Ούτε θα διαλυθούν ούτε θα αναθεωρήσουν τις Πρέσπες τα Σκόπια

dimitrisvetsikas1969 / pixabay
Είναι καλό πράγμα ο ρεαλισμός; Εξαρτάται. Όταν πρόκειται να εξυψωθεί το ηθικό ενός λαού ή ενός στρατού, όχι. Ούτε όταν πρόκειται να διαμορφωθεί εθνική ή οποιοδήποτε άλλη ταυτοτική συνείδηση. Είναι, όμως, απαραίτητος όταν πρόκειται να δεις τα δεδομένα για την άσκηση εξωτερικής ή αμυντικής πολιτικής.

Παντελής Σαββίδης

Η Ελλάδα κέρδισε τον Μακεδονικό Αγώνα και επεκτάθη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, άρχισε να μην μπορεί να πετύχει τους στόχους της μετά το '22, με αποκορύφωμα την Κυπριακή τραγωδία, το 1974, και τη Συμφωνία των Πρεσπών στις μέρες μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ήττα ιστορικών διαστάσεων διότι η Ελλάδα αναγνώρισε "Μακεδονικό" έθνος, "Μακεδονική ταυτότητα και "Μακεδονική γλώσσα".

Ήταν μια τεράστια επιτυχία του βόρειου γείτονά μας από την οποία δεν είναι ικανοποιημένος.
Οι διαμορφωτές της ψευδούς συνείδησης τους γνωρίζουν ότι βασίσθηκαν σε κλοπή ιστορικών στοιχείων που ανήκουν σε άλλον λαό. Αλλά αυτό στην πολιτική δεν έχει καμιά σημασία.
Η διεθνής κοινότητα, όπως διαμορφώνεται μετά την πτώση του κομμουνισμού, γνωρίζει καλά τι συνέβη. Αλλά δεν την ενοχλεί να δώσει στα Σκόπια ό,τι ανήκε στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία. Και αυτό απεικονίζει την εμβέλεια της πολιτικής και της σημασίας της Ελλάδας. Ας μην έχουμε αυταπάτες: αυτά μπορούσε να κάνει το κράτος που διαμορφώθηκε μετά το 1922. Ένα συγκεντρωτικό και αρκετά κοντόθωρο κράτος, ιδιαίτερα μετά τον Β' ΠΠ και την Εμφύλια διαμάχη.
Μας ταλανίζουν καθημερινά με το πόσο σπουδαίοι είναι οι διαχειριστές του και πόσο σπουδαίοι είμαστε και εμείς ως λαός αλλά οι επιτυχίες μας ήταν τακτικές. (ΕΟΚ, ΟΝΕ). Και εκεί που ήθελαν οι άλλοι να τις έχουμε.

Με βάση αυτά, ας έχουμε υπόψη τα εξής:

-Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι αρθρογράφοι των ελληνικών ΜΜΕ για τα Σκόπια, είναι μια εικόνα εξ αποστάσεως και απο τις αναγνώσεις και τις μελέτες τους. Έτσι, νομίζουν, πως τα Σκόπια, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, είναι έτοιμα προς διάλυσιν. Και περιμένουν σε μερικά χρόνια να επέλθει η κατανομή τους σε Αλβανία και Βουλγαρία. Λάθος. Ο "μακεδονισμός" είναι πολύ συνεκτική ουσία στον λαό της γειτονικής χώρας. Η νομενκλατούρα τους έχει κάνει σημαντική δουλειά. Και επειδή όσοι νοιώθουν "μακεδόνες" έχουν, άμεσα, την αίσθηση της απειλής (Αλβανία, Βουλγαρία, ακόμη και από Ελλάδα), συσπειρώνονται εύκολα και συνεκτικά γύρω απο το εθνοτικό ιδεολόγημά τους.

Δεν πρόκειται ούτε να διαλυθούν, ούτε να αποβάλλουν τον "μακεδονισμό" εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Ελιγμούς θα κάνουν για να οφεληθούν οικονομικά, και όπως αλλως, απο την ένταξή τους σε διεθνείς θεσμούς.

Ας μην περιμένουν, λοιπόν, οι αναλυτές διάλυση των Σκοπίων ή πρωτοβουλία για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν θα την αμφισβητήσουν de jure αλλά de facto. Και αυτό, με το VMRO στην κυβέρνηση, είναι, ακόμη, χειρότερο για την Ελλάδα.

Η ρεαλιστική αυτή διαπίστωση είναι άχαρη. Αλλά απευθύνεται σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν τα πράγματα με το νου. Και όχι με τις επιθυμίες τους. Και δική μου επιθυμία είναι η απαλλαγή απο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί.

Τα Σκόπια τα θέλει, όπως υπάρχουν σήμερα, η διεθνής κοινότητα. Αν δεν υπήρχαν τα διμερή, με την Ελλάδα, προβλήματα πιστεύω πως η ύπαρξή τους ευνοεί και την χώρα μας. Αυτή την αντίφαση μεταξύ αναγκαιότητας ύπαρξής τους και επίλυσης των ουσιαστικών προβλημάτων το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail