Η Τουρκία ίσως έριξε μέχρι 13,5 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα μόνο το Δεκέμβριο

QuinceCreative / pixabay
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να ξόδεψε πάνω από 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα έναντι των ζημιών ρεκόρ το Δεκέμβριο και στη συνέχεια να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ράλι αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από κορυφαίο οικονομολόγο και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

Ο Uğur Gürses, πρώην αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, είπε πως οι πωλήσεις ανήλθαν συνολικά σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια στις 20 Δεκεμβρίου και στις 21 Δεκεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα πούλησε τα αποθεματικά μέσω μιας μεθόδου backdoor που περιλαμβάνει τις κρατικές τράπεζες, ανέφερε σε άρθρο την Τετάρτη για το T24, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία.

Το CHP, του οποίου η διοίκηση περιλαμβάνει τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Faik Öztrak, ο οποίος βοήθησε την Τουρκία να εκτελέσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ανέφερε σε έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι οι πωλήσεις forex μεταξύ 1ης και 17ης Δεκεμβρίου ανήλθαν συνολικά σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άμεσες παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα Cumhuriyet.

Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, καθαρά από υποχρεώσεις όπως ανταλλαγές συναλλάγματος, διαμορφώθηκαν σε μείον 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το CHP, σύμφωνα με την Cumhuriyet.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος τουλάχιστον τέσσερις φορές πριν η λίρα φτάσει στο νέο ιστορικό χαμηλό των 18,36 ανά δολάριο τη Δευτέρα. Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους κατόχους καταθέσεων σε λίρες για απώλειες συναλλάγματος και το τουρκικό νόμισμα σημείωσε έντονη άνοδο.

Η λίρα σημείωσε άνοδο 4,1 τοις εκατό στα 11,54 ανά δολάριο την Πέμπτη, κερδίζοντας για τέταρτη ημέρα και μειώνοντας φέτος τις απώλειες σε περίπου 35 τοις εκατό.

Το καθαρό εξωτερικό ενεργητικό της Τουρκίας μειώθηκε κατά 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια τις δύο πρώτες ημέρες αυτής της εβδομάδας σε μείον 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times επικαλούμενοι υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Οι FT έγραψαν ότι ένας αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι είχε υπολογίσει μια παρέμβαση 6,9 δισ. δολαρίων τις ίδιες δύο ημέρες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail