Ανθρωπότητα άξια της μοίρας της: Με τυράκι το χρήμα οι Ελβετοί με 62% είπαν "Ναι" στα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Reuters / Arnd Wiegmann
Freepen.gr - Σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια διαμαρτύρονται καθημερινά ενάντια στην υφέρπουσα τυραννία μιας μεγάλης κυβέρνησης που καταχράται την ατελείωτη ιστορία του Covid που θα έκανε ακόμη και τον Τζορτζ Όργουελ να ανατριχιάσει, μια χώρα είχε πράγματι την ευκαιρία να βάλει τέλος στα «εμβολιαστικά διαβατήρια» και την πέταξε: παρά τις διαμαρτυρίες πολλών μηνών, οι Ελβετοί πολίτες ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης του συστήματος των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του Covid της χώρας (δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η συμφωνία γλυκαίνει με την υπόσχεση οικονομικής βοήθειας για τους ψηφοφόρους).

Σύμφωνα με το RT, την Κυριακή λίγο περισσότερο από το 62% των ψηφοφόρων επέλεξαν να διατηρήσουν τα μέτρα της χώρας για τον κορονοϊό, τα οποία περιλαμβάνουν ένα αμφιλεγόμενο σύστημα πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του Covid, που απαιτούνται από το Σεπτέμβριο για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα και άλλους δημόσιους χώρους. Οι πλειοψηφίες σε 24 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας υποστήριξαν τον νόμο, με μόνο τα μικρά καντόνια Schwyz και Appenzell Innerrhoden να απορρίπτουν τα μέτρα.

Και δεδομένου ότι ο Covid έχει αναδειχθεί ως ο καλύτερος φίλος κάθε πολιτικού, όλα τα ελβετικά πολιτικά κόμματα με εξαίρεση το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα υποστήριξαν το νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ψηφοφορία αφού οι ομάδες κατά του αποκλεισμού συγκέντρωσαν σχεδόν 200.000 υπογραφές για να τον αμφισβητήσουν νωρίτερα αυτό το έτος. Σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, κάθε πρωτοβουλία μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία με 100.000 υπογραφές.

Περιέργως, ενώ οι ψηφοφόροι τον Ιούνιο υποστήριξαν την εισαγωγή των μέτρων κατά 60%, τους τελευταίους μήνες ξέσπασαν διαδηλώσεις σε ελβετικές πόλεις για την εισαγωγή των πιστοποιητικών εμβολίων. Η αστυνομία τον Οκτώβριο χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει πλήθη ανθρώπων που έσπασαν φράγματα έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Βέρνη. Κι όμως, σχεδόν έξι μήνες αργότερα, η υποστήριξη για τα αμφιλεγόμενα μέτρα φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι όταν πρωτοεμφανίστηκαν ώστε σχεδόν να αναρωτιέται κανείς αν ολόκληρο το δημοψήφισμα έγινε μέσω ταχυδρομείου...




«Η δημοκρατική διαδικασία έγινε σεβαστή, αλλά ο νόμος εξακολουθεί να είναι αντισυνταγματικός», δήλωσε η Μισέλ Κάιλερ της ομάδας «Φίλοι του Συντάγματος» μετά την ψηφοφορία την Κυριακή. Η ομάδα της Κάιλερ ήταν μία από τις πολλές που έκαναν εκστρατεία κατά του νόμου.

Η Céline Amaudruz του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, που αυτήν την στιγμή βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων στην Ελβετία, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει «συνεκτική και μετρημένη» δράση, αντί να αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα ως «λευκή επιταγή» για να επιβάλει όποιες πολιτικές σχετικά με τον κορονοϊό επιθυμεί.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει περισσότερα από διαβατήρια εμβολίων. Επεκτείνει επίσης την οικονομική στήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, μια διάταξη που μπορεί να έχει κερδίσει ορισμένους απρόθυμους ψηφοφόρους.

Οι Ελβετοί είδαν το τυρί, δηλαδή τα χρήματα, ως μια χώρα-τράπεζα που είναι, αλλά δεν στάθηκαν σε όλα τα υπόλοιπα. Ο κορωνοϊός θα αποδειχθεί η βολική αρχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail