Γιατί η τουρκική στρατηγική εξαναγκασμού, τους γύρισε μπούμερανγκ;

Engin_Akyurt / pixabay
Οι Τούρκοι υπέστησαν οικονομική κατάρρευση καθώς οι δαπάνες σε ανάπτυξη στρατιωτικών δομών ήταν υπέρογκες που δεν μπορούσαν να διατηρηθούν καθώς περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης, ούτε μπορούν να τροποποιήσουν τη στρατιωτική τους στάση χωρίς σημαντικές πολιτικές συνέπειες στο εσωτερικό ή στις θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της Μεσογείου. 

Έτσι, κινήθηκαν για να συμπληρώσουν τη θέση τους στην περιφέρεια με μια στρατηγική έμμεσης προσέγγισης. Ο πυρήνας αυτής της στρατηγικής ήταν να δημιουργήσουν απειλές χαμηλού κόστους προς τους αντιπάλους τους και κυρίως προς τον Ελληνισμό, από τις οποίες ανέμεναν να μας εξαναγκάσουν να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας από τα νησιά (αποστρατικοποίηση νήσων) και να μας προσκαλέσουν πολιτικό πλήγμα. 

Μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τους Ισραηλινούς του Αιγυπτίους και κυρίως τους Γάλλους, αλλά και την ελληνοαμερικανική συμφωνία της παραχώρησης των Βάσεων αιφνιδιάστηκαν και πλέον αυτό που τους έμεινε να επιδιώκουν είμαι μια πολιτική λύση για μετακίνηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα δυτικά. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που να το δεχτεί.

Δημήτρης Τσαϊλάς - υποναύαρχος ε.α.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail