις ήταν εξαιρετικά αμφίβολη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μάλιστα έδωσε στις ρωσικές αρχές έξι μήνες ή ένα χρόνο για να «απελευθερώσουν τους ανθρώπους από τις φυλακές» και να αποκαταστήσουν την τάξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Οι απαιτήσεις του Μπάιντεν που έμοιαζαν με τελεσίγραφο ακούγονταν γελοίες καθώς η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να υποβάλει πολλές αμοιβαίες αξιώσεις κατά των αρχών των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι αυτός ο δρόμος που οδηγεί σε αμοιβαία κατανόηση και καλές σχέσεις.
Πριν από λίγο καιρό, αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία φέρεται να προετοίμαζε μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Τα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου ανέφεραν την στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνήθηκε τέτοιες υποθέσεις, αλλά η Δύση συνέχισε να σαλπίζει για ακόμη ένα γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ υποσχόταν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η αναπληρώτριά του Βικτόρια Νούλαντ ανακοίνωσαν πως η «επιθετική» Ρωσία θα αντιμετωπίσει οικονομικά μέτρα υψηλού αντίκτυπου και περισσότερες κυρώσεις που δεν είχε ξαναδεί.
Δημοσιογράφοι και πολιτικοί στη Δύση μιλούν για την επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση ως κάτι αναμφισβήτητο. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έμεινε στην άκρη και υποσχέθηκε ότι θα καταστήσει «πολύ, πολύ δύσκολο» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας. Διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους πως γνώριζε για τις ενέργειες της Ρωσίας εδώ και πολύ καιρό και ως εκ τούτου σκόπευε να κάνει μια μακρά συζήτηση με τον Πούτιν. Είναι δύσκολο να μη συμφωνήσει κανείς με την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει ειδική επιχείρηση για να επιδεινώσει την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία για να μεταθέσει την ευθύνη για την κρίση στη Ρωσία. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική στην οποία καταφεύγει η Ουάσιγκτον, αλλά «η κλίμακα της αναίδειας και του ψεύδους» είναι εντυπωσιακή.
Αξιολογώντας τις προαναφερθείσες απειλές από τη Δύση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους υποκινητές τους. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δυτικοί εταίροι έχουν χάσει εντελώς την κουλτούρα του διαλόγου, τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, τις προσπάθειες συναίνεσης και την ικανότητα δημιουργικής αναζήτησης ισορροπίας συμφερόντων. Πράγματι, αφότου η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας οδήγησε ένα τανκ του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα στην Εσθονία, η «διάγνωση» του Λαβρόφ μοιάζει πολύ πεζή.
Δεν αρκεί για τη Δύση να σύρει τις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού στρατοπέδου και τα κράτη της Βαλτικής στις τάξεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας — θέλει και εκεί την Ουκρανία και τη Γεωργία.
Ο Πούτιν καταφεύγει συχνά στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά παρά τις προφορικές υποσχέσεις που είχε δώσει η Δύση. Οι θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια εξακολουθούν να αγνοούνται. Ως εκ τούτου, ο Πούτιν πρότεινε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για την επεξεργασία συγκεκριμένων συμφωνιών που θα περιέχουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για την αποτροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στα σημεία του Πούτιν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ. Η μετατροπή των γειτονικών χωρών της Ρωσίας σε εφαλτήριο για την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, η ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε άμεση γειτνίαση με στρατηγικά σημαντικές περιοχές είναι έντονα απαράδεκτη. Η Μόσχα ορίζει τη δημιουργία τέτοιων απειλών ως τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν.
Δυστυχώς, η Δύση είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί μια ευκαιρία για την ειρήνη στην Ευρώπη για χάρη των γεωπολιτικών της φιλοδοξιών, και φαίνεται μερικές φορές πως οι δυτικοί αξιωματούχοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να διολισθήσουν σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, οι συνέπειες του οποίου θα ήταν απρόβλεπτες για τον κόσμο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. Η Ρωσία δεν έχει δικαιώματα να οικοδομεί τις σφαίρες επιρροής της και να προσπαθεί να ελέγξει τους γείτονές της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Θα υποθέσει κανείς ότι μόνο η Δύση έχει το δικαίωμα να οικοδομήσει τις σφαίρες επιρροής της.
Νηφάλια φωνές εν μέσω αυτής της αντιρωσικής υστερίας ακούγονται ακόμα κατά καιρούς. Για παράδειγμα, ο Samuel Charap, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στη RAND Corporation, κάλεσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναγνωρίσει ότι η μόχλευση της Αμερικής είναι περιορισμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα μπορέσουν να εξαναγκάσουν τον Πούτιν σε μονομερείς παραχωρήσεις. Η πολιτική της Ουάσιγκτον για τα καρότα και το μαστίγιο είναι επαναλαμβανόμενη και χωρίς προβλήματα: υπάρχει πάντα πίεση εναντίον της Μόσχας και κάθε είδους υποστήριξη για την Ουκρανία.
Ο Samuel Charap πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πιέσουν το Κίεβο να προβεί σε γενική αμνηστία ή να προωθήσει συνταγματικές τροποποιήσεις σχετικά με το ειδικό καθεστώς των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στο Κοινοβούλιο; Αυτό θα μπορούσε να εκτονώσει την τρέχουσα κρίση και να αποτρέψει μια πιθανή καταστροφή. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να πιέσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, σε συμβιβασμό, πιστεύει ο Αμερικανός ειδικός.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Hamilton College, Alan Cafruny, η αύξηση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια της συνόδου κορυφής της Γενεύης.
Υπάρχουν δυνάμεις στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που ασκούν τρομερή πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσέγγιση με τη Μόσχα.
Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεργάζονται» με τη Ρωσία αυξάνοντας τις προμήθειες φονικών όπλων στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και πετώντας στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κοντά στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.
Ακολουθεί ένας φαύλος κύκλος: οι ενέργειες της Ουάσιγκτον προκαλούν ένα νέο γύρο ρωσικής στρατιωτικής κινητοποίησης, που εμπνέει ακόμη περισσότερο τους πολεμοχαρείς επικριτές του Μπάιντεν στο εσωτερικό. Υπάρχει ο κίνδυνος η κλιμάκωση να ωθήσει το Κίεβο να διαπράξει ένα μοιραίο λάθος, όπως συνέβη με τη Γεωργία το 2008. Ο Cafruny θεωρεί δικαιολογημένες τις πρωτοβουλίες του Πούτιν, αφού η απαίτησή του για μη επέκταση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταστεί αφετηρία για διαπραγματεύσεις.
Οι επιτυχημένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του υπερηχητικού πυραύλου Zircon φαίνεται να είναι ένα καλό επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. Ο Πούτιν κατέστησε σαφές πως η εμφάνιση συγκροτημάτων επίθεσης στην Ουκρανία δε θα μείνει αναπάντητη. Τα γεράκια στο Λευκό Οίκο πρέπει να είναι αλαζονικά ανόητα για να μην καταλαβαίνουν τόσο ξεκάθαρα μηνύματα από το Κρεμλίνο.