Πακιστάν: Ο αντιαμερικανικός «σύμμαχος»

Το Πακιστάν, που κάποτε εθεωρείτο σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι ηθελημένα υπεύθυνο για τη σφαγή πολλών στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, έχοντας βοηθήσει μαζικά τους εχθρούς τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν. Καθ' όλη τη διάρκεια της 20χρονης παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι επιχειρήσεις πληροφοριών του Πακιστάν περιελάμβαναν την στρατολόγηση, εκπαίδευση και οπλισμό των Ταλιμπάν, σε μεγάλο βαθμό σε εθνική καταγωγή, Παστούν.

Lawrence A. Franklin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τώρα που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στην Καμπούλ, φαίνεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν επιδεινώνονται. Η πακιστανική κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε υποτιθέμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να μεταθέσουν την ευθύνη στο Πακιστάν για την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Το Ισλαμαμπάντ κατήγγειλε μια πρωτοβουλία που συντάχθηκε από 22 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο Πακιστάν για τη μακροπρόθεσμη βοήθειά του στους Ταλιμπάν. Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ θέλουν πρώτα να δουν εάν οι Ταλιμπάν σέβονται τις υποσχέσεις τους να εγκαθιδρύσουν ένα ανεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς καθεστώς.

Πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Πακιστανών αξιωματούχων στο Ισλαμαμπάντ αποκάλυψαν άλλα σημεία διαφωνίας. Το Πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς των Ταλιμπάν, ενώ η Ουάσιγκτον θέλει το Πακιστάν να πιέσει τις επαφές του με τους Ταλιμπάν για να οικοδομήσει μια κυβερνητική ηγεσία με μεγαλύτερη εθνοτική και έμφυλη ποικιλία. Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2021, ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Imran Khan ανακοίνωσε πως το Πακιστάν θα αρνηθεί τη χρήση του εδάφους του από τις ΗΠΑ για παρακολούθηση "πάνω από τον ορίζοντα" πιθανής τρομοκρατικής δραστηριότητας στο Αφγανιστάν. Τώρα, υπάρχουν διαπραγματεύσεις προκειμένου οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο του Πακιστάν για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, αλλά είναι πραγματικά ένας σύμμαχος στον οποίο μπορούν να βασιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Υπάρχουν στο Πακιστάν 14 εκατομμύρια Παστούν, που δε διακρίνονται εθνοτικά από τα εκατομμύρια των Παστούν που αποτελούν περίπου το 42% του πληθυσμού του Αφγανιστάν. Είναι σημαντικό ότι οι Παστούν στο Πακιστάν συνορεύουν με τις ανατολικές επαρχίες του Αφγανιστάν. Αν και οι δύο χώρες χωρίζονται από βουνά, γνωστά περάσματα χρησιμεύουν ως διάδρομοι για τους Παστούν και διευκολύνουν τη διασυνοριακή μετανάστευση για στρατιωτικούς και οικονομικούς σκοπούς. Αυτά είναι τα ίδια περάσματα που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά την καταδίωξη μαχητών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, που διέσχισαν τα εθνικά σύνορα για να φύγουν, να ξεκουραστούν, να επανοπλιστούν και να επιστρέψουν ξανά για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Οι στενοί δεσμοί του πακιστανικού καθεστώτος με τους Αφγανούς Ταλιμπάν, καθώς και το δίκτυο εθνοτικών συγγενειών μεταξύ του πληθυσμού των Παστούν στη συντριπτική πλειοψηφία και στις δύο πλευρές των συνόρων, έχει καταστήσει δύσκολη την αποστολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από την αρχή. 

Το Πακιστάν βοήθησε να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει το τρομοκρατικό κίνημα των Ταλιμπάν, κυρίως Παστούν, και στο Αφγανιστάν επικρατούν πακιστανικές νάρκες κατά προσωπικού και κατά οχημάτων. Οι μαχητές των Ταλιμπάν ήταν συχνά εκτεταμένο καταφύγιο.

Παρά την παραπλανητική διπλωματική ρητορική των ΗΠΑ που υπολογίζει το Πακιστάν ως σύμμαχο, προφανώς τα τρία τέταρτα των Πακιστανών βλέπουν τις ΗΠΑ δυσμενώς, υποτίθεται ως συνέπεια της κλίσης της Ουάσιγκτον προς τον μισητό αντίπαλο του Πακιστάν, την Ινδία.

Οι Ταλιμπάν και πολλές άλλες τζιχαντιστικές ομάδες με έδρα το Αφγανιστάν συνδέονται επίσης με το Πακιστάν μέσω των ομολόγων τους εκεί ισλαμιστικών πολιτικών κομμάτων. Πολλοί Αφγανοί Ταλιμπάν διατηρούν επίσης από καιρό άμεσους δεσμούς με το μεγαλύτερο θρησκευτικό κόμμα του Πακιστάν, το Jamiat-e-Islami. Επιπλέον, τα θρησκευτικά πολιτικά κόμματα του Πακιστάν είχαν στο παρελθόν διατηρήσει δεσμούς με αντισοβιετικές αφγανικές ομάδες μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια της κατοχής της χώρας από τη Μόσχα από το 1980 έως το 1988.

Ήταν σε αυτήν την περίοδο της σοβιετικής κατοχής που η CIA και η ISI συντόνισαν την αντίσταση των Αφγανών μουτζαχεντίν ενάντια στα σοβιετικά στρατεύματα. Ήταν η δουλειά της CIA με την ISI του Πακιστάν σε αυτόν τον πόλεμο της αντισοβιετικής αντίστασης που βοήθησε να αναπτυχθεί η ISI στην τρομερή πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών που είναι αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, μετά την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα/Ταλιμπάν στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία το 1998, ακολούθησε μια σοβαρή ρήξη στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν. Οι επιθέσεις ώθησαν τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους Κρουζ σε οκτώ στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα/Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου η ISI υποστήριξε τρομοκρατικές ομάδες στο Κασμίρ που μάχονταν για να «απελευθερώσουν» τους μουσουλμάνους εκεί από την ινδική κυριαρχία. Μετά την αποχώρηση της Σοβιετικής Ένωσης από το Αφγανιστάν, Πακιστανοί αξιωματικοί πληροφοριών επέβλεψαν ένα τεράστιο πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας από τον στρατό του Πακιστάν προς τους Ταλιμπάν.

Η πακιστανική βοήθεια και η οικονομική βοήθεια του Αραβικού Κράτους του Κόλπου ήταν επίσης πολύτιμες για να βοηθήσουν τους Ταλιμπάν να ξεκινήσουν τις στρατιωτικές τους εκστρατείες στο Αφγανιστάν το 1994, έως ότου μπόρεσαν να έρθουν στην εξουσία στην Καμπούλ το 1996. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, μόνο τρία κράτη επέδειξαν διπλωματική αναγνώριση στο Καθεστώς Ταλιμπάν: Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Ο κύριος στόχος της ISI πίσω από την πρωτοβουλία της υπέρ των Ταλιμπάν ήταν προφανώς να διασφαλίσει πως το Αφγανιστάν θα παραμείνει στη σφαίρα επιρροής του Πακιστάν. Οι Πακιστανοί στρατιωτικοί ηγέτες εξακολουθούν - φαίνεται - να θεωρούν το Αφγανιστάν ως ένα βαθύ εδαφικό απόθεμα -- περαιτέρω "στρατηγικό βάθος" -- σε ενδεχόμενο πολέμου με την Ινδία. Εναλλακτικά, τρομοκράτες Ταλιμπάν χρησιμοποιήθηκαν από την ISI του Πακιστάν για να στοχεύσουν οποιαδήποτε επενδυτικά σχέδια του Νέου Δελχί στο Αφγανιστάν. Για το σκοπό αυτό, η ISI δημιούργησε μια μικρή τρομοκρατική οργάνωση, την Harkat al-Ansar, ειδικά για να εκτελέσει τρομοκρατικές αποστολές εναντίον ινδικών στόχων, όπως ένα ινδικό εμπορικό αεροσκάφος A300 airbus jet που αεροπειρατήθηκε το 1999 και πέταξε στην ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν πόλη Κανταχάρ. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, φαίνεται, είχαν πλήρη επίγνωση της εκπαίδευσης και της στρατιωτικής βοήθειας της ISI σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες με έδρα το Κασμίρ, όπως οι Harakat Mujahedeen και Harakat-Jehad-Islami.

Τρεις από τους στρατηγούς του Πακιστανικού Στρατού που πραγματοποίησαν επιτυχώς πραξικόπημα κατά του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ το 1999, εγκαθιστώντας έτσι το καθεστώς του Περβέζ Μουσάραφ, προφανώς είχαν όλοι βαθύ δεσμό με την ISI και ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των Αφγανών Ταλιμπάν. Ένας από τους πραξικοπηματίες, ο στρατηγός Μαχμούντ Αχμάντ, ονομάστηκε στη συνέχεια διευθυντής της ISI. Ένας άλλος ηγέτης του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αζίζ, έγινε (πρώην πλέον) διευθυντής του ISI. Ο τρίτος, ο στρατηγός Muzaffar Osmani, φαίνεται επίσης πως ήταν βασικός υποστηρικτής ενός μελλοντικού Αφγανιστάν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Κατά καιρούς, φαινόταν ότι ο Μουσάραφ ήταν το πρόσωπο του Πακιστάν για τους Αμερικανούς, ενώ άλλοι στρατηγοί συνέχισαν να υποστηρίζουν ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η υποστήριξή τους περιελάμβανε τη χορήγηση καταφυγίου από το Πακιστάν στον ανώτατο κύκλο των ηγετών των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα της πακιστανικής επαρχίας Μπαλουχιστάν, την Κουέτα, και την προστατευόμενη κατοικία του ανώτατου διοικητή των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ.

Το ISI φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επιρροή στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής του Πακιστάν στο Αφγανιστάν από οποιοδήποτε άλλο όργανο στην κυβέρνηση του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πακιστάν, καθώς φιλοξενεί πολλές ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες της Κεντρικής Ασίας, παίζει επίσης ρόλο στην υποστήριξη της τζιχαντιστικής μαχητικότητας στην Κεντρική Ασία. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η ISI άρχισε να υποδαυλίζει εξεγέρσεις στα πρόσφατα ανεξάρτητα κράτη της Κεντρικής Ασίας, ιδιαίτερα στο Ουζμπεκιστάν. Προίκισε γενναιόδωρα το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν (IMU) ενώ επεκτείνει την προστασία στον πλέον αποθανόντα αρχηγό της IMU Tahir Yuldashev στην Πεσαβάρ του Πακιστάν. Η ISI στόχευσε ιδιαίτερα την περιοχή της κοιλάδας Fergana του Ουζμπεκιστάν ενώ βοηθούσε τις ομάδες Τζιχάντ της Κεντρικής Ασίας. Η κοιλάδα Fergana θα ήταν ένα σημαντικό έπαθλο για τρομοκρατικές ομάδες με έδρα το Πακιστάν λόγω της γειτνίασής της με τα άλλα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Αναγνωρίζοντας αυτή τη γεωπολιτική πραγματικότητα, οι Πρόεδροι Κλίντον και Τζορτζ Μπους ενέκριναν την αντιτρομοκρατική εκπαίδευση στρατιωτών του Ουζμπεκιστάν στην περιοχή αυτή από την Πέμπτη Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων των Πράσινων Μπερέ των ΗΠΑ.

Τους μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, έγινε σαφές πως η αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ επικεντρωνόταν στην τελική εξάλειψη της ολοένα διευρυνόμενης υποστήριξης των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στους τρομοκράτες τζιχάντ. Τότε ήταν που η ISI άντεξε την Ουάσιγκτον με τη χρηματοδότηση τεράστιων συγκεντρώσεων υπέρ των Ταλιμπάν στις κύριες πόλεις του Πακιστάν, Πεσαβάρ και Λαχόρη. Ακόμη και τότε, αποδείχτηκε δύσκολο για τους αξιωματικούς της CIA και τους Αρχηγούς Σταθμών να κλείσουν πλήρως τους δεσμούς τους με τους παλιούς ομολόγους τους της ISI. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός του Σταθμού της CIA στο Ισλαμαμπάντ αντιτάχθηκε καυστικά στην απόφαση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, επειδή, όπως δήλωσε ο αξιωματικός, θα εξοργίσει την ISI.

Η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ομάδα κατά των ΗΠΑ που υποστηρίζεται από την ISI του Πακιστάν είναι το διαβόητο δίκτυο Haqqani με έδρα το Βόρειο Ουαζιριστάν. Η ISI είχε αρχικά σφυρηλατήσει τους στενούς δεσμούς της με τους Haqqani κατά τη διάρκεια του αντισοβιετικού πολέμου αντίστασης, όταν ο επικεφαλής του δικτύου, Jalaluddin Haqqani, ήταν ο ανώτερος διοικητής των Ανατολικών Παστούν με τους Ταλιμπάν. Η ομάδα Haqqani, με επικεφαλής τώρα τον γιο του Jalaluddin, Sarajuddin Haqqani, είναι πλέον υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και ηγείται του κυνηγιού οποιουδήποτε Αφγανού συνεργάστηκε με τις δυτικές δυνάμεις εκεί. Είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνος για την προστασία και την επέκταση των συμφερόντων του Πακιστάν στο Αφγανιστάν. Η συμμορία Haqqani για δεκαετίες έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμερικανικών και ινδικών στόχων. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έδωσαν χρηματικό έπαθλο 5 εκατομμυρίων δολαρίων για το κεφάλι του Sarajuddin Haqqani. Χάρη στην προστασία που παρείχαν οι πακιστανικοί πράκτορες πληροφοριών, οι Χακάνι, ούτε πατέρας ούτε γιος, δε συνελήφθη ποτέ.

Ενώ η ISI ενεργεί ατιμώρητα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένοι πλούσιοι Πακιστανοί, ιδιώτες, συνεισφέρουν επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά στους Ταλιμπάν. Ήδη από το φθινόπωρο του 2001, ο σημερινός πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan ήταν ανοιχτός υποστηρικτής των Ταλιμπάν καθώς και ένας προβοκάτορας κατά των ΗΠΑ. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν που επαίνεσε στις αρχές Αυγούστου, ο Khan, συνεπής με τη στάση του υπέρ των Ταλιμπάν, τους επαίνεσε δημόσια για τη νίκη τους.

Το Πακιστάν μπορεί τελικά να πληρώσει ακριβά για την ενεργοποίηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Η ομάδα αποτελείται από διαφορετικά κινήματα, όπως οι λεγόμενοι Πακιστανοί Ταλιμπάν (Tehrek-e-Taliban), ένας συνασπισμός τουλάχιστον δέκα τρομοκρατικών οργανώσεων αφιερωμένων στην ανατροπή του καθεστώτος του Πακιστάν. Μεταξύ των προσλήψεων του περιλαμβάνονται πρώην μέλη των Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν που είχαν εκτιμήσει πως η πρώην οργάνωσή τους ήταν πολύ επιεικής με τους απίστους. Μετά την κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ο Πρωθυπουργός Χαν, ίσως ανήσυχος ότι είχε βοηθήσει στην παραγωγή ενός «τέρατος Φρανκενστάιν», συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Πακιστανών Tehrek-e-Taliban σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις.

Το Πακιστάν δεν ήταν πραγματικά σύμμαχος της Δύσης εδώ και δεκαετίες. Ήταν το Ισλαμαμπάντ που έδωσε άσυλο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν έως ότου οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη από τις δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ το 2011. Τώρα, η κυβέρνηση του Πακιστάν φαίνεται να έχει τοποθετήσει τη χώρα στη σφαίρα επιρροής της Κίνας. Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος Caroline Glick, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς οι Ταλιμπάν ήταν το πνευματικό τέκνο των Πακιστανών Τζιχαντιστών της ISI, «το Πακιστάν θα έπρεπε να ήταν το πρώτο ντόμινο που έπεσε».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail