Οι συμμαχίες και οι ακολουθούσες ενέργειες (για να είναι επωφελείς), το πλέγμα ασφαλείας (Smart Grid) & το χρυσό κλουβί

φωτο ΥΠΕΞ
Έχω αρθρογραφήσει πολλές φορές για τη σημασία των Συμμαχιών στα προβλήματα ασφαλείας της χώρας μας. Και μάλιστα είχα αναφερθεί (από το 2017 ακόμη), ότι απέναντι στο Casus Belli (αφορμή για πόλεμο) των Τούρκων, θα πρέπει να αντιτάξουμε το Casus Foederis (αφορμή για συμμαχίες) το δικό μας. Και πέρασαν τα χρόνια και σήμερα ευτυχώς για μας ο κος Δένδιας, με την πραγματικά δυναμική και με τόλμη πολιτική του, ανέλαβε την πρωτοβουλία έναντι της Τουρκίας με τις διευρυμένες συμμαχίες που κατάφερε να δημιουργήσει στην περιοχή μας.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Έχω επίσης αναφερθεί εκτεταμένα στην έννοια της πρωτοβουλίας και πόσο σημαντική είναι στο στρατηγικό πεδίο αντιπαράθεσης.

ΟΜΩΣ…

Οι συμμαχίες από μόνες τους στα χαρτιά δεν διασφαλίζουν οπωσδήποτε τα εθνικά μας συμφέροντα. Εκατοντάδες συμφωνίες κάθε μορφής έχει συνάψει η χώρα μας με άλλες χώρες, οι οποίες που αποδυναμώθηκαν στο βάθος του χρόνου, γιατί δεν είχαν προοπτική, ήταν επιφανειακές, αλλά και δεν υπήρξε συνέχεια, με παρακολούθηση, εμμονή και αξιολόγηση στην υλοποίηση και τελικά εκμετάλλευση προς όφελος της χώρας μας.

Οι συγκεκριμένες συμφωνίες που έχει επιτύχει ο κος Δένδιας περιέχουν ένα μεγάλο εύρος συνεργατικών δράσεων σε όλα τα επίπεδα: Πολιτικό, στρατηγικό, επιχειρησιακό, οικονομικό, αμυντικό, τεχνολογίας κλπ.

Μέσα στα κείμενα των συμφωνιών προβλέπεται δημιουργία πολλών επιτροπών, καθώς και πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων για την υλοποίηση των προβλέψεων των συμφωνιών.  Πλην όμως η εμπειρία δείχνει ότι εάν δεν πιάσεις αμέσως τον Ταύρο από τα κέρατα, σύντομα οι προβλέψεις αυτές αποδυναμώνονται, οι επιτροπές καταλήγουν να κάνουν επιφανειακές συναντήσεις / ταξιδάκια αναψυχής μέχρι τελικού εκμηδενισμού κάθε δυνητικού οφέλους πέραν των διθυραμβικών πολιτικών διακηρύξεων.

Συνεπώς είναι αναγκαία η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, καλής υλοποίησης, αξιολόγησης και των αποτελεσμάτων και πλήρους αξιοποίησης των προβλέψεων των συμφωνιών και ακόμη καλύτερα μεγέθυνσης των ωφελημάτων, σε διακυβερνητικό επίπεδο και όχι μόνο του ΥΠΕΞ, αφού οι συμφωνίες αφορούν τις δραστηριότητες πολλών Υπουργείων και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ

Πέραν όμως των δυνητικών ωφελημάτων που μπορούν να προκύψουν από τις συμφωνίες αυτές και τις συμμαχίες, υπάρχουν και υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που δημιουργούνται από αυτές:
Θα τις ονόμαζα το χρυσό κλουβί της συλλογικής/συνεργατικής/συμμαχικής ασφάλειας. Πέραν των υποχρεώσεων που δημιουργούνται από όλες τις πλευρές, στην ουσία οι ασθενέστερες πλευρές δεσμεύονται στις επιλογές πολιτικής τους.

Παύουν να έχουν τον βαθμό ανεξαρτησίας σε αυτές που θα μπορούσαν να έχουν πριν δεσμευτούν.

Π.χ. Η Τουρκία υφίσταται κυρώσεις και περιορισμούς για την αγορά  οπλικών συστημάτων από την Ρωσία, λόγω ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα ενασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από ΗΠΑ όταν προέβαλλε ΒΕΤΟ  για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και όταν ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ρωσία.
Και άλλα πολλά αντίστοιχα παραδείγματα που αφορούν την χώρα μας αλλά και πολλές άλλες χώρες-ασθενέστερα μέλη σε μία συμμαχία.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα:

Οι επιλογές μας περιορίζονται και στην καλύτερη περίπτωση θα υπόκεινται σε έγκριση από τους ισχυρούς μας συμμάχους.

Δε θέλω να αναφερθώ στους δυνητικούς περιορισμούς που τίθενται από την ουσία των συμφωνιών/συμμαχιών, για λόγους προστασίας των εθνικών συμφερόντων.

Για να μειωθούν σημαντικά οι περιορισμοί αυτοί, οφείλουμε να ενισχύσουμε το πλέγμα ασφαλείας έξυπνα και ενεργητικά (smart grid το ονομάζω). Και αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο με την διεύρυνση των συμμαχιών, αλλά και με την εμβάθυνση και αξιοποίηση τους σε όλα τα επίπεδα που προαναφέρθηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί η χώρα σε όλα αυτά.

Γιατί

Οι συμμαχίες είναι καλές όταν αποτελείς κι εσύ το δυνατό κρίκο/ισχυρό ιστό στην αλυσίδα/στο πλέγμα ισχύος της συμμαχίας. Εάν είσαι ο παθητικός και αδύναμος κρίκος/ο ασθενής ιστός στην αλυσίδα/πλέγμα τότε θα είσαι ο πρώτος που θα σπάσει σε οιαδήποτε δοκιμασία και θα προσπαθείς να μην κάνεις κάτι που θα δοκιμάσει τις αντοχές σου.

Και σε κάθε περίπτωση οι πτήσεις εκτός του Χρυσού κλουβιού που αυτοπεριορίζεσαι θα είναι πάντα χαμηλές, ελεγχόμενες και σύντομες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail