Γιατί η Μόσχα υποδέχτηκε τον εχθρό της τη Νούλαντ;

Η Μόσχα δεν έπρεπε να υποδεχθεί τη Victoria Nuland ως διαπραγματευτή. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι, αλλά υπάρχουν και καλά.

Η Nuland είναι εχθρός της Ρωσίας


Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Victoria Nuland, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, πέρασε τρεις ημέρες στη Μόσχα (11-13 Οκτωβρίου). Η κυρία Nuland ήταν ένα βασικό πρόσωπο στο πραξικόπημα της Ουκρανίας το 2014. Διένειμε θέσεις στη νέα παράνομη κυβέρνηση της Ουκρανίας και καθόρισε τις αντιρωσικές αποφάσεις της που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στη Ρωσία.

Είναι απίθανο να έχει αλλάξει η θέση της Nuland. Γιατί η Μόσχα την υποδέχτηκε ως διαπραγματευτή; Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να είχαν επιλέξει κάποιον άλλο. Ωστόσο, η Ρωσία έβαλε τον εαυτό της στη θέση «ό,τι σε ευχαριστεί». Είναι ευχάριστο το γεγονός πως τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Nuland διαψεύδουν αυτό το συμπέρασμα.

Η Ρωσία δε φοβάται πλέον περαιτέρω επιδείνωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Sergei Ryabkov, κατέστη σαφές ότι οι θέσεις των μερών για την επίλυση αντιφάσεων στο θέμα των μειώσεων διπλωματικού προσωπικού και στις δύο χώρες δε συμπίπτουν.

"Οι θέσεις των μερών δε συμπίπτουν. Οι Αμερικανοί δεν ακούνε τη λογική και τις απαιτήσεις μας. Υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης", δήλωσε ο Ryabkov μετά τη συνομιλία του με τη Nuland.

Ο Ryabkov είπε επίσης ότι η Ρωσία ήταν σθεναρά αντίθετη στη χρήση στρατιωτικών βάσεων στην Κεντρική Ασία από τα αμερικανικά στρατεύματα, «ως μέρος μιας προσπάθειας διατήρησης της στενής παρακολούθησης του Αφγανιστάν», όπως λένε οι Αμερικανοί.

«Τονίσαμε ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε χώρες της Κεντρικής Ασίας με οποιαδήποτε μορφή ήταν απαράδεκτη», είπε ο Ryabkov.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για την ομαλοποίηση της ζωής στο Αφγανιστάν, επειδή η στρατιωτική παρουσία του Αφγανιστάν ήταν αυτή που στην πραγματικότητα οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί σήμερα, πιστεύει ο Ρώσος διπλωμάτης.

Είναι ενθαρρυντικό πως η Μόσχα δεν ικανοποιεί πλέον απερίσκεπτα τις απαιτήσεις και τα αιτήματα των δυτικών «εταίρων» να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες τους. Αυτή ήταν η πολιτική γραμμή της Μόσχας:

- κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης στη Λιβύη.
- κατά τη διάρκεια της βοήθειας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με την οργάνωση μιας διαδρομής μεταφόρτωσης φορτίου μέσω του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας·
- είτε κατά την κίνηση αναγνώρισης της νομιμότητας του καθεστώτος του Πέτρο Ποροσένκο.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Anatoly Antonov, βρίσκεται ακόμη στη Μόσχα «για διαβουλεύσεις», και αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι.

Οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται

Μια προσπάθεια να γίνει «εταίρος» των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί παρά να ενθαρρύνει την Ουάσιγκτον σε περαιτέρω αλαζονεία, αγένεια και ανεκτικότητα. Έτσι, έχοντας δείξει την αδυναμία της στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιμετώπισε μια στρατιωτική απειλή, καθώς η Ουκρανία καταλήφθηκε από έμπειρους πολεμοκάπηλους. Θα χαρούν να βάλουν τα δύο γειτονικά έθνη το ένα εναντίον του άλλου.

Είναι αδύνατο να πείσουμε τη σημερινή γενιά των Αμερικανών πολιτικών πως η Ρωσία είναι εταίρος. Οι Αμερικανοί διδάσκονται να μισούν και να περιφρονούν τη Ρωσία από την πρώιμη παιδική ηλικία. Για αυτούς, η Ρωσία είναι μια πυρηνική απειλή και τίποτα άλλο. Μπορούν να καταλάβουν μόνο τη γλώσσα της δύναμης.

Δε χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτα με τους Αμερικανούς – πρέπει να τους κάνουμε να αντιμετωπίσουν την επιλογή, όπως κάνουν οι Κινέζοι. Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι θα συμμετάσχουν στην ατζέντα των ΗΠΑ μόνο εάν η Ουάσιγκτον άρει τις κυρώσεις από την Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές συνειδητοποίησαν αμέσως πως οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν κυρώσεις για να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Με άλλα λόγια, οι κυρώσεις αντιπροσωπεύουν μια μορφή υβριδικού πολέμου. Οι αμερικανικές εταιρείες, είτε χορηγούν Δημοκρατικούς είτε Ρεπουμπλικάνους, δεν ενδιαφέρονται για καλές σχέσεις ούτε με την Κίνα ούτε με τη Ρωσία. Χρειάζονται μόνο και τις δύο ως πηγή καλού κέρδους.

Η Μόσχα επιτέλους το συνειδητοποίησε και αυτό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail