Η νέα αποικιοποίηση της Αρκτικής

Анатолий Струнин / ТАСС
Η καταστολή κατά των αυτόχθονων πληθυσμών είναι συγκρίσιμη με τα πρώτα χρόνια της εκβιομηχάνισης του Στάλιν. Αλλά αυτή τη φορά η κυβέρνηση ενεργεί προς το συμφέρον του ιδιωτικού κεφαλαίου

116 διεθνείς οργανισμοί και δεκάδες άτομα υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απαιτώντας να θέσουν τέλος στις καταστολές εναντίον εκείνων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών. Ο λόγος για αυτό ήταν η πρόσφατη κράτηση του Αντρέι Ντανίλοφ, διευθυντή της περιοχής του Μούρμανσκ του Ταμείου Κληρονομιάς και Ανάπτυξης των Σάμι. Και αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση στο είδος της. Αντίθετα, η πίεση στους ακτιβιστές από τους αυτόχθονες κατοίκους του Βορρά, της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν ασχολούνται καν με την πολιτική. Η μόνη τους ατζέντα είναι πολύ πιο εγκόσμια, η επιβίωση των μικρών εθνών τους και τα πιεστικά προβλήματά τους.

Τατιάνα Μπρίτσκαγια - novayagazeta.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την ανοιχτή επιστολή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Λαβρόφ:

«Εμείς, οι οργανώσεις και τα άτομα που υπογράφουν αυτήν την επιστολή, ανησυχούμε βαθιά για τις αυξανόμενες απειλές και αντίποινα εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών αυτόχθονων πληθυσμών στη Ρωσική Ομοσπονδία. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό του εκφοβισμού και της παρενόχλησης ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Ρωσίας».

Σε αυτό το πλαίσιο πολιτικών καταστολών, που περιλαμβάνει τη δίωξη του ανεξάρτητου Τύπου και την αναζήτηση εξτρεμιστών ακόμη και μεταξύ μαθητών και λάτρεις των selfie, η πίεση στους αυτόχθονες πληθυσμούς φαίνεται απολύτως παράλογη. Για παράδειγμα, τι ακριβώς έκανε την αστυνομία του Γιαμάλ να ισχυριστεί ότι μια συνάντηση βοσκών ταράνδων στην τούνδρα ήταν μια πολιτική συγκέντρωση; Αυτό ακριβώς δηλώθηκε στην περίπτωση του ακτιβιστή Eiko Sarotetto. Δεν υπήρχε τρόπος να αποδοθεί πολιτική στο συλλαλητήριο, αλλά ο Eiko κατηγορήθηκε πως υποκίνησε καυγά ούτως ή άλλως και παρά την έλλειψη στοιχείων, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών.

Και τι θα μπορούσε να σταματήσει το κράτος από το να παρενοχλήσει τη Yana Tannagasheva, με καταγωγή από το Kuzbass, που πολέμησε για τη διατήρηση του αρχαίου χωριού Shor του Kazas; Το σπίτι του πατέρα της κάηκε, η Ταναγκάσεβα αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και τώρα, το χωριό Καζάς δεν υπάρχει πια.

Ίσως ο Αντρέι Ντανίλοφ να αποτελεί απειλή για μια χώρα της οποίας το όλο νόημα ύπαρξης φαίνεται να συνοψίζεται σε μια απλή θέση: είναι απαραίτητο να συμμορφωθείτε με τους νόμους που εγκρίθηκαν στη Ρωσία. Ακόμη και όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο φαινομενικά αναγνώρισε ότι είχε δίκιο, γράφοντας στην απόφασή του «ο ακτιβιστής επιδιώκει να επιβάλει τους νόμους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ωστόσο, σύντομα τον συνέλαβαν και τον πέταξαν σε ένα κελί όπου ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα ήρθε να μιλήσει στο Saam και εξήγησε πόσο δύσκολο είναι για τους συγγενείς των υπερβολικά ενεργών πολιτών…

Το δημοτικό δικαστήριο του Monchegorsk αποφάσισε επίσης να συλλάβει τον Ντανίλοφ και τον φυλάκισε για πέντε ημέρες επειδή αρνήθηκε να ερευνηθεί χωρίς μάρτυρες. Ο δικαστής στην απόφαση αναφέρθηκε στους κανόνες του νόμου «Περί Αστυνομίας» που επιτρέπει στους αστυνομικούς να ελέγχουν τα υπάρχοντα των πολιτών σε μαζικές εκδηλώσεις. Παρόλο που ο ίδιος ο αστυνομικός συμφώνησε πλήρως με τη μαρτυρία του Ντανίλοφ κατά την ανάκριση, μεταδίδοντας ότι ήθελε να επιθεωρήσει τα υπάρχοντα του τελευταίου, ο νόμος πραγματικά υποχρεώνει ότι σε πιο λεπτομερείς διαδικασίες, που θα έπρεπε να γίνουν με μάρτυρες, ο Ντανίλοφ φυλακίστηκε.

Ο δικαστής Monchegorsk φέρεται ότι δεν παρατήρησε τη διαφορά μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών ενεργειών. Οι δύο καταστάσεις μοιάζουν πολύ.

Πρόσφατα, μετά από ένα χρόνο κατ' οίκον περιορισμό, πέθανε ο Evenk Arseny Nikolaev, βουλευτής του κοινοβουλίου του Yakut και επικεφαλής της εθνικής κοινότητας. Το ένταλμα σύλληψής του συντάχθηκε από στελέχη της εταιρείας εξόρυξης χρυσού που άνοιξε το δρόμο μέσα από τα εδάφη της κοινότητας. Ο Nikolaev φέρεται να άσκησε πίεση στην εταιρεία, προσπαθώντας να τους αναγκάσει να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των μεταφορέων Evenk. Η διαιτησία θεώρησε όλες τις ενέργειες των χρυσωρυχείων εθελοντικές, αλλά η ποινική υπόθεση εναντίον του Νικολάεφ δεν περατώθηκε. 

Ο Στέπαν Πετρόφ από τη Γιακουτία ονομάστηκε δύο φορές «ξένος πράκτορας» και συμπεριλήφθηκε στο «μητρώο των μέσων μαζικής ενημέρωσης που εκτελούν τα καθήκοντα ενός «ξένου πράκτορα». Η Roskomnadzor κατηγόρησε τον Πετρόφ ότι δεν συμπεριέλαβε ετικέτα «foreign agent» σε 14 αναρτήσεις στο Facebook. Απελπισμένος απευθύνθηκε στον Mark Zuckerberg ζητώντας να βοηθήσει τους «foreign agents» της Ρωσίας εισάγοντας έναν αλγόριθμο για την αυτόματη επισήμανση των δημοσιεύσεών τους.

Αυτό είναι το δεύτερο κύμα καταστολής κατά των αυτόχθονων πληθυσμών στην ιστορία μας. Η πρώτη ήταν στα πρώτα χρόνια της εκβιομηχάνισης, όταν η Αρκτική και η Σιβηρία αποικίστηκαν και υποτάχθηκαν στις ανάγκες της μεγάλης χώρας από τους Σοβιετικούς. Στην περίπτωση στην περιοχή του Μούρμανσκ, ο χάρτης των ναών των Σάμι δείχνει πώς οι ιθαγενείς σπρώχνονταν στο κέντρο της χερσονήσου Κόλα. Κατά τη διάρκεια αυτής της θλιβερής περιόδου, οι κτηνοτρόφοι ταράνδων που μπήκαν στο δρόμο απλώς μεταφέρθηκαν σε κρατήσεις και οι διαφωνούντες στάλθηκαν στη χωματερή Levashovsky.

Κατά την εποχή του «Μεγάλου Τρόμου», την περίοδο των πιο μαζικών σταλινικών καταστολών στην ΕΣΣΔ το 1937 και το 1938, 125 από τους υπάρχοντες 2000 Κόλα Σάμι συνελήφθησαν, οι περισσότεροι από αυτούς πυροβολήθηκαν και 55 άτομα στάλθηκαν στο GULAG. Μόνο πέντε από αυτούς επέζησαν. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ολόκληρη σχεδόν η Σαμιακή διανόηση. Οι Σάμι ήταν πολύ λίγοι για να πολεμήσουν και υποτάχθηκαν ταπεινά.

Υπήρξαν εξεγέρσεις. Οι Γιαμάλ Νένετς αρνήθηκαν κατηγορηματικά να παραδώσουν τους τάρανδους τους στο κράτος. Ονόμασαν αυτή τη δράση Mandalada. Το να μείνουν στην τούνδρα χωρίς τάρανδους είναι θάνατος, αλλά επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν τα ζώα, τους δόθηκε ποινή δέκα χρόνων στους καταυλισμούς. Η ετυμηγορία εκδόθηκε ακριβώς την ημέρα της δίκης και δεν έγινε καμία ιδιαίτερη έρευνα. Είναι περίεργο ότι η πρώτη Mandalada ήταν σχετικά επιτυχημένη. Οι ηγέτες της είχαν μάλιστα τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν απευθείας με τις αρχές. Έβαλαν τελεσίγραφο. Απαιτούσαν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των σαμάνων τους, την ισότητα των κουλάκων (πλούσιων ευγενών) και των φτωχών, την κατάργηση των προτύπων διατροφής και την σχεδόν πλήρη εξάλειψη της σοβιετικής εξουσίας στο Γιαμάλ. Ως αποτέλεσμα, η ίδια η Mandalada εξαλείφθηκε αναίμακτα. Ωστόσο, μια δεύτερη εξέγερση στη δεκαετία του '40 καταπνίγηκε αιματηρά.

Οι Dolgans επαναστάτησαν επίσης κατά του χαρακτηρισμού τους και του χωρισμού τους σε κουλάκους και αγρότες.

Εδώ είναι ένα απόσπασμα της έκκλησης των ηγετών της εξέγερσης του Taimyr:

«Αναγνωρίζοντας τη σοβιετική κυβέρνηση ως τη δύναμη των εργαζομένων, χωρίς να προσπαθήσουμε καθόλου να την ανατρέψουμε, εμείς, οι ιθαγενείς της Εθνικής Περιφέρειας Taimyr, από τις πρώτες μέρες της οργάνωσης αυτής, αρχίσαμε να βιώνουμε το βάρος των πρωτοφανών φόρων και πιέσεις από τις τοπικές αρχές. Η ανοικοδόμηση της οικονομίας μας στις σοσιαλιστικές ράγες έχει αρχίσει να γίνεται με τους ρυθμούς του κεντρικού κόμματος της Ένωσης και χωρίς καμία εκτίμηση για τις συγκεκριμένες συνθήκες του Βορρά. Η επιβολή αυτών των φόρων, των πληρωμών, των εισφορών στις γούνες που υπερβαίνουν την πραγματική δυνατότητα, οι λανθασμένοι ορισμοί της ταξικής διαστρωμάτωσης, η παρουσία και οι μετακινήσεις ένοπλων Ρώσων και οι πολυάριθμες υπερβολές της εθνικής πολιτικής από τις τοπικές αρχές στον γηγενή πληθυσμό έχουν οδηγήσει σε πλήρη αγανάκτηση».

Η εξέγερση του Taimyr αντιμετωπίστηκε με τα πυρά από ένα απόσπασμα NKVD.

Διαβάζοντας για τον αποικισμό του Βορρά τη δεκαετία του '30, είναι αδύνατο να μην κάνουμε παραλληλισμούς με το σήμερα. Οι επιχειρήσεις ξεκινούν πάντα απλά και είναι φαινομενικά αρκετά δίκαιες στην αρχή. Αλλά οποιαδήποτε αιτήματα, ούτε καν απαιτήσεις, από τους ιθαγενείς αντιμετωπίζονται με μια απροσδόκητα σκληρή απόκρουση. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις αρχές φέρουν τη σφραγίδα της άγριας άγνοιας για τα εδάφη και τους τοπικούς λαούς. Θα μπορούσε κανείς να τους υποθέσει ακόμη και αγράμματους. Ωστόσο, κατάφεραν να θέσουν τις βόρειες φυλές στο χείλος της εξαφάνισης. Είναι ο αγώνας τους για επιβίωση που τους κάνει να διαμαρτυρηθούν.



Και τώρα σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, οι Ρώσοι αποικίζουν ξανά την Αρκτική. Η ηγεμονία συνεχίζεται παρά την κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα τη θυμούνται για πάντα όσοι αναγκάζονται να τη ζήσουν. Στον 21ο αιώνα, η Ρωσία βλέπει την Αρκτική με την ίδια ελπίδα που ένιωθαν οι Σοβιετικοί για το διάστημα, αλλά χωρίς κανένα ρομαντικό συναίσθημα. Η Αρκτική είναι απλώς πόροι. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πλατίνα. Η Αρκτική είναι ένα όπλο. Η Αρκτική είναι δύναμη. Ο αποικισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όχι λιγότερο αυστηρά από ό,τι πριν από έναν αιώνα.

Υπάρχει όμως μια διαφορά. Αν ο πρώτος αποικισμός της Αρκτικής ήταν προς το συμφέρον του κράτους, ο σημερινός, με όλη τη γεωπολιτική συζήτηση, υπόσχεται μόνο τεράστιο πλουτισμό στις ιδιωτικές εταιρείες. Η Αρκτική είναι χρήμα και η σύγχρονη κρατική μηχανή δεν υπηρετεί πλέον τα ιδανικά της παγκόσμιας ευτυχίας. Αυτή τη φορά εξυπηρετούνται μόνο ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι αυτή η νέα ατζέντα της Αρκτικής που ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Rodion Sulyandziga θεωρεί τη βασική αιτία του κύματος καταστολής κατά των αυτόχθονων πληθυσμών. Έως ότου το Δημοτικό Δικαστήριο της Μόσχας το έκλεισε για τυπικούς λόγους, ο Sulyandziga, μέλος του Μηχανισμού Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ιθαγενών Λαών ήταν κάποτε επικεφαλής της μεγαλύτερης ΜΚΟ που ασχολείται με τα προβλήματα της Αρκτικής, του Κέντρου Βοήθειας στους Ιθαγενείς του Βορρά. Πριν από αυτό, το Κέντρο μετά βίας κατάφερε να βγει από το μητρώο των «ξένων πρακτόρων», αλλά στο τέλος, η νίκη πήγε στη μηχανή καταστολής. Ο Sulyandziga είναι πεπεισμένος ότι η δίωξη των ιθαγενών συνδέεται με ζητήματα της Αρκτικής:

«Η Αρκτική είναι μόνο θέμα ανάπτυξης για τη Ρωσία. Είναι για την πλήρωση του προϋπολογισμού και την πρόσβαση σε πόρους. Οι ιθαγενείς δεν είναι καθόλου κατά της οικονομικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα είναι υπέρ. Χρειαζόμαστε όμως μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των επιχειρήσεων και των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται τεράστιες περιοχές, αλλά χρειάζονται επίσης, ας πούμε, βοσκούς ταράνδων. Το κράτος θα πρέπει να είναι ο εγγυητής αυτής της ισορροπίας και ο εγγυητής της νομιμότητας σε αυτήν την περιοχή. Αντίθετα, δίνει μόνο τα πράσινα φώτα στις επιχειρήσεις και όσοι το αντιτίθενται πέφτουν κάτω από την πίεση των αρχών».

Ο Αντρέι Ντανίλοφ σχεδιάζει μια ακόμη πιο ζοφερή εικόνα. «Να κατονομαστεί ξένος πράκτορας, να οδηγηθεί στο ψυχιατρείο και να εμπλακεί σε ποινικές υποθέσεις. Αυτό είναι το μόνο που περιμένει έναν ακτιβιστή στη Ρωσία». Μετά από αυτό το θλιβερό συμπέρασμα, πρέπει να προετοιμαστεί για μια ακόμη δίκη με τοπικούς αξιωματούχους που δεν είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου χωρίς μάχη. Την ίδια μέρα θα δικαστεί ξανά για «ανυπακοή στην αστυνομία». Σε αυτή την περίπτωση, ο Danilov προσπαθεί να ασκήσει έφεση κατά της σύλληψης που έχει ήδη εκτίσει στο περιφερειακό δικαστήριο. Στο στάτους του στο Facebook, υπάρχει ένα απόσπασμα από μια ταινία για την εξέγερση των Νορβηγών Σάμι εναντίον των αποικιοκρατών: «Πρέπει να μιλάμε ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ελπίδα». Αυτή η εξέγερση κατεστάλη βάναυσα, αλλά τελικά, οι Σάμι πέτυχαν κάποιο βαθμό ισότητας. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πατήσει το πόδι του στη νορβηγική Αρκτική χωρίς την άδειά τους. Και χρειάστηκαν μόνο 200 χρόνια.

Οι Ρώσοι Σάμι θεωρούν τους εαυτούς τους φύλακες του Βορρά. Δεν πιστεύουν στην ιδιοκτησία της γης. Η εξασφάλιση ενός κομματιού της τούνδρας ή μιας λίμνης για μια οικογένεια δε σήμαινε ποτέ το δικαίωμα χρήσης του. Αντίθετα, πιστεύουν ότι είναι καθήκον τους να προστατεύσουν και να διακοσμήσουν τη θέση τους στην Αρκτική. Θα ήταν ωραίο να μαθαίναμε κάτι από αυτούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail