Ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Τα F-15 στο Βορειοανατολικό Αιγαίο στα νησιά που “πονάνε” την Άγκυρα

Μετά τις απαντήσεις που έλαβε η Άγκυρα από την τριμερή στην Αθήνα, μια κίνηση ισχυροποίησης των Εθνικών θέσεων της Αθήνας ήρθε πριν λίγες ώρες από τους «Rocketeers», δηλαδή τους ιπταμένους της Αμερικανικής 336 Μοίρας που έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Από: hellasjournal.com 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα F-15 Strike Eagle που πρόκειται να παραμείνουν στην Ελλάδα περίπου έναν μήνα, εκτός της Νατοϊκής άσκησης «Castle Forge» για την οποία πετούν σε χώρες της Ευρώπης έως τη Μαύρη Θάλασσα, ασκούνται ιδιαίτερα και με τα «μπλε φτερά». Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδεύσεις τους έφτασαν τις προηγούμενες ώρες πάνω από νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και μάλιστα πρόκειται γι’ αυτά που η Άγκυρα εκδίδει συχνά navtex επικαλούμενη την αποστρατιωτικοποίηση.

Έμμεση απάντηση στο ρητορικό κρεσέντο του τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ομιλεί περί της αποστρατιωτικοποίησης ενώ αναπτύσσει όλες τις αιτιάσεις της γείτονος.

Στα ίδια νησιά που πέταξαν τα Αμερικανικά αεροσκάφη είχαν γίνει και γυμνάσια τόσο με Αμερικανούς Πεζοναύτες αλλά και Γάλλους των Ειδικών Δυνάμεων.

  • Είναι η δεύτερη φορά που F-15 που σταθμεύουν στη Λάρισα πετούν στο Βορειοανατολικό Αιγαίο πραγματοποιώντας ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία και υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Η προηγούμενη φορά ήταν το περασμένο καλοκαίρι όταν είχαν φτάσει στην Ελλάδα δυο πολεμικές μοίρες με F-15 από τη Μ. Βρετανία.

Και μετά τους κεραυνούς του Αλ Σίσι από την Αθήνα κατά του αναθεωρητισμού της γείτονος, τ’ αμερικανικά F-15 συνεργάστηκαν με στελέχη του Στρατού Ξηράς στη νησιωτική Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι για ορισμένα στελέχη που έκαναν κατάδειξη στόχου στους Αμερικανούς ιπταμένους, τους έλαχε να είναι αυτή η συνεκπαίδευση το δικό τους βάπτισμα του πυρός καθώς πριν μικρό χρονικό διάστημα ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους ως JTAC.

Ξεσπούν με υπερπτήσεις

Οι Τούρκοι, εξηγούν οι ίδιες πηγές, παρακολουθούσαν στα ραντάρ τους φανερά εκνευρισμένοι την Ελληνοαμερικανική δραστηριότητα πάνω από το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλές πτήσεις των μαχητικών αεροπορικής υπεροχής F-15. Μάλιστα πίστεψαν ότι μια τετράδα Ελληνικών F-4 Phantom που είχαν παρόμοια αποστολή ήταν συνοδεία των αμερικανικών μαχητικών.

Και τότε το σχέδιο ξεσπάσματος της Άγκυρας μπήκε σε εφαρμογή, διότι οι Τούρκοι είχαν σκοπό να παρενοχλήσουν τους γερόλυκους της 338 Μοίρας «Άρης» που εκτέλεσαν τις δικές τους εικονικές προσβολές σε άλλα νησιά από εκείνα που πετούσαν τα αμερικανικά F-15.

Τα τουρκικά F-16 από το Dalaman απογειώθηκαν αλλά μπροστά τους βρήκαν τα F-16 Block 52 plus της 337 Μοίρας «Φάντασμα» που είχαν απογειωθεί από την Σκύρο όπως και κατά τη χθεσινή μέρα που έφτασαν να κυνηγούν τους Τούρκους εισβολείς έως το όριο του FIR Αθηνών στις Οινούσσες. Ωστόσο ο εκνευρισμός των τούρκων αεροπόρων ή πιο σωστά η εντολή του τουρκικού Επιτελείου ήταν οι υπερπτήσεις.

  • Αυτή τη φορά μάλιστα το σκαλοπάτι της πρόκλησης ανεβαίνει σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τουρκικά F-16, αν και αρκετά ψηλά, πέταξαν πάνω από τρία κατοικημένα ακριτικά νησιά, τους Λειψούς, το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες. Πρόκειται για μια κίνηση ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της Ελληνικής ακριτικής γης.

Πάντως το καθημερινό δελτίο παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στον Ελληνικό Έναέριο Χώρο αν μη τι άλλο φανερώνει πέρα από κάθε άλλη ανάγνωση δυο χαρακτηριστικά. Το πρώτο μαρτυρά την αγωνία να καταγραφούν αριθμοί παραβάσεων του FIR και παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ακόμη και με ελικόπτερα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Και το δεύτερο δείχνει την απογύμνωση της Τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας, διότι αν πάρει κανείς τα ίδια δελτία άλλων ετών ή της τελευταίας δεκαετίας, θα παρατηρήσει ότι τα μαχητικά που έστελναν σε παραβατικές αποστολές ήταν σε τριπλάσιους αριθμούς από τους σημερινούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail