Ρυθμιστής το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ και η συνεχώς αυξανόμενη φθορά της ΝΔ από τα δεξιά

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Είχα ισχυριστεί πριν από 20 περίπου ημέρες σε άρθρο μου στην Ελεύθερη Ώρα, αλλά και στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή μου στην παραγωγή “Άρωμα Ελλάδος”, ότι οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ σημαντικές, γιατί ενδεχομένως να ανατρέψουν τις υφιστάμενες συνθήκες στα κόμματα Εξουσίας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα μετά και την εμπλοκή σε αυτές του Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτόν τον πολιτικό ισχυρισμό μου, την πολιτική εκτίμηση αν θέλετε, την επιβεβαίωσε πριν μερικές ημέρες δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” που ανήκει στον ΔΟΜ (Δημοσιογραφικό Οργανισμό Μαρινάκη).

Σε αυτήν την δημοσκόπηση καταγράφηκε ως πρόθεση ψήφου των πολιτών για τη ΝΔ ποσοστό 28%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό της ΝΔ μετά τις νικηφόρες εκλογές του Ιουλίου 2019. Που για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 30%.

Αλλά το παράδοξο είναι πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τίποτε από τις μεγάλες απώλειες της ΝΔ. Αντιθέτως έχει και αυτό απώλειες. Ένα πρωτοφανές γεγονός, αφού τα κόμματα Εξουσίας συνήθως αλληλοδιαδέχονταν το ένα το άλλο σε αυτήν. Αλλά πώς αλήθεια, να εισπράξει ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ από την φθορά του κυβερνώντος κόμματος, όταν είναι η δεύτερη όψη του ίδιου νομίσματος, έχοντας την ίδια πολιτική ταύτιση με τη ΝΔ; Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, είναι πιο ακραίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως στην επιθυμία του για υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας;

Αυτά όλα αντιλαμβάνεται ο/η ψηφοφόρος και δείχνει την οργή του και προς τα δυο κόμματα Εξουσίας, περιορίζοντας το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στο χαμηλό ποσοστό του 18,3%.

Στη συνέχεια λοιπόν της δημοσκόπησης καταγράφεται η έκπληξη, με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να αποσπά ποσοστό 9,8%. Μια δημοσκοπική έκπληξη που θα έχει αυξητική ή μειωτική τάση ανάλογα με το ποιος θα είναι ο αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, μετά τις εσωκομματικές εκλογές του πρώτου 10ήμερου του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αυτή η δημοσκόπηση έδειξε πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν διάθεση επανάκαμψης στις ρίζες τους προβληματισμένοι και απογοητευμένοι από την περιήγησή τους σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι το ζητούμενο είναι, ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός και κατά πόσο θα εμπνεύσει τον Πασόκο ψηφοφόρο για την επιστροφή στο σπίτι του.

Όλες οι δημοσκοπήσεις λοιπόν αυτήν την στιγμή, για τις εσωκομματικές διαδικασίες στην “πράσινη παράταξη”, δείχνουν να προηγούνται οι κύριοι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Παπανδρέου.


“Καψούρα” της ΝΔ ο Ανδρέας Λοβέρδος…

Όμως τι έχει διαφανεί πως πρεσβεύουν οι τρεις παραπάνω δελφίνοι της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ;

Ξεκινώντας από τον πρώην Υπουργό κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, φαίνεται ξεκάθαρα πως κλείνει πονηρά το μάτι στη ΝΔ, αφού ξεκάθαρα έχει δηλώσει, ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Μια τοποθέτηση που όπως λέγουν κάποιες “κακές γλώσσες”, έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, αφού ήδη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης “πασχίζουν” για την εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου στην αρχηγία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Όμως γιατί υπάρχει τέτοια πρεμούρα στη ΝΔ, ώστε να εκλεγεί αρχηγός του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος;

Μα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως είναι αδύνατον να κερδίσει στις προσεχείς εκλογές αυτοδυναμία και ο πλέον συνεργάσιμος μαζί του από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρ΄ ότι γνωρίζει πως αυτήν την στιγμή τα ποσοστά του κόμματός του είναι κάτω κι από το 28%, εντούτοις θέλει να πιστεύει πως θα είναι πρώτο κόμμα και πως θα εξασφαλίσει ποσοστό της τάξεως του 30-35%.

Όπως επίσης γνωρίζει, πως και με αυτά τα ποσοστά δεν είναι δυνατόν να κερδίσει αυτοδυναμία. Ούτε στις προσεχείς εκλογές με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε στις επαναληπτικές εκλογές που θα προκαλέσει άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που ψήφισε το κόμμα του.

Γι΄ αυτό και στις δύο περιπτώσεις, αναλόγως του ποσοστού που θα καταλάβει η ΝΔ, θα εξαρτηθεί αν θα χρειάζεται μόνο το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ή και κάποιο ακόμη κόμμα. Στο σημείο αυτό, οι πληροφορίες μου λέγουν πως από τώρα αναζητείται εκείνος ο καλοθελητής “κωλοτούμπας” αρχηγός κόμματος, που θα εξαγοράσει την “πολιτική προδοσία” με μια υπουργική θέση, ίσως ενός απωθημένου του παρελθόντος.


Μετεκλογικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Όχι βέβαια…

Το δεύτερο εκ των φαβορί για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είναι γέννημα θρέμμα του Κινήματος, είναι καθαρά κεντροαριστερών απόψεων και ως εκ τούτου φαντάζει κομματάκι δύσκολο να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Βέβαια στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ, από τη στιγμή που δεν είναι μακρινή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2012.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως – σύμφωνα με την εκτίμησή μου – θα είναι πολύ πιο σκληρός διαπραγματευτής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από ότι θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ το νέο, το φρέσκο, εξ ου και στηρίζεται πολύ από νεολαίους. Είναι όμως και έξυπνος. Αφού γνωρίζει, πως οι υποστηρικτές του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ήταν πρωτίστως υποστηρικτές του ιδρυτού του Κινήματος της Αλλαγής Ανδρέα Παπανδρέου και οι οποίοι αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων και σήμερα.

Σε αυτό λοιπόν το Ανδρεοπαπανδρεϊκό ακροατήριο, δεν νομίζω πως έχει κάποια τύχη προσέγγισής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ακόμη περισσότερο ο ΓΑΠ, παρ΄ ότι φέρει το βαρύ πολιτικό όνομα “Παπανδρέου”.

Κάτι που ενδεχομένως αντιλαμβάνεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, γι΄ αυτό προ ολίγων ημερών υπέβαλε αίτημα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προκειμένου αίθουσά του να λάβει, τιμής ένεκεν, το όνομα “Ανδρέας Παπανδρέου”. Αίτημα, που όπως πληροφορούμαι έγινε δεκτό από την ΕΕ.

Τέλος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (2004-2012), αλλά και νυν Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι το πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο από τους τρεις εν δυνάμει Προέδρους του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει, τι ακριβώς θα κάνει την επόμενη ημέρα της εκλογής του και βέβαια μετά τις εκλογές.

Ωστόσο αδυνατώ μέχρι σήμερα να πιστέψω, τι ακριβώς συνετέλεσε ώστε να μπει σε αυτήν τη διαδικασία εκλογής ο Γιώργος Παπανδρέου, κινδυνεύοντας αν δεν εκλεγεί να χάσει την όποια δυναμική είχε στο Κίνημα.

Ήταν μια προσωπική απόφαση του ΓΑΠ, μην υπολογίζοντας το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα του επιφέρει μια μη εκλογή του, ή τα πιθανά συμφέροντα που τον στηρίζουν, από έσω και έξω, επενδύουν στην σίγουρη εκλογή του; Γι΄ αυτό άλλωστε και τα ΜΜΕ έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ΓΑΠ από ότι στους άλλους συνυποψηφίους του;

Πάντως μια πιθανή εκλογή του ΓΑΠ, δεν θα μου προξενήσει έκπληξη αν συνεργαστεί με τη ΝΔ - όπως έχω ήδη γράψει - αντίθετα από ότι λέγουν τα Συστημικά ΜΜΕ περί συζητήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΓΑΠ για μετεκλογική συνεργασία.

Αφού ως γνωστόν η Εξουσία είναι γλυκιά και από τη στιγμή που επίσης είναι γνωστό πως “η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα”, θα μεταφράσω πως η “Εξουσία δεν έχει αδιέξοδα”. Από την στιγμή μάλιστα, που η ΝΔ τα έχει βρει κατά το παρελθόν και με το ΚΚΕ ακόμη, δεν θα τα βρουν Κυριάκος και Γιώργος;

Πάντως – κατά την άποψή μου - για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πιο “ανέξοδη” από τις τρεις περιπτώσεις είναι αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου.

Βέβαια, ουδόλως θα πρέπει να αποκλειστεί και μια μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο Κυριάκος και ο Αλέξης είναι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος, υποστηριζόμενοι από τα ίδια διεθνή κέντρα αποφάσεων.


Η διαρροή ψήφων στα δεξιά της ΝΔ…

Οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ λοιπόν, είναι ο πρώτος λόγος που “ταράσσει τον ύπνο” του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του συνόλου των Υπουργών και Βουλευτών της ΝΔ. Αφού γνωρίζουν, πως οι περισσότεροι από αυτούς την επόμενη ημέρα των εκλογών – που σύντομα έρχονται – θα χάσουν τα οφίτσια της Εξουσίας και τότε μόνοι και έρημοι και χωρίς την κυβερνητική προστασία θα τίθενται απέναντι στον αγανακτισμένο λαό. Εισπράττοντας έτσι, τα επίχειρα της μισαλλόδοξης, αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής τους.

Ο δεύτερος λόγος, είναι τα κόμματα που διεκδικούν μερίδιο ψηφοφόρων στα δεξιά της ΝΔ, την οποία έχει προ πολλού εγκαταλείψει και ως εκ τούτου απωλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη στιγμή που είναι απέναντι στις ιδεολογικές αξίες της ΝΔ και του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν η Πατρίδα, η Θρησκεία και η Οικογένεια.

Ωστόσο, η πανσπερμία κομμάτων που υφίσταται στα δεξιά της ΝΔ και παρ΄ ότι είναι ένας πολύ μεγάλος πολιτικός χώρος ελεύθερος που ψάχνεται, θα δυσκολέψει την είσοδο στην επόμενη Βουλή κάποιου εξ αυτών των κομμάτων, αφού θα κατακερματιστεί η ψήφος σε πολλά κομμάτια.

Ωστόσο τύχη υπάρχει για όλους, από τη στιγμή που η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, παραμένει δημοσκοπικά σταθερή στα εκλογικά ποσοστά που κατέγραψε τον Ιούλιο του ΄19.

Γι΄ αυτό εκτίμησή μου είναι, από τη στιγμή που “δεν θα παίζει μπάλα μόνος του στο πατριωτικό γήπεδο” στις επικείμενες εκλογές ο Κυριάκος Βελόπουλος, θα δυσκολευτεί να εισέλθει εκ νέου στη Βουλή.

Εκτός και αν εγκαταλείψει τις πολιτικές παθογένειες που τον ακολουθούν από τη συνεργασία του με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, και οι οποίες – προφανώς - έχουν περάσει στο πολιτικό DNA του.

Όπως, πως το κόμμα είναι δικό του και αυτός πρέπει να το εκφράζει και να το εκπροσωπεί στα ΜΜΕ. Καθώς και ο φόβος του, πως ενδεχομένως αν προβληθούν άλλα στελέχη του ή Βουλευτές, τότε μπορεί να χάσει τη “διαχείριση” του κόμματός του. Φοβικά σύνδρομα δηλαδή, που δεν είναι δυνατόν να διακρίνουν έναν πολιτικό αρχηγό.

Βέβαια, αντίθετα από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν ανοίγει την “Ελληνική Λύση” στην κοινωνία. Αφού δεν διενεργεί Συνέδριο του κόμματος και το οποίο θα εξέλεγε δημοκρατικά τον Πρόεδρό του, αλλά θα εκλεγόταν και η Κεντρική Επιτροπή και από την οποία θα προέκυπτε το Εκτελεστικό Γραφείο, το ανώτερο θεσμικό όργανο στα δημοκρατικά κόμματα. Ο Γραμματέας δε της Κ.Ε. είναι θεσμικά το Νο 2 του κάθε κόμματος.


Κόμματα της Πατριωτικής Δεξιάς και το νέο κόμμα Εμφιετζόγλου…

Έτσι ο λόγος που ισχυρίζομαι, πως η ΝΔ θα υποστεί εκλογικό κάζο από τα δεξιά της και ταυτόχρονα, ότι η “Ελληνική Λύση” θα “ματώσει” για να μπορέσει να μπει στη νέα Βουλή, δεν είναι άλλος από την ύπαρξη νέων κομμάτων, όπως το κόμμα του Γιώργου Τράγκα “Ελεύθεροι Άνθρωποι”, το κόμμα του πρώην Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου “Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος”, το κόμμα του γιατρού Φαίδωνα Βόβολη “Ελεύθεροι Ξανά”, την πολιτική σύμπραξη των Φαήλου Κρανιδιώτη και Θάνου Τζήμερου, το νεοσύστατο κόμμα του Στέφανου Χίου “Λαϊκή Δεξιά Πατριωτική Κίνηση”, αλλά και το νέο κόμμα του πατριώτη επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου με την επωνυμία “Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση”.

Ωστόσο το πολιτικό εγχείρημα όλων αυτών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού θα πρέπει να πεισθούν οι Έλληνες ψηφοφόροι, πως πρέπει να τους ακολουθήσουν.

Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα στο νεότερο εξ αυτών των κομμάτων, γιατί μια ανάρτηση στο face book του πρώην Βουλευτή Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ και επικεφαλής της παράταξης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Γαβριήλ Αβραμίδη, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και θα αναμένουμε τις εξελίξεις. Έγραψε λοιπόν ο κ. Αβραμίδης, χαιρετίζοντας την ίδρυση κόμματος από τον κ. Εμφιετζόγλου:

«Πριν 8 περίπου μήνες, στις 30 Μαρτίου είχα συναντήσει στο γραφείο του στην Αθήνα, τον πρόεδρο της Μηχανικής ΑΕ, Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, μαζί με τον φίλο μου Λευτέρη Κωνσταντινίδη, τέως βουλευτή Θεσσαλονίκης και του πρότεινα να ηγηθεί μιας ευρύτατης συσπείρωσης πατριωτικών δυνάμεων, η οποία θα διεκδικήσει στις ερχόμενες εθνικές εκλογές την ψήφο του λαού, για την διακυβέρνηση της χώρας.

Στην μακρά συζήτηση μας, που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, μας είπε με συγκίνηση, εξηγώντας τους λόγους, πως δεν μπορεί να ηγηθεί, αλλά θέλει να βοηθήσει την προσπάθεια μας.

Τελικά ο σπόρος που σπείραμε φύτρωσε και ήδη προχωράει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στην ίδρυση κόμματος με το όνομα “Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση”.

Χαιρετίζω με χαρά αυτή την εξέλιξη καρπό και της δικής μου πρωτοβουλίας και δηλώνω πως ο πολιτικός φορέας μας, “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΗ ΕΛΛΑΔΑ”, θα εργαστεί σκληρά με τη μεγάλη συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων που έχουμε συγκροτήσει, τους ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, προκειμένου να υπάρξει μια δημοκρατική, πατριωτική πλειοψηφία στην επόμενη βουλή.

Ήδη με τον φίλο Βάκη Τσιομπανίδη, πρόεδρο του Α.Κ.Κ.ΕΛ και επικεφαλής της συμμαχίας των “Ενωμένων Ελλήνων” συζητήσαμε, με θετικό πνεύμα, αυτή την προοπτική».

Φρονώ, ότι ο πατριωτικός χώρος, παρ΄ ότι διασπασμένος, θα έχει πολύ δυναμική παρουσία στη Βουλή και αναμένω να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω, πως όλα στο πολιτικό Σύστημα αλλάζουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail