Οι ριζοσπαστικές πράσινες πολιτικές και η αντι-ρωσική παράνοια επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση της ΕΕ

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε πρόσφατα την οργή του για τις αντιπαραγωγικές πολιτικές που ασκεί η ΕΕ εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής της κρίσης. Συμφώνησε με έναν εκπρόσωπο της Δούμας που προειδοποίησε νωρίτερα ότι η Ευρώπη απειλείται με πάγωμα λόγω της πολιτικοποίησης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ρώσου ηγέτη, «Ναι, συμφωνώ με την εκτίμησή σας. Και είναι επίσης ανόητο για όσους καθυστερούν το σύστημα (Nord Stream II), επειδή μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά σίγουρα θα μείωναν την τιμή των συναλλαγών spot. Δε θέλουν να αγοράσουν απευθείας από εμάς, αλλά για αυτούς, η τιμή θα έπεφτε δραματικά. Απλώς κόβουν το κλαδί στο οποίο κάθονται. Είναι αξιοσημείωτο».

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι πολύ σπάνιο για τον Πρόεδρο Πούτιν να εκφράσει αγανάκτηση για οτιδήποτε, πόσο μάλλον για τις πολιτικές άλλων χωρών, αλλά αυτό απλώς δείχνει πόσο αντιπαραγωγικές πιστεύει ότι είναι. Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται πολλοί στην Κοινότητα τόσο των Mainstream Media όσο και των [εναλλακτικών] Alt-Media (AMC), ο καθένας για τους δικούς του ιδεολογικούς λόγους φυσικά και επιδιώκοντας διαφορετικούς αφηγηματικούς σκοπούς, η Ρωσία δε θέλει να παγώσει η Ευρώπη. Θέλει ειλικρινά να συνεχίσει την αμοιβαία επωφελή ενεργειακή συνεργασία με το μπλοκ και δεν ενδιαφέρεται καθόλου να «τιμωρήσει» αυτές τις χώρες μέσω της αναστολής των προμηθειών για πολιτικούς λόγους. Γι' αυτό εξοργίζει τόσο πολύ τον Πρόεδρο Πούτιν.

Οι ριζοσπαστικές «πράσινες» πολιτικές της ΕΕ και η αντιρωσική παράνοια ευθύνονται άμεσα για την όξυνση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης. Τα πρώτα αναφέρονται στην επιταχυνόμενη μετάβαση του μπλοκ προς τις λεγόμενες «πράσινες» πηγές ενέργειας, που συνέβη σε βάρος των υπαρχόντων συμβατικών (ορυκτών καυσίμων). Το αποτέλεσμα ήταν πως η ΕΕ δεν είχε επαρκή αποθέματα καυσίμων για να αντιμετωπίσει την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, αφού οι οικονομικές συνέπειες των ασυντόνιστων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για τον περιορισμό του COVID-19 της προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια. Θα έπρεπε να έχουν εφαρμόσει σταδιακά μετριοπαθείς πολιτικές εκ των υστέρων αντί να επιταχύνουν την εφαρμογή ριζοσπαστικών.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τους φόβους ορισμένων χωρών που υποκινούνται από τις ΗΠΑ σχετικά με τις υποτιθέμενες πολιτικές προθέσεις της Ρωσίας όσον αφορά το ρόλο της στον εφοδιασμό της ΕΕ με ενέργεια. Τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία ισχυρίζονται σταθερά χωρίς καμία τεκμηριωμένη βάση πως η Ρωσία θέλει να «τιμωρήσει» όλη την ΕΕ για οποιονδήποτε λόγο ισχυρίζονται εκείνη την εποχή, είτε πρόκειται για τα λεγόμενα «δημοκρατικά» και «ανθρώπινα δικαιώματα» πρότυπα του μπλοκ ή επιβολή κυρώσεων κατά της Ευρασιατικής Μεγάλης Δύναμης. Ούτε μια φορά η Ρωσία δεν έχει «οπλοποιήσει» την ενέργεια, με τη μόνη υποτιθέμενη περίπτωση στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να οφείλεται στην αποτυχία της Ουκρανίας να πληρώσει για τις προμήθειες της και στη συνέχεια να αφαιρέσει πόρους καθώς διέσχιζαν το έδαφός της προς τα δυτικά.

Η Ρωσία έκλεισε τις εξαγωγές της βάσει συμβατικής συμφωνίας για να αποτρέψει την κλοπή των πόρων της και σε μια προσπάθεια να υποχρεώσει τους οφειλέτες να πληρώσουν επιτέλους το λογαριασμό τους. Αυτή η νομική κίνηση θεωρήθηκε κακόβουλα ως κάποιο είδος «συλλογικής τιμωρίας» εναντίον όλης της Ευρώπης, γεγονός που εξηγεί το χρονοδιάγραμμα με το οποίο η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της Ουκρανίας εκείνη την εποχή πραγματοποίησε αυτήν την άνευ προηγουμένου πρόκληση. Ακόμα κι έτσι, παραμένει χαραγμένο στο μυαλό ορισμένων κατοίκων της περιοχής ως η υποτιθέμενη «οπλοποίηση» των εξαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, που τώρα οι κυβερνήσεις τους ισχυρίζονται ότι συμβαίνει για άλλη μια φορά. Αυτές οι χώρες προτιμούν να πληρώνουν για πιο ακριβό και λιγότερο αξιόπιστο LNG των ΗΠΑ παρά για συμφωνίες με τη γειτονική Ρωσία.

Η κατάσταση είναι τέτοια που η ΕΕ δε δείχνει σημάδια υποχώρησης στην επιταχυνόμενη επιβολή ριζοσπαστικών «πράσινων» πολιτικών και το μπλοκ εξακολουθεί να επηρεάζεται κάπως από την παράνοια των ρωσοφοβικών μελών του για τις στρατηγικές προθέσεις του Κρεμλίνου. Σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα γύρω από τον COVID-19, το αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποφέρει από υψηλές τιμές και αναξιόπιστες προμήθειες όσο αρνείται να συνάψει ρεαλιστικά μακροπρόθεσμες συμφωνίες εφοδιασμού με τη Ρωσία. Αυτό εξοργίζει τον Πρόεδρο Πούτιν, καθώς δεν του αρέσει να βλέπει τους Ευρωπαίους να παγώνουν λόγω των κοντόφθαλμων και αντιπαραγωγικών πολιτικών των ηγετών τους, όταν η Ρωσία μπορεί να ανακουφίσει τα βάσανά τους αμέσως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail