Έγγραφα αποκαλύπτουν πως η Τουρκία στρατολογεί πράκτορες σε αφρικανικές χώρες

Freepen.gr - Η Τουρκία θέτει ρήτρες σε διμερείς συμφωνίες φιλίας και ανάπτυξης, ιδίως με υπανάπτυκτες και αφρικανικές χώρες, που δίνουν διπλωματικό και οικονομικό όφελος στους υπαλλήλους των κρατικών ιδρυμάτων που υλοποιούν τη μυστική ισλαμιστική ατζέντα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων μυστικών επιχειρήσεων πληροφοριών, διαπίστωσε μια μελέτη του Nordic Monitor.

Ένα από αυτά τα ιδρύματα είναι η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA), ένα κρατικό ίδρυμα που εργάζεται για να εξυψώσει την εικόνα του Ερντογάν, ειδικά μεταξύ των φτωχών μουσουλμανικών και αφρικανικών χωρών, με ανθρωπιστική βοήθεια και τα κοινά έργα που χρηματοδοτεί.

Η TİKA, η οποία λειτουργεί στην πραγματικότητα ως οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρεται συγκεκριμένα ως η αρχή εφαρμογής στις πολλές συμφωνίες συνεργασίας που έχει υπογράψει η Τουρκία με αυτές τις χώρες.

Αυτές οι διμερείς συμφωνίες δεν επιτρέπουν μόνο στην TİKA να ανοίξει γραφείο σε ξένη χώρα, αλλά επιτρέπει επίσης στους υπαλλήλους της TIKA να υπηρετούν ως διπλωματικό προσωπικό, απολαμβάνοντας ασυλία και ελεύθερη κυκλοφορία. Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι της TİKA θα επωφεληθούν από τα προνόμια και τις ασυλίες που απονέμονται σε διπλωματικές αποστολές και διπλωματικούς πράκτορες στη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε με το Τσαντ, η οποία εγκρίθηκε από τον Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα.

Τα ίδια άρθρα περιλαμβάνονται σε παρόμοιες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με άλλες αφρικανικές χώρες. Οι προηγούμενες συμφωνίες που αναθεώρησε το Nordic Monitor δεν περιλαμβάνουν ρήτρα για τη διπλωματική ασυλία του προσωπικού της TİKA ή των σχετικών οργανισμών. Το προσωπικό της TİKA και οι οικογένειές τους απαλλάσσονται επίσης από κάθε είδους φόρους στις χώρες όπου υπογράφονται οι συμφωνίες.

Η TİKA είναι ένας εξαιρετικά αμφιλεγόμενος οργανισμός που συχνά απεικονίζεται ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν στο εξωτερικό. Το Nordic Monitor ανέφερε στο παρελθόν πώς η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) στρατολόγησε κατασκόπους χρησιμοποιώντας μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της TİKA.

Σύμφωνα με έναν καλά τοποθετημένο κυβερνητικό μυστικό, η MIT εγκατέστησε στελέχη σε αρκετές βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες που ασχολούνται με Τούρκους και μη Τούρκους μουσουλμάνους στο εξωτερικό για να τρέξουν το πρόγραμμα ελέγχου και στρατολόγησης. Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιήθηκαν για κρυφές επιχειρήσεις πληροφοριών προσδιορίζονται ως TİKA και η Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό και η υπηρεσία διασποράς Σχετικών Κοινοτήτων (YTB).

Πρώτον, τα άτομα που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι για μελλοντικά στελέχη προσλήφθηκαν σε προσωρινή σύμβαση από κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η YTB, η TİKA και άλλες. Μόλις αποφασίστηκε ότι θα ήταν πολύτιμα για την κατασκοπευτική υπηρεσία, μεταφέρθηκαν στη MIT και μπήκαν μόνιμα στο μισθολόγιο», είπε η πηγή.

Ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο μέσω ενός συγγενή που είχε βάλει στην ΤΙΚΑ, είχε μάθει νωρίτερα το Nordic Monitor. Σύμφωνα με μια πηγή, ο Fidan αποκρύπτει μυστικές επιχειρήσεις μέσω του κουνιάδου του Ali Özgün Öztürk, ο οποίος είναι υπεύθυνος του τμήματος της TIKA για την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Μια ανασκόπηση του ταξιδιού του Öztürk δείχνει ότι σίγουρα δεν είναι ένας συνηθισμένος εργαζόμενος βοήθειας και ανάπτυξης. Δημιουργεί ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών σε ξένες χώρες και αποκτά πρόσβαση σε αξιωματούχους χρησιμοποιώντας το έργο ανάπτυξης, βοήθειας και πολιτισμού τους.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Nordic Monitor αποκάλυψε ότι η TİKA μετέφερε παράνομα χρήματα που διατίθενται από διακριτικά κεφάλαια στο γραφείο της στη Γάζα για τη χρήση της Χαμάς μέσω επίσημων ταξιδιών. Οι υπάλληλοι της TİKA που πραγματοποίησαν επίσημες επισκέψεις στη Γάζα για να παρακολουθήσουν τρέχοντα έργα, έλαβαν ταξιδιωτικό επίδομα από μυστικά διακριτικά κεφάλαια και άφησαν όλα τα μετρητά στο γραφείο της TİKA στη Γάζα χωρίς να λάβουν απόδειξη κατόπιν εντολής των προϊσταμένων τους.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η TİKA χρησιμοποιεί διακριτικά κεφάλαια που εξαιρούνται από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Nordic Monitor έμαθε πψ; η συστηματική διαφθορά είναι ο συνηθισμένος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας στην TİKA. Τα έργα υπερεκτιμούνται στο χαρτί, έτσι ώστε ένα μικρό μέρος του προϋπολογισμού να είναι η πραγματική δαπάνη και το υπόλοιπο χρήμα να μοιράζεται από γραφειοκράτες σε κάθε επίπεδο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail