Η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία;

φωτο ρωσικό υπουργείο άμυνας
Για δεύτερη φορά φέτος, οι εντάσεις στην Ουκρανία αυξάνονται καθώς η Ρωσία αναπτύσσει χιλιάδες στρατεύματα και πολεμικό υλικό στα σύνορα. Η Μόσχα έχει επανατοποθετήσει πεζικό, άρματα μάχης και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς κοντά στα ουκρανικά σύνορα και απειλεί να κλιμακώσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς.

Stavros Atlamazoglou - 19fortyfive.com/ / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένταση σε ξηρά και θάλασσα

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, είναι ανένδοτοι πως οι μετακινήσεις στρατευμάτων δεν είναι προκλητικές, αλλά αντίθετα αποτελούν απάντηση στην ουκρανική και δυτική επιθετικότητα στην περιοχή.

«Ποτέ δε σχεδιάσαμε, ποτέ δεν το κάναμε και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε [επίθεση] εκτός και αν προκληθούμε από την Ουκρανία ή από κάποιον άλλο. Υπάρχουν πολλές απειλές από την Ουκρανία. Και μην ξεχνάτε ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα [ενεργούν] πολύ κοντά», είπε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη.

Αμερικανικά και πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ διεξάγουν επιχειρήσεις παρουσίας σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας στο Αιγαίο, η Standing NATO Maritime Group 1, ένα είδος ναυτικής δύναμης γρήγορης αντίδρασης που αποτελείται από αμερικανικά, καναδικά, ισπανικά, ολλανδικά και πορτογαλικά πολεμικά πλοία, έπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα για πρόσθετη εκπαίδευση.

Οι αξιωματικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που συμμετείχαν σε αυτές τις επιχειρήσεις παρουσίας ήταν ξεκάθαροι πως το ΝΑΤΟ είχε κάθε δικαίωμα να ασκείται σε διεθνή ύδατα.

«Η ικανότητα διεξαγωγής τακτικών ελιγμών και ευελιξίας προηγμένων δυνατοτήτων μάχης καταδεικνύει τη δύναμη της συμμαχίας μας στο ΝΑΤΟ και παρέχει ένα τολμηρό αντίβαρο στην αντίπαλη επιρροή στο ευρωπαϊκό θέατρο. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο διοικητής Πάτρικ Τσάπμαν, διοικητής του USS Arleigh Burke, σε δελτίο τύπου του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίμονες εντάσεις

Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις θεωρούνται προκλητικές. Η Μόσχα βλέπει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή ως καταπάτηση στη σφαίρα επιρροής της. Από τη γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, το Κρεμλίνο έχει εμμονή με τη «ζώνη ανάσχεσής» του, μια σειρά από τρίτες χώρες που θα βρίσκονταν ανάμεσα στη Ρωσία και μια άλλη εισβολή. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αυτή τη ζώνη ασφαλείας παρείχαν σοβιετικά κράτη, όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λευκορωσία. Αλλά η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η αφομοίωση ορισμένων πρώην σοβιετικών κρατών στο ΝΑΤΟ άφησαν τη Ρωσία εκτεθειμένη, ή έτσι φαίνεται να πιστεύει το Κρεμλίνο.

«Έτσι, κάθε μέρα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για να αποφευχθεί η άμεση σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα. Προειδοποιήσαμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας ότι πρόκειται για πραγματική πρόκληση. Έχουμε το δικαίωμα να συγκεντρώνουμε τα στρατεύματά μας όπου θέλουμε. Αυτό δεν είναι ουκρανικό έδαφος. Αυτό είναι ρωσικό έδαφος. Αλλά αν διαβάσετε τις απειλές που διατυπώνονται στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας, κατά της ρωσικής εδαφικής ακεραιότητας, τότε θα καταλάβετε ότι μια συγκεκριμένη προφύλαξη είναι ένα λογικό βήμα σε μια τέτοια κατάσταση», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά το 2021 που αυξάνονται οι εντάσεις με τη Ρωσία. Τον Απρίλιο, η Μόσχα απείλησε με πόλεμο συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Λευκορωσία —με την ευλογία της Μόσχας και την υποστήριξη της Τουρκίας— εξοπλίζει τους μετανάστες για να επιτεθούν έμμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχουμε σαφήνεια για τις προθέσεις της Μόσχας, αλλά γνωρίζουμε το εγχείριδιό της. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε προκλήσεις που βλέπουμε, προέρχονται από τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για την κατάσταση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail