Είναι η Ρωσία έτοιμη να υποχωρήσει ή να προχωρήσει μέχρι το τέλος;

Freepen.gr -
Η ημερομηνία της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει εγκριθεί προσωρινά και θα ανακοινωθεί αφού συμφωνηθεί με την αμερικανική πλευρά, ανέφερε ο Γιούρι Ουσάκοφ, βοηθός του Ρώσου ηγέτη που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Ουσάκοφ δήλωσε:

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης με τον Μπάιντεν. Αυτή η επαφή θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες μέρες… Αλλά καλύτερα να περιμένουμε να οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι με την αμερικανική πλευρά και μετά θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε επίσημα. Η ατζέντα είναι προφανής. Διμερείς υποθέσεις: Αφγανιστάν, Ιράν, εσωτερική ουκρανική κρίση, Λιβύη, ίσως η Συρία, η πορεία του διαλόγου για την στρατηγική σταθερότητα, η πρότασή μας για την ανάγκη νομικών ρυθμίσεων που θα απέκλειαν κάθε περαιτέρω προέλαση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων απειλώντας μας απευθείας στο έδαφος των κρατών που συνορεύουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας…

Οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν αξίζουν πλέον τίποτα. Τώρα, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης, τίθεται το ερώτημα της επείγουσας ανάγκης να μας δοθούν εγγυήσεις. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Είναι δύσκολο να πούμε ποια μορφή θα έχει αυτό το έγγραφο, το κυριότερο είναι ότι θα πρέπει να είναι μια γραπτή συμφωνία.

Το κυριότερο είναι πως όχι μόνο εμείς, αλλά και, ελπίζω, οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας καταλαβαίνουν πόσο σημαντική και αναγκαία είναι αυτή η σύμβαση. Δουλεύουμε για την επαφή με ολύμπια ηρεμία, δε βιάζουμε τους Αμερικανούς, όταν τους βολεύει, είμαστε έτοιμοι να τη διεξαγάγουμε. Και τώρα είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε σε μια κατάλληλη στιγμή και για τις δύο πλευρές».

Η εντυπωσιακή δημόσια ομιλία του βοηθού του Ρώσου προέδρου, τόσο σε μορφή όσο και σε περιεχόμενο, προκάλεσε μια σειρά ερωτημάτων. Φαίνεται πως το Κρεμλίνο αξιολογεί τα γεγονότα των τελευταίων μηνών ως άμεση προετοιμασία του ΝΑΤΟ για έναν επιθετικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ελίτ δεν είναι έτοιμες για ένα τέτοιο σενάριο και αναζητούν κάθε ευκαιρία να το αποφύγουν, παρά να το αναβάλουν, κάνοντας μέχρι και παραχωρήσεις σε βασικά ζητήματα που προηγουμένως είχαν χαρακτηριστεί ως «κόκκινες γραμμές».

Μια ενδιαφέρουσα, κριτική ανάλυση των φιλοδοξιών του Κρεμλίνου παρουσίασε ένας γνωστός ιστορικός, συγγραφέας και δημόσιο πρόσωπο με ρωσικές ρίζες – ο Lev Vershinin:
 
«Ο τονισμός (και ακόμη και η διατύπωση) του Ουσάκοφ ηχεί ξεκάθαρα με υστερικούς τόνους. Άλλωστε, το ίδιο το νόημα αυτών που ειπώθηκαν είναι προφανές: οι άνθρωποι του Κρεμλίνου εκλιπαρούν για μια συνομιλία με τον Λευκό Οίκο».

«Δε βιάζονται», βρίσκονται σε «ολυμπιακή ηρεμία», αλλά «δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι» και είναι έτοιμοι όταν βολεύει τους Αμερικανούς, δηλαδή προσαρμόζονται στις συνθήκες των «συντρόφων» έστω και σε ένα τέτοιο μικροπράγμα. «Ελπίζουν» (καμία εμπιστοσύνη!) ότι τα κράτη συνειδητοποιούν πόσο άβολα είναι για αυτά να βλέπουν πυραύλους του ΝΑΤΟ να κινούνται προς τα ανατολικά, «συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», και, ξεχνώντας το πρόσφατο γρύλισμα για «κόκκινες γραμμές», ζητούν «επείγουσες εγγυήσεις» στα χαρτιά, αν και (οι ήδη έμπειροι) δεν μπορούν παρά να συνειδητοποιήσουν πως τα κράτη αποφάσισαν και τα εγκαθιστούν σταδιακά, και μια υπογραφή σε ένα χαρτί στον κόσμο των τριών προδιαγραφών δεν κοστίζει τίποτα. Σε γενικές γραμμές, συγχωρέστε με αν αυτό είναι αντίθετο με την καλύτερη κρίση μου - αυτή είναι μια επαίσχυντη δήλωση. Διπλή ντροπή που προέρχεται από έναν έμπειρο (και ο κ. Ουσάκοφ είναι ακριβώς αυτός) διπλωμάτη, και τριπλό επαίσχυντο – προερχόμενος από ένα βοηθό του επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος προετοιμάζει τα βασικά θέματα για μια συζήτηση σε όλα τα σημεία όπου τα κράτη έχουν κάποιο ενδιαφέρον, δηλαδή είναι δυνατό να διαπραγματευτούν. Στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στη Λιβύη, ίσως και στη Συρία, και τουλάχιστον στην «εσωτερική ουκρανική κρίση (δηλαδή το Ντονμπάς, που είναι η «Ουκρανία»)». Καταλαβαίνετε; Ακόμα κι αν υπάρχει απλώς μια τέτοια διάθεση στο Κρεμλίνο, και ακόμα κι αν ναι, μόνο στο περιθώριο, παρακαλώντας για μια συζήτηση, όλοι έχουν πει ακριβώς αυτό, είναι ακόμα αδύνατο να το εκφράσουμε ανοιχτά. Επειδή αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι της Μόσχας είναι έτοιμοι να τα παρατήσουν όλα – και για ποιο πράγμα; Ούτε καν για την ευκαιρία να ζήσω τις υπόλοιπες μέρες μου ειρηνικά, αλλά για μια απόκοσμη ελπίδα μιας «γραπτής συμφωνίας».

Το southfront.org σημειώνει ότι αυτή η άποψη αντικατοπτρίζει μια μάλλον μονόπλευρη ερμηνεία της ομιλίας του κ. Ουσάκοφ και της θέσης του Κρεμλίνου γενικότερα.

Εξετάζοντας την ουσία των όσων ειπώθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας, είναι πιθανό το Κρεμλίνο να παίζει ένα διπλωματικό τελικό παιχνίδι εν αναμονή μιας νέας πραγματικότητας στις διεθνείς σχέσεις, στην οποία ο ρόλος των διπλωματών θα περιοριστεί σε εκείνο των αγγελιοφόρων, παραδίδοντας απλώς τελεσίγραφα και λίστες κρατουμένων προς ανταλλαγή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail