Η Αιθιοπία αναζητά τουρκικά drones για πιθανή χρήση στη σύγκρουση του Tigray!

Freepen.gr - Η Αιθιοπία αναζητά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 τουρκικής κατασκευής για χρήση στην περιοχή του Tigray, ανέφερε την Πέμπτη ο Guardian.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Άγκυρα τον Αύγουστο. Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, οι Αιθίοπες αξιωματούχοι πιστεύεται ότι ζήτησαν τεχνολογία drone ως μέρος της συμφωνίας.

Ο Guardian ανέφερε πως η επίσκεψη του Abiy στην Άγκυρα έγινε δύο μήνες μετά την εκδίωξη του στρατού της Αιθιοπίας από το Mekelle, την πρωτεύουσα του Tigray. Μια αντεπίθεση της Αιθιοπίας τον Οκτώβριο αποκρούστηκε από τις δυνάμεις των Tigray.

Η Αιθιοπία έχει ήδη χρησιμοποιήσει οπλισμένα drones κατασκευασμένα από την Κίνα και το Ιράν, ανέφερε ο Guardian. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα μοντέλα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο επιδιώκει επί του παρόντος το TB2 της Τουρκίας.

Τα TB2 κοστίζουν μόλις 1-2 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, περίπου το ένα δέκατο των ισοδύναμων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, γράφει ο Guardian.

Ούτε η τουρκική ούτε η αιθιοπική κυβέρνηση έχουν σχολιάσει δημόσια το θέμα των πωλήσεων drones, αλλά οι δυνάμεις των Tigray ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα θραύσμα από μια βόμβα τουρκικής κατασκευής που καθοδηγείται με λέιζερ στην περιοχή.

Η Άγκυρα έχει εξάγει το TB2 σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών τους τελευταίους μήνες, εγείροντας ανησυχίες πως τα αυταρχικά καθεστώτα αποκτούν ολοένα και περισσότερο πρόσβαση στην τεχνολογία.

«Αυτό που βλέπουμε είναι οι συνέπειες της μη επιθυμίας της διεθνούς κοινότητας να ασχοληθεί με τη διάδοση των drones», είπε στον Guardian ο Κρις Κόουλ, μέλος της ΜΚΟ Drone Wars με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα drones θερμαίνουν τις συγκρούσεις στην περιοχή επειδή τα πυρομαχικά χωρίς πιλότους χαμηλώνουν το κατώφλι για πόλεμο», πρόσθεσε. «Μια χώρα μπορεί να καταδικαστεί αν προμηθεύει μπότες στο έδαφος για να παρέμβει σε μια σύγκρουση, αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερα παράπονα εάν αντ' αυτού προμηθεύει drones».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail