Βελιγράδι: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκδιώξουν τη Ρωσία από την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ

photo euronews.com
Freepen.gr - Ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 δεν είναι ακόμη πιστοποιημένος και δεν λειτουργεί λόγω πιέσεων από την Ουάσιγκτον, η οποία προσπαθεί να εκδιώξει τη Ρωσία από την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, ισχυρίστηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Σερβίας, γράφει ο Jonny Tickle για το RT.

Τα σχόλια του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήρθαν μόλις τρεις ημέρες αφότου συμφώνησε να επεκτείνει μια συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία που θα εξοικονομήσει το Βελιγράδι περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ (1,12 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του.

«Οι Ρώσοι έχουν ένα πρόβλημα για το οποίο δε μιλούν», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Pink. «Δηλαδή, γίνονται προσπάθειες να τους αποσπάσουν πολιτικά ώστε να μην έχουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, η ΕΕ έχει έλλειψη 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου. Πενήντα πέντε δισεκατομμύρια από αυτά θα μπορούσαν να παρέχονται από το Nord Stream 2, εάν του επιτραπεί να λειτουργήσει, ισχυρίστηκε.

Παρά τα πολυάριθμα πακέτα αμερικανικών κυρώσεων, ο αμφιλεγόμενος αγωγός ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Εκτείνεται από τις ρωσικές ακτές μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να στέλνει φυσικό αέριο χωρίς διέλευση από άλλες χώρες. Θα καθιστούσε επίσης τη διαδικασία λιγότερο εξαρτημένη από τρίτους, μειώνοντας έτσι την τιμή. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ωστόσο, ο αγωγός απειλεί την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι οι ΗΠΑ υποκινούνται από τη δική τους επιθυμία να πουλήσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην ήπειρο.

Λόγω προβλημάτων με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή και την επιμονή της να δημιουργήσει μια γερμανική θυγατρική η Nord Stream 2 AG, η πιστοποίηση του αγωγού έχει καθυστερήσει. Μόλις ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το επόμενο έτος.

Η σύμβαση για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Σερβία ισχύει από το 2012 και λήγει στα τέλη του 2021. Η τιμή, που ορίζεται στα 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή spot και έχει παραταθεί για έξι επιπλέον μήνες με τους ίδιους όρους. Τον περασμένο μήνα, οι τιμές του LNG στην Ευρώπη έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 1.900 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail