Ρωσία & Κίνα: Στρατιωτικές Βιολογικές Δραστηριότητες των ΗΠΑ και των Συμμάχων «Σοβαρή Απειλή» για την Εθνική μας Ασφάλεια

Freepen.gr - Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα ισχυρίστηκαν σε κοινή τους δήλωση πως οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους αποτελούν «σοβαρή απειλή» για την εθνική τους ασφάλεια.

Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι «επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους πως η Σύμβαση για την Απαγόρευση της Ανάπτυξης, Παραγωγής και Αποθήκευσης Βακτηριολογικών (Βιολογικών) και Τοξινικών Όπλων και για την καταστροφή τους (BWC) είναι απαραίτητη ως πυλώνας της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, και την αποφασιστικότητά τους να διαφυλάξουν την αρχή και την αποτελεσματικότητα της Σύμβασης».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα Συμβαλλόμενα Κράτη της BWC απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επανέναρξη των πολυμερών διαπραγματεύσεων για το Πρωτόκολλο της Σύμβασης που είχε ανασταλεί το 2001, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από αυτή τη διαδικασία. Κατά συνέπεια, και επίσης υπό το φως των ραγδαίων προόδων στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας με δυνατότητες διπλής χρήσης, ο κίνδυνος χρήσης βιολογικών παραγόντων ως όπλων έχει αυξηθεί.

Υπάρχουν περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ που αναπτύσσονται εκτός της εθνικής τους επικράτειας, τα οποία λειτουργούν με αδιαφανή και μη διαφανή τρόπο, υποστηρίζει η δήλωση.

Η Ρωσία και η Κίνα τόνισαν πως οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο εξωτερικό προκαλούν σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τη συμμόρφωσή της με το BWC.

Οι δύο πλευρές συμμερίζονται την άποψη ότι «τέτοιες δραστηριότητες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας και είναι επιζήμιες για την ασφάλεια των σχετικών περιοχών».

Σημείωσαν επίσης ότι οι στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην εθνική τους επικράτεια προκαλούν επίσης «σοβαρές ανησυχίες συμμόρφωσης».

«Δεδομένου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν παρέχουν καμία ουσιαστική πληροφορία για τις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα παροτρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να δράσουν με ανοιχτό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο, με σωστή ενημέρωση για τις στρατιωτικές βιολογικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό και στο εθνικό τους έδαφος και με την υποστήριξη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για ένα νομικά δεσμευτικό πρωτόκολλο για την BWC με αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με το BWC».

Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα καλούν επίσης τα Συμβαλλόμενα Κράτη της BWC να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της Σύμβασης σε ασφαλή, νομικά δεσμευτική βάση. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν βοηθητικά μέτρα για τη βελτίωση της τρέχουσας εφαρμογής της Σύμβασης.

Το θεσμικό πλαίσιο της BWC θα ενισχυθεί με τις προτεινόμενες κινητές βιοϊατρικές ομάδες ώστε να παρέχουν βοήθεια σε περιπτώσεις χρήσης βιολογικών όπλων, να ερευνούν τέτοιες περιπτώσεις και να βοηθούν στην καταπολέμηση επιδημιών διαφόρων προελεύσεων. Αυτή η πρόταση αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση για τη βελτιωμένη εφαρμογή της BWC σε διεθνές επίπεδο, συνδυάζοντας τις αρχές της συλλογικής ασφάλειας και της συνεργασίας για ειρηνικούς σκοπούς.

Η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα τονίζουν πως η ταχεία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας σε τομείς που σχετίζονται με την BWC απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από τα Κράτη της BWC:

«Υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την έρευνα διπλής χρήσης και, ταυτόχρονα, να προωθηθεί η πλήρης χρήση των τελευταίων εξελίξεων στη βιοτεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κίνα υποστηρίζουν την ιδέα της σύστασης επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής BWC για την ανάλυση επιστημονικών και τεχνολογικών προόδων που σχετίζονται με τη Σύμβαση και την παροχή συμβουλών στα κράτη μέλη της αναλόγως».


* Πληροφορίες από defenseworld.net

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail