Η επικίνδυνη άγνοια της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,  Annalena Baerbock,  ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 8 Δεκεμβρίου χωρίς να γνωρίζει ότι η τοποθέτηση πυραύλων της Αμερικής στην Ουκρανία στα σύνορα της Ρωσίας, και σε απόσταση μόλις 7 λεπτών από τη Μόσχα, θα ήταν ακόμη πιο απαράδεκτη για τη Μόσχα από ό,τι θα ήταν, για την Ουάσιγκτον, οι πύραυλοι της Σοβιετικής Ένωσης που στάθμευαν στην Κούβα, όντας δεκαπέντε λεπτά πτήσης μακριά από την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων το 1962. Είναι προφανώς τόσο πολύ νεοσυντηρητική (υποστηρικτής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού) που η Baerbock αγνοούσε αυτό το κρίσιμο και απλό γεγονός των διεθνών σχέσεων σε όλη την προηγούμενη 17χρονη καριέρα της στην πολιτική, πριν διοριστεί υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Eric Zuesse - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το είχε αγνοήσει τόσο πολύ που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια  της εισαγωγικής τηλεφωνικής συνομιλίας μαζί της στις 14 Δεκεμβρίου , διαπίστωσε κατά τη διάρκειά της ότι έπρεπε να της το εξηγήσει! Αυτό είναι μάλλον συγκλονιστικό.

Δεν  ήξερε καν γιατί η ηγέτης της Γερμανίας, κατά την περίοδο 2005-2021, Άνγκελα Μέρκελ, είχε -μαζί με τον ηγέτη της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ- καθιερώσει στις συμφωνίες του Μινσκ για τη διευθέτηση του ουκρανικού πολέμου τη «Normandy Format» για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας (στα σύνορα της Ρωσίας) και της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς το 2014, προκειμένου να καθιερωθεί, στο Μινσκ, μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ αυτών των δύο πλευρών (Ουκρανία και η αποσχισθείσα περιοχή της) και να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν μεταξύ τους μια μόνιμη ειρηνευτική διευθέτηση, με την οποία το Ντονμπάς θα είναι και πάλι μέρος της Ουκρανίας και θα ψηφίζει στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, αλλά θα του χορηγείτο από την Ουκρανία, κάποιος βαθμός εσωτερικής αυτονομίας (και εγγυημένης ειρήνης) διευθετώντας ειρηνικά τον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Η Baerbock δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για το αν θα τιμήσει ή ακόμη αν θα σεβαστεί τη συνθήκη ανακωχής που υπέγραψαν η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Πούτιν, που είχε επιτευχθεί από κοινού μεταξύ της Ουκρανίας και του Ντονμπάς, στο Μινσκ. Ωστόσο, έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα σε όλα τα άλλα ζητήματα πως υποστηρίζει τις ίδιες απόψεις που έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε συμμετείχε, με κανέναν τρόπο, στις συμφωνίες του Μινσκ, και έτσι μπορούσε να βγει μετά απορρίπτοντάς τις — ή να υποστηρίξει μόνο τις διατάξεις του Μινσκ που είχαν ευνοήσει την ουκρανική πλευρά και απορρίπτοντας τις διατάξεις που είχαν ευνοήσει η πλευρά του Ντονμπάς. 

Με άλλα λόγια: θα μπορούσε να βγει επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ή ακόμη και να υποστηρίξει απερίφραστα α και έτσι θα μπορούσε να βγει απορρίπτοντάς τους — ή αλλιώς υποστηρίζοντας μόνο τις διατάξεις του Μινσκ που είχε ευνοήσει η ουκρανική πλευρά και απορρίπτοντας τις διατάξεις που είχε ευνοήσει η πλευρά του Ντονμπάς. Με άλλα λόγια: θα μπορούσε να βγει επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ή ακόμη και να υποστηρίξει απερίφραστα α και έτσι θα μπορούσε να βγει απορρίπτοντάς τους — ή αλλιώς υποστηρίζοντας μόνο τις διατάξεις του Μινσκ που είχε ευνοήσει η ουκρανική πλευρά και απορρίπτοντας τις διατάξεις που είχε ευνοήσει η πλευρά του Ντονμπάς. Με άλλα λόγια: θα μπορούσε να βγει επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Μινσκ, ή ακόμη και να υποστηρίξει απερίφραστα την επανέναρξη της προσπάθειας της Ουκρανίας το 2014-2015 να κατακτήσει στρατιωτικά το Ντονμπάς και να αντιμετωπίσει όλους τους κατοίκους εκεί ως «τρομοκράτες» μέχρι να κατακτηθούν.

Η άγνοια της Baerbock εξυπηρετεί καλά το μακροπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κατακτήσει τη Ρωσία (επειδή της επιτρέπει να είναι ο νεοσυντηρητικός που ήταν πάντα), αλλά αποζημιώνει το λαό της Γερμανίας υποτάσσοντας τα συμφέροντα του γερμανικού λαού στα συμφέροντα της Αμερικής και των δισεκατομμυριούχων που κατέχουν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου (και άλλες) που ανταγωνίζονται αυτές στη Ρωσία, και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε έναν άλλο Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της Γερμανίας) θα ήταν το κύριο πεδίο μάχης. Αυτό σαφώς ΔΕΝ είναι προς το συμφέρον του γερμανικού λαού.

Η Baerbock, στην υπηρεσία των δισεκατομμυριούχων επενδυτών της Αμερικής σε αέριο που υγροποιείται σε δοχεία και στη συνέχεια θα αποσταλεί στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ για να αντικαταστήσει το πολύ φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, επέκρινε πάντα την πολιτική της Γερμανίας να αγοράζει το πολύ φθηνότερο ρωσικό αέριο αλλά σε αυτούς τους καιρούς των ανοδικών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η πολιτική της είναι ακόμη πιο δαπανηρή για τους Γερμανούς από ό,τι στο παρελθόν. Είναι προφανώς αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την έναρξη λειτουργίας του πρόσφατα ολοκληρωμένου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία — και το κάνει αυτό για να εξυπηρετήσει τους Αμερικανούς επενδυτές, που στοχεύουν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη.

Επίσης, προφανώς αγνοούσε τις συμφωνίες του Μινσκ και τη Normandy format και τους λόγους για τους οποίους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ τις είχαν δημιουργήσει για να συνάψουν μια εποικοδομητική εκεχειρία στον καυτό πόλεμο που μαινόταν τότε μεταξύ του εισβολέα, δηλαδή της Ουκρανίας και της πρώην περιφέρειάς της Ντονμπάς (στους οποίους η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναφερόταν συνήθως ως «τρομοκράτες» στην «Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση» ή «ATO» της Ουκρανίας). Και αυτό είναι που δεν είναι μόνο ψυχοπαθητικό (όπως η επιμονή της να αγοράζει αέριο από τις ΗΠΑ αντί για το ρωσικό), αλλά και σοκαριστικό.

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του (που εκφράζει πάντα την άποψη του Προέδρου των ΗΠΑ) Γενς Στόλτενμπεργκ, αποκάλεσε περιφρονητικά τη Ρωσία  «επιτιθέμενο»  και απέρριψε τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας (αιτήματα εθνικής ασφάλειας) τονίζοντας ιδιαίτερα πως η  Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο σχετικά με το εάν το ΝΑΤΟ θα αποδεχθεί ή όχι την προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στην αντιρωσική στρατιωτική συμμαχία. Δεδομένου ότι η Baerbock έχει σταθερά υποστηρίξει τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από τους Γενικούς Γραμματείς του ΝΑΤΟ, μπορεί εύλογα να αναμένει κανείς πως θα αγνοήσει όσα της είχε πει ο Λαβρόφ στις 14 Δεκεμβρίου. Εάν, για αυτό το θέμα, δεν αγνοήσει τις πληροφορίες που έλαβε από τη Ρωσία, αυτό θα έδειχνε μια θεμελιώδη αλλαγή στις εκφρασμένες θέσεις της και η πιθανότητα για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα μειωθεί σημαντικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail