Παιχνίδια εξουσίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με το νέο ΠΑΣΟΚ

Ορφανό το “κέντρο” προς τα δεξιά και τα αριστερά…

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Έγραψα σε πρόσφατο άρθρο μου, πως με τη δημιουργία του ιδιωτικού ραδιοφώνου και της ιδιωτικής τηλεόρασης, μετατράπηκε η ευχή σε κατάρα. Ευχή, γιατί θεώρησε ο λαός μας, πως η πολυφωνία θα ενισχύσει τη Δημοκρατία στην χώρα μας, και κατάρα γιατί αυτά τα Μέσα αγοράστηκαν κατά το πλείστον, από επιχειρηματικά μεγάλα τραστ και οι δημοσιογράφοι τους εκμαυλίστηκαν από τους ιδιοκτήτες αυτών των Μέσων, δηλαδή έγιναν όργανα αυτών των επιχειρηματικών ιδιωτικών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις περισσότερες εφημερίδες, που ανήκουν σε αυτούς τους επιχειρηματικούς Ομίλους.

Τα τελευταία χρόνια όμως, και ειδικότερα μετά το 2016, όταν δηλαδή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραχώρησε τις πέντε τηλεοπτικές άδειες πανελλήνιας εμβέλειας σε αυτά τα επιχειρηματικά τραστ, η κατάσταση ξέφυγε τελείως.

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε αυτά τα επιχειρηματικά τραστ, τις περισσότερες φορές παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό, αντί να τον ενημερώνουν αμερόληπτα περί των τεκταινόμενων στην χώρα.

Αποκρύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ειδήσεις, από τη στιγμή που δεν εξυπηρετούν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του εργοδότη τους. Η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα πάει σύννεφο, γι΄ αυτό άλλωστε και οι εφημερίδες έχουν χάσει περί το 70% του αναγνωστικού τους κοινού και τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις εισπράττουν την αδιαφορία των Ελλήνων, με την ακρόαση και την τηλεθέαση να βρίσκονται στα τάρταρα.

Όμως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, ότι αυτά τα Μέσα χειραγώγησαν και τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για τις εσωκομματικές εκλογές, εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Έτσι επιβεβαιώθηκα, που πολλές φορές κατά το παρελθόν έχω γράψει και έχω πει δημόσια, πως δεν εμπιστεύομαι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων, που διενεργούν οι πέντε Συστημικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει παταγωδώς έξω.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν της εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Στις οποίες εμφανιζόταν ως νικητής ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο οποίος τελικά ήρθε τρίτος και αποκλεισμένος από τη διεκδίκηση της αρχηγίας του Κινήματος.


“Καρφώνει” την ελληνική κυβέρνηση Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για ανελευθερία του Τύπου…

Η ανελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα ενισχύεται κι από την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα και η οποία σε συνέντευξή της στην EURACTIV της Τσεχίας, ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

Εντάσσει δε, στις προβληματικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ελλάδα, λέγοντας τα παρακάτω:

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Μια αναφορά που προφανώς υπονοεί τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Μια δολοφονία, που ακόμη δεν έχει εξιχνιαστεί.


Ξημερώνει συγκυβέρνηση ΝΔ – Νέου ΠΑΣΟΚ…

Είχα γράψει ότι στις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σύσσωμη η κυβερνώσα παράταξη της ΝΔ, κατά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών διαδικασιών εκλογής αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υποστήριξε τον υποψήφιο πρώην Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

Αυτή η πολιτική στήριξη ήταν πολυμέτωπη και βέβαια, και από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα. Που προκειμένου να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα προσέρχονταν στην κάλπη, μέσω δημοσκοπήσεων που είχαν παραγγείλει σε δημοσκοπικές εταιρείες, έδειχναν τον Ανδρέα Λοβέρδο να προηγείται της κούρσας των 6.

Αλλά, άλλα τα μάτια του λαγού, κι άλλα της κουκουβάγιας. Αφού η κάλπη έθεσε εκτός δεύτερου γύρου τον εκλεκτό της ΝΔ και ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι οποίοι αμέσως ανασυντάχθηκαν και αποφάσισαν, μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου, να στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, αρεστό άλλωστε και στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Έτσι μετά από λίγες ώρες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε πως στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2021 και προφανώς επειδή είχε ενοχές έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, πρόσθεσε ότι “έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του (εννοώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη)”.

Εσείς πιστεύετε σήμερα, πως δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη μετά το πρώτο αποτέλεσμα της κάλπης στις 5 Δεκεμβρίου;

Η στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν απόλυτα ανιδιοτελής, για το καλό της παράταξης ρε γαμώτο, χωρίς πολιτικά ανταλλάγματα;

Λέτε τυχαία το φιλοκυβερνητικό “Πρώτο Θέμα” να κυκλοφόρησε Κυριακή πρωί (οι Κυριακάτικες εφημερίδες “κλείνουν” την ύλη του βράδυ Παρασκευής) βγάζοντας νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Λέτε τυχαία να ήταν η πριμοδότηση του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, από τη στιγμή που η κόντρα του με τον Γιώργο Παπανδρέου κρατάει από το 2005 και κορυφώθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2007, όταν και στήριξε την εκλογή Ευάγγελου Βενιζέλου; Τότε όπως και σήμερα ο Γιάννης Πρετεντέρης, ήταν και είναι στο “Mega”. Όμως είναι και αρθρογράφος των “Νέων”, ιδιοκτησίας του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Λέτε τυχαία να προσήλθε στην κάλπη ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Τι να ψήφισε άραγε;

Έτσι ο Πρωθυπουργός άμεσα ζήτησε να δει τον κ. Ανδρουλάκη και πιστεύω πως θα καταφέρει να τον νουθετήσει και να το πείσει, ώστε να συμμετέχει στην “αυριανή” συγκυβέρνηση ΝΔ-Νέου ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, τον Νίκο Ανδρουλάκη στήριξε όλο το κομμάτι της Σημιτικής ΝΔ (που μετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση), αλλά και άλλα Σημιτικά όργανα, που θα υπουργοποιηθούν στην επόμενη κυβέρνηση ΝΔ-Νέου ΠΑΣΟΚ.

Από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν διαφορές με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και είναι σε αρκετά ζητήματα ακόμη πιο σκληροί. Όπως επί παραδείγματι στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όλων των Ελλήνων.

Όμως δεν αντιλαμβάνονται όλοι αυτοί, ότι η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη σήμανε ήδη το τέλος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που η διάσπαση του Κινήματος έρχεται με μαθηματική ακρίβεια;

Αντίθετα με τον Γιώργο Παπανδρέου νικητή – και γνωρίζετε ότι και μόνο που αναφέρω το όνομά του βγάζω φλύκταινες – το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κρατήσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του.

Γι΄ αυτό οι επόμενες ημέρες θα δείξουν το πόσο σύντομα θα οδηγηθεί το Κίνημα στην οριστική διάσπασή του.


Το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να το βγάλουν από το “χρονοντούλαπο της ιστορίας”…

Την επόμενη ημέρα λοιπόν όλοι αναρωτιόνται. Τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου, από τη στιγμή που πολιτικά – μάλλον – έχει τελειώσει με κατάτσαλακωμένη την πολιτική υστεροφημία του και το πολιτικό του κύρος; Θα αποχωρήσει από το Νέο ΠΑΣΟΚ, ή θα συνεχίσει και με ποιον πολιτικό ρόλο;

Τι θα πράξουν οι δημοσκοπικές εταιρείες που εντέλλονται από την Εξουσία για την έρευνα νέων δημοσκοπήσεων;

Θα τολμήσω να πω, ότι η ζεμπεκιά του ΓΑΠ την Κυριακή το βράδυ – αμέσως μετά το οδυνηρό για εκείνον εκλογικό αποτέλεσμα – σε μαγαζί των Εξαρχείων, υποδηλώνει πως υποβαθμίζει το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί παραμένει ένας Παπανδρέου.

Όσο όμως και να θέλει να κρύψει την ταραχή του, που επί των ημερών του κλείνει ο πολιτικός κύκλος των Παπανδρέου, αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί και γι΄ αυτό – όπως λέγουν οι πληροφορίες μου – θα σιωπήσει προς το παρόν και θα αναμένει την προκήρυξη των εκλογών.

Τότε θα επιδιώξει να είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν όχι, και σε αυτήν την θέση τοποθετηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επιζητήσει (ο ΓΑΠ) την οριστική ρήξη με το Κίνημα.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, που θα δουν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά την εκλογική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, ένας “σοφός” του Κινήματος εκτίμησε, ότι θα φέρουν το Νέο ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά της τάξεως του 15%+, προκειμένου να ενισχύσουν το αφήγημα της αναγκαιότητας της αυριανής συγκυβέρνησης ΝΔ – Νέου ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω ήδη τα ανέφερα δημόσια στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή μου “Τομή στην επικαιρότητα” της παραγωγής “Άρωμα Ελλάδος”, η οποία γυρίστηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και θα παιχτεί σε 20+ περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.


“Ξύπνησε” ο ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται…

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρ΄ ότι πριν τις εσωκομματικές εκλογές διακήρυττε πως είναι θιασώτης της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή της κεντροαριστεράς, εν τούτοις η υποστήριξη που έλαβε ήταν από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα φιλοκυβερνητικά Μέσα.

Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν, να μην κατάλαβαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μπορούν να επενδύσουν στο Νέο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έτσι προχθές σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο “Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4” το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τσιόκας είπε σχολιάζοντας τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά μη αφήνοντας στο απυρόβλητο και τις δημοσκοπικές έρευνες, που προηγήθηκαν των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος:

«Η κοινωνία έχει ανάγκη από την πολύπλευρη ενημέρωση προκειμένου η ίδια να αποφασίζει και όχι να μετατρέπεται σε χειροκροτητή… το επόμενο τρίμηνο είναι το πλέον καθοριστικό για τον προοδευτικό χώρο που κορμός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ… πρέπει πάση θυσία να αλλάξουμε την ατζέντα που επιχειρούν να βάλουν οι συστημικές δυνάμεις… πρέπει να μεταφέρουμε τον διάλογο στην κοινωνία και να δείξουμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, και όσα κόμματα αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά να πάρουν θέση… οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας περισσότερο καταθέτουν αποτελέσματα που “χειραγωγούν” παρά αποτυπώνουν. Είναι προφανές ότι έχει μετατραπεί η αποστολή τους σε μια εμπορική πράξη που υπακούει στους εντολείς. Είναι ένα κρίσιμο θέμα για τη δημοκρατία, και ορθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το θέτει ως κυρίαρχο ζήτημα στον πολιτικό διάλογο..».

Την σκυτάλη της επίθεσης κατά του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικότερο στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αφού ως γνωστόν πλέον, η πολιτική ασκείται από τα social media κι όχι στο Ναό της Δημοκρατίας:

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την άνετη εκλογή του, οφείλει πλέον καθαρές απαντήσεις σε όλα. Αφού προαναγγέλλει την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, τι θα κάνει για την αποπληρωμή των 254 εκατομμυρίων ευρώ, που χρωστά το ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο ταμείο; Η ΝΔ που χρωστά 330 εκατομμύρια τηρεί σιγήν ιχθύος.».

Βέβαια ο κ. Παπαδημούλης αναδεικνύει και το μείζον θέμα των οικονομικών οφειλών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο ελληνικό δημόσιο.

Ένα φλέγον ζήτημα, που οι “6” του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δεν έθιξαν στο debate στην κρατική τηλεόραση.


Ορφανό το “κέντρο” προς τα δεξιά και τα αριστερά…

Με τούτα και με τα άλλα, το “Κέντρο”, αλλά και η πέριξ αυτού πολιτική περιοχή, παραμένει ορφανή.

Ειδικότερα δε, μετά τον αδόκητο χαμό του ερευνητού – δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος την αποστασιοποίησή του από το Σύστημα τον Φεβρουάριο του 2021 την μετέφρασε σε πολιτικό φορέα με την επωνυμία “Ελεύθεροι Άνθρωποι” και ο οποίος βρισκόταν στην κεντροδεξιά, αλλά και η πολυήμερος νοσηλεία σε ΜΕΘ του Προέδρου του κόμματος “Ενώσεως Κεντρώων” Βασίλη Λεβέντη, που θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανακάμψει πολιτικά και ο οποίος βρισκόταν στην κεντροαριστερά, δημιουργείται τεράστιος πολιτικός χώρος και τον οποίο ο ελληνικός λαός αναμένει να τον καταλάβει μια νέα δύναμη με ένα πολιτικό πρόσωπο που θα μπορεί να τον εμπνεύσει.

Άλλωστε αυτό είναι πολύ φανερό, από τη στιγμή που και αυτές οι κολοβές δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν, πως μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού δεν επιλέγει ούτε ΝΔ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Οι οποίοι πολίτες εάν δεν υπάρξει πολιτική νέα κίνηση που να τους εκφράζει, τότε θα οδηγηθούν και πάλι στην αποχή από την κάλπη.

Επίσης ένα επιπλέον στοιχείο, είναι, πως μεγάλο ποσοστό πολιτών δεν θεωρούν κατάλληλο για Πρωθυπουργό, ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail