Πώς θα επιλυθεί η κρίση χωρίς να ξεσπάσει πόλεμος;

StevePortugal / pixabay
Όταν ο Πρόεδρος Κένεντι έκανε σύσκεψη με τους συμβούλους του για το θέμα της πυραυλικής κρίσης στην Κούβα, μόνο δύο επιλογές ήταν εμφανείς. Η πρώτη, μια ολοκληρωτική αεροπορική επιδρομή στην Κούβα, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα εντός ημερών, η δεύτερη μια πολιτική διαπραγμάτευση, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, όταν οι πύραυλοι στην Κούβα θα ήταν πλήρως επιχειρησιακοί οπότε κάτι έπρεπε να γίνει γρήγορα. Μετά από ένα παιχνίδι ανταλλαγής απειλών και παραπλανητικών μνημάτων άρχισε να δουλεύει η διπλωματία. 

Δημήτρης Τσαϊλάς, υποναύαρχος ε.α.

Ο Πρόεδρος Χρουστσόφ της ΕΣΣΔ έστειλε επιστολή στους Αμερικανούς, δηλώνοντας ότι θα απομακρύνει τους πυραύλους από την Κούβα, εφόσον οι Αμερικανοί υποσχεθούν να μην εισβάλουν στην Κούβα και εάν αφαιρούσαν τους πυρηνικούς πυραύλους τους από τη βόρεια Τουρκία.

Οι Αμερικανοί σχεδίαζαν να απομακρύνουν τους πυραύλους τους από την Τουρκία ούτως ή άλλως επειδή ήταν παλιοί και ανεπαρκείς, οπότε είπαν ότι θα αφαιρούσαν τους πυραύλους σε 6 μήνες όταν κανείς δεν θα το συνέδεε με την κρίση της Κούβας.

Οι Ρώσοι συμφώνησαν και η Κρίση τελείωσε. Παρόλο που καμία πλευρά δεν φαινόταν να κερδίζει τίποτα από την κρίση, ο Χρουστσόφ φάνηκε να έχει υποχωρήσει υπό πίεση, ενώ ο Κένεντι φάνηκε νικητής.
Μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας δημιουργήθηκε μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου ως αποτέλεσμα της κρίσης, ώστε να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους αμέσως χωρίς καθυστερήσεις.

Τώρα όπου Κένεντι και Χρουστσόφ, βάλτε τα ονόματα Μπάιντεν και Πούτιν και αντί Κούβας την Ουκρανία για να δούμε πως θα καταλαγιάσει η κρίση. Ήδη ο Πούτιν έστειλε την επιστολή του όπου παρουσιάζει ένα προσχέδιο συμφωνίας ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail