Στρατηγική προσέγγιση στο Γαλλικό-Μαλιανό-Ρωσικό Τρίγωνο

1. Θα μπορούσε η Ρωσία να καλύψει ένα κενό στην αρχιτεκτονική ασφάλειας και το αντιτρομοκρατικό τοπίο του Μάλι που κάποιοι αναμένουν ότι η Γαλλία θα εγκαταλείψει σύντομα;

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία δεν έχει κανένα σχέδιο να το κάνει επίσημα, αλλά μη κρατικοί παράγοντες όπως ο Βάγκνερ που φέρεται να έχουν συνδεθεί με το Κρεμλίνο θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιχειρήσουν να το πράξουν σύμφωνα με ορισμένες πρόσφατες φήμες. Εάν αυτό καταλήξει να συμβεί, τότε πιθανότατα θα έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να πετύχουν. Η Γαλλία θα άφηνε πράγματι ένα κενό ασφαλείας που το Μάλι θα ήθελε να καλύψει το συντομότερο δυνατό, και η Βάγκνερ θα μπορούσε να ταίριαζε τέλεια.

Λειτουργούν στην σκιά και έτσι θα τεθούν υπό πολύ λιγότερο έλεγχο από ό,τι οι γαλλικές δυνάμεις. Επιπλέον, επειδή δεν ενδιαφέρονται να «προάγουν τη δημοκρατία» ή να «υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα» όπως επίσημα το Παρίσι, θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό που κάνουν. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των αρχών του Μάλι και υποδηλώνει ότι η Βάγκνερ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό πλεονέκτημα ασφάλειας από τους πρώην συμμάχους τους.

Τούτου λεχθέντος, θα ήταν αναμενόμενο σε αυτό το σενάριο ότι η ομάδα θα κέρδιζε πιθανώς μια εξέχουσα θέση στις αναφορές των δυτικών κυβερνήσεων σχετικά με το επόμενο στάδιο της σύγκρουσης αυτής της χώρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι αναφερόμενοι δεσμοί της με το Κρεμλίνο την καθιστούν βολικό στόχο για τον πόλεμο πληροφοριών τους εναντίον της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι να εγείρουμε συναγερμό για τις ύποπτες προθέσεις της Μόσχας στην Αφρική.

2. Ποια στοιχεία από τις εμπειρίες του Ομίλου Βάγκνερ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ή σε άλλες αφρικανικές χώρες) σχετίζονται με το τι μπορεί να ακολουθήσει για αυτό το ρωσικό PMC στο Μάλι;

Η εμπειρία της Ρωσίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) ήταν επιτυχής όσον αφορά την εγκαθίδρυση, την εδραίωση και την επέκταση της επιρροής της σε αυτό το γεωστρατηγικά τοποθετημένο κράτος μέσω της «στρατιωτικής διπλωματίας» που συνδέεται με το μοντέλο της «Δημοκρατικής Ασφάλειας». Η κυβέρνηση υποδοχής συνεχίζει να επιβιώνει αν και οι αντικυβερνητικές ομάδες δεν έχουν ακόμη ηττηθεί.

Η Βάγκνερ πρέπει να έχει μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια παρουσίας της εκεί. Αυτά τα μαθήματα μπορούν να είναι χρήσιμα για την υποστήριξη του στρατού του Μάλι εάν στην ομάδα ανατεθεί σε συμβόλαιο από αυτούς για να καλύψει το κενό ασφαλείας που η Γαλλία ενδέχεται να προκαλέσει σύντομα. Ωστόσο, το επιχειρησιακό έδαφος είναι διαφορετικό στο Σαχέλ από ό,τι στην Κεντρική Αφρική, επομένως θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να μαθαίνουν καθώς προχωρούν.

Αυτό το PMC έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τέτοιοι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Ωστόσο, τέτοια σκάνδαλα πιθανότατα θα το ακολουθήσουν στο Μάλι, είτε είναι πραγματικά αληθινά είτε όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή εμπλέκουν το ρωσικό κράτος λόγω των αναφερόμενων διασυνδέσεων της ομάδας με αυτό. Η Γαλλία, που δυσανασχετεί για την αντικατάστασή της από τη Ρωσία στο Μάλι μέσω της Βάγκνερ, μπορεί να πρωτοστατήσει στις αναφορές σχετικά με αυτό.

3. Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας στο Μάλι;

Τα ρωσικά συμφέροντα στο Μάλι είναι τα ίδια με τα συμφέροντά της αλλού στην Αφρική, δηλαδή η εξαγωγή του μοντέλου της Μόσχας αυτού που μπορεί να περιγραφεί ως «Δημοκρατική Ασφάλεια». Αυτό αναφέρεται σε τακτικές και στρατηγικές κατά του υβριδικού πολέμου που στοχεύουν στην «ενίσχυση του καθεστώτος», το αντίθετο από το μοντέλο αλλαγής καθεστώτος της Δύσης. Αναμένεται πως οι εξαγωγές αυτής της υβριδικής «πολιτικοστρατιωτικής τεχνολογίας» μπορούν να αποκομίσουν οικονομικά μερίσματα.

Ειδικότερα, η Ρωσία φαίνεται να ενδιαφέρεται να αποκτήσουν οι κορυφαίες εταιρείες της προτιμώμενες συμβάσεις για την εξόρυξη πόρων. Η χώρα φαίνεται επίσης να ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει νέους πολιτικούς συμμάχους στον «Παγκόσμιο Νότο», τόσο με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερης επιρροής στον ΟΗΕ όσο και επειδή η Αφρική είναι ένα αυξανόμενο θέατρο ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων στο Νέο Ψυχρό Πόλεμο. Από αδράνεια, η Ρωσία αισθάνεται υποχρεωμένη να παίξει μαζί.

Όσον αφορά το Μάλι, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτή η χώρα θεωρείται πως βρίσκεται εντός της «σφαίρας επιρροής» της Γαλλίας. Οι πιθανές ρωσικές εισβολές εκεί θα αντιπροσώπευαν έτσι μια νίκη εναντίον αυτής της δυτικοευρωπαϊκής χώρας. Αν και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν σκληρότερο ανταγωνισμό μεσολάβησης μεταξύ τους στο «Françafrique», θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τη ρύθμιση της αντιπαλότητάς τους στη συνέχεια.

4. Ενώ η κυβέρνηση του Μακρόν τονίζει ότι δε βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό και ακολουθεί μια πιο ήπια γραμμή έναντι της Μόσχας σε σύγκριση με κάποιες άλλες δυτικές κυβερνήσεις όπως οι ΗΠΑ, πώς μπορεί ο ανταγωνισμός για επιρροή στο Μάλι να επηρεάσει τη σχέση Γαλλίας-Ρωσίας γενικότερα;

Το Μάλι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό τσιπ στο χέρι της Ρωσίας για να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για την πλήρη ενημέρωση των σχέσεών τους. Αυτό που εννοείται με αυτό είναι ότι η Ρωσία επίσης δε βλέπει τη Γαλλία ως εχθρό, παρά το γεγονός πως αυτές οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις ανταγωνίζονται σαφώς η μία την άλλη για επιρροή σε όλη τη «Françafrique». Εάν η Ρωσία έγινε μια δύναμη εκεί που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί, θα έχει πολύ μεγαλύτερη προσοχή της Γαλλίας.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες γεωστρατηγικές κατευθύνσεις, όπως η συζήτηση για τη συνεργασία σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, πχ η Ουκρανία με αντάλλαγμα το πάγωμα του ανταγωνισμού τους στη «Françafrique». Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν αμοιβαία επωφελές, καθώς η Γαλλία βρίσκεται σε έναν «φιλικό» ανταγωνισμό με τη Γερμανία για επιρροή στην Ευρώπη και η Ρωσία θέλει να διαφοροποιήσει τους εταίρους της Μεγάλης Δύναμης εκεί.

Εφόσον οι γαλλικές εταιρείες δεν εκδιώκονται από τις αφρικανικές χώρες στις οποίες η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της, τότε το Παρίσι μπορεί να είναι σε θέση να συνάψει ειρήνη με το νέο στρατιωτικό ρόλο της Μόσχας στη «Δημοκρατική Ασφάλεια». Η Γαλλία θα προτιμούσε να διατηρήσει την πολιτική της επιρροή, αλλά είναι δύσκολο να το κάνει αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται ηγεμονικά και έτσι να δημιουργεί ευκαιρίες στη Ρωσία για εκμετάλλευση.

* συνέντευξη που έδωσε ο Andrew Korybko στον Giorgio Cafiero σχετικά με αυτό το θέμα, μερικά αποσπάσματα από τα οποία ο τελευταίος συμπεριέλαβε στο πρόσφατο άρθρο του για το TRT World με τίτλο «Το Μάλι θα μπορούσε να ξαναγράψει τις ρωσο-γαλλικές σχέσεις στο Σαχέλ»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail