Κι ενώ κόβουν τα κουλούρια στη μέση, ο μάγος Ερντογάν θα μειώσει εκ νέου τον πληθωρισμό στο 4%

Freepen.gr - Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είχε μειώσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας σε περίπου 4% στο παρελθόν και ότι θα μπορέσει να το κάνει ξανά, καθώς επανέλαβε τη στάση του για το χαμηλό κόστος δανεισμού, ανέφερε την Κυριακή η HaberTürk.

Την ίδια ώρα όπως μεταφέραμε πρόσφατα στη Freepen.gr στη γειτονική χώρα κόβουν τα κουλούρια στη μέση για να τα πουλήσουν (τα γνωστά σιμίτ).

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους Αφρικανούς νέους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Σύμπραξης Τουρκίας-Αφρικής στην Κωνσταντινούπολη, φθάνουν καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει πληθωρισμό 21% λόγω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης του Τούρκου ηγέτη που πυροδότησε συντριβή της λίρας σπάζοντας τα χαμηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ.

«Αργά ή γρήγορα, όπως μειώσαμε τον πληθωρισμό στο 4% όταν ανέλαβα την εξουσία, θα τον μειώσουμε ξανά, θα τον κάνουμε να πέσει ξανά», είπε ο Ερντογάν. «Αν θέλει ο Αλάχ, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σύντομα».

«Συνεχίζουμε την πορεία μας με αποφασιστικό τρόπο», είπε ο Ερντογάν, υπερασπιζόμενος το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του, «Δεν θα αφήσουμε το έθνος μας να χτυπηθεί από τα συμφέροντα. Θεού θέλοντος, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σύντομα. Γιατί ο τόκος είναι μέσο και ο πληθωρισμός σκοπός».

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε 3,5 τοις εκατό τον Νοέμβριο στο 21,3 τοις εκατό ετησίως, σε σύγκριση με 4 τοις εκατό το 2011, οκτώ χρόνια μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% , σε μια κίνηση που αναμένεται να τονώσει τον συνολικό πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή κατά 3,5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο κορυφαίος επιχειρηματικός όμιλος της Τουρκίας κάλεσε το Σάββατο την κυβέρνηση του Ερντογάν να εγκαταλείψει μια νομισματική πολιτική που βασίζεται σε χαμηλά επιτόκια, η οποία έχει πυροδοτήσει ένα ρεκόρ κατάρρευσης της λίρας.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με Αφρικανούς νέους που σπουδάζουν στην Τουρκία το Σάββατο τόνισε την ιστορία της ηπείρου με τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet .

«Έρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και σου αφαιρούν όλους τους φυσικούς πόρους όπως χρυσό, πολύτιμους λίθους και τους πηγαίνουν στη χώρα τους και δεν σου αφήνουν τίποτα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

"Όταν επιστρέψετε (στην Αφρική), θα πείτε ότι επιστρέψατε για να τακτοποιήσετε τον λογαριασμό. Αυτό είναι δικαίωμά σας, λήστεψαν τα περιουσιακά σας στοιχεία", πρόσθεσε ο Ερντογάν που ενθάρρυνε επίσης τους φοιτητές να πουν: «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για διεύρυνση των μελών του συμβουλίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail