Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία επικαιροποιούν το Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας τους

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον επικαιροποιημένο Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει το southfront.org.

«Συμφωνήσαμε για το κείμενο με την αμερικανική πλευρά και υπάρχουν πολλά πράγματα που ήταν θεμελιωδώς σημαντικά για εμάς να ορίσουμε όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Όταν δείτε αυτό το κείμενο και το μέρος που είναι αφιερωμένο στη ρωσική επιθετικότητα, θα είναι απόδειξη του μη αναστρέψιμου της πολιτικής των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ουκρανία στην αντιμετώπιση της Ρωσίας και της ρωσικής επιθετικότητας», είπε ο υπουργός.

Τόνισε ότι ο Χάρτης είναι ένα στρατηγικό έγγραφο που θα καθορίζει για δεκαετίες τους τομείς που θα αναπτυχθούν στις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δηλαδή, θεωρητικά, οι διοικήσεις στο Λευκό Οίκο μπορεί να αλλάξουν, αλλά ο Χάρτης θα συνεχίσει να λειτουργεί», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο Κουλέμπα, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται ήδη συγκεκριμένα βήματα για συνεργασία όχι μόνο στο στρατηγικό μέλλον, αλλά και στη βραχυπρόθεσμη προοπτική.

«Έχουμε ήδη υπογράψει φέτος μια συμφωνία ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Υπουργείο Άμυνας μας εργάζεται με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους για να τους χωρίσει σε συγκεκριμένα προγράμματα και έργα συνεργασίας», είπε ο Κουλέμπα.

Από την άποψη αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι κατά την τρέχουσα επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, η ουκρανική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συναντήσεις στο Πεντάγωνο, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και με κύκλους εμπειρογνωμόνων που είναι γνωστό πως επηρεάζουν τη χάραξη πολιτικής στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Ανατόλι Πετρένκο και η Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία, Laura Cooper συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο και συζήτησαν την ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνατοτήτων, αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Το Πεντάγωνο φιλοξένησε μια συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Ανατόλι Πετρένκο και της Αναπληρώτριας Βοηθού Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία, Λόρα Κούπερ. δυνάμεις της Ουκρανίας με την υποστήριξη της ασφάλειας των ΗΠΑ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ουκρανία και τα δυτικά κράτη εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχία για την υποτιθέμενη εντατικοποίηση των «επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία. Τον Απρίλιο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κλιμάκωση και μετακίνηση στρατευμάτων στην Κριμαία και στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η χώρα μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και κατά τη διακριτική της ευχέρεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν απειλεί κανέναν και δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν.

Την ίδια στιγμή, το δεύτερο μισό του Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα νότια και δυτικά της χώρας άρχισαν να επιστρέφουν στις μονάδες τους. Ο επικεφαλής του τμήματος, Σεργκέι Σόιγκου, είχε διατάξει να επιστρέψουν στους τόπους μόνιμης ανάπτυξής τους έως την 1η Μαΐου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail