Οι μεγαλύτερες φιλοδοξίες της Τουρκίας απειλούν την ειρήνη και την εθνική κυριαρχία στην Κεντρική Ασία και πέρα

Οι ιδέες του παντουρκισμού και του «Μεγάλου Τουράν» καλύπτουν μια νεο-οθωμανική ατζέντα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να δοκιμάζει τα νερά για μια ακόμη στρατιωτική ώθηση στη Συρία, όπως δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου αναφερόμενος στο Tell Rifaat, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, που ελέγχεται από τους Κούρδους. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους ελέγχουν επίσης την πόλη Αφρίν της βόρειας Συρίας από το 2018. Φαίνεται πως η Άγκυρα επιδιώκει να προσαρτήσει περαιτέρω και να «τουρκοποιήσει» ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι των ανταρτικών περιοχών της Βόρειας Συρίας: υποστηρίζει τούρκικους μαχητές στη Συρία, ιδίως στο Ιντλίμπ και τη Λατάκια και επέβαλε ένα τουρκικοποιημένο σχολικό πρόγραμμα σε ορισμένες περιοχές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα των απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα στη Μέση Ανατολή που θέτει ο παντουρκισμός. Αλλά η Άγκυρα έχει τα μάτια της και αλλού. Έχει συμφέροντα στο Αφγανιστάν. Οι τουρκικές αρχές διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν για τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στη χώρα. Και αυτό είναι μέρος των τουρκικών έργων και φιλοδοξιών σε ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

southfront.org -  Γράφτηκε από τον Uriel Araujo, ερευνητή με επίκεντρο τις διεθνείς και εθνικές συγκρούσεις - Παρουσίαση Freepen.gr

Το Τουρκικό Συμβούλιο-το οποίο στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών-πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Σεπτεμβρίου για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και συζήτησε μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των μελών του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά στις 12 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει βαθείς δεσμούς με τους γείτονες του Αφγανιστάν, υπογράφοντας μνημόνιο κατανόησης με το Ουζμπεκιστάν το Μάρτιο και στέλνοντας τον υπουργό Άμυνας της Χουλουσί Ακάρ να επισκεφθεί το Τατζικιστάν και το Κιργιζιστάν τον Ιούνιο.

Πρόσφατα, η Τουρκία ασχολείται και επιδιώκει την προσέγγιση με τους παραδοσιακούς εχθρούς της. Αυτό αποτελεί μέρος μιας επίμονης νεοοθωμανιστικής ατζέντας. Από την Ανακήρυξη της Δημοκρατίας, η τουρκική ταυτότητα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ των θρησκευτικών αξιών του Ισλάμ και της εθνογλωσσικής εθνικιστικής ιδεολογίας του παντουρκισμού. Ήταν επίσης το σταυροδρόμι μεταξύ "Ανατολής" και "Δύσης", για να το πω έτσι. Η Τουρκία επένδυσε στο ευρωπαϊκό σχέδιο (χωρίς αποτέλεσμα), ξεκινώντας ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005. Το Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να διακόψουν τις συνομιλίες με την Άγκυρα, επικαλούμενοι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ενεργές, αλλά ουσιαστικά έχουν σταματήσει.

Στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημοσίευσε μια έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην οποία σημειώθηκαν αρνητικές τάσεις, όπως παραδείγματος χάρη στις επιθετικές πολιτικές της Άγκυρας που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η Άγκυρα πυροδοτεί εθνοτικές συγκρούσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο (όπως συμβαίνει στη Μέση Ανατολή) και επιδιώκει να δημιουργήσει μια φιλοτουρκική κοσμοθεωρία, μέσω της τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού και άλλων φορέων.

Η Τουρκική Δημοκρατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, αλλά οι ειδικοί μιλούν για τουρκική «ανατολική στροφή» τουλάχιστον από το 2016, όταν η Άγκυρα άρχισε να ακολουθεί μια πολύ πιο επιθετική και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχο την ένταξη με αραβικά και μουσουλμανικά έθνη. Αυτό μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την ήδη πολύπλοκη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι παντουρκιστικές και τουρανιστικές ιδέες (εν μέρει κληρονομικές από την Οθωμανική Αυτοκρατορία) χρησιμοποιήθηκαν από την Άγκυρα ως εργαλείο ήπιας ισχύος. Ο παντουρκισμός στα τέλη του 19ου αιώνα ζητούσε την πολιτική ενοποίηση όλων των τουρκικών λαών. Ο τουρανισμός, με τη σειρά του, έχει ευρύτερες φιλοδοξίες (που περιλαμβάνουν λαούς εσωτερικής και κεντρικής Ασίας), αλλά και οι δύο όροι χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά.

Η ύπαρξη στενότερων διμερών σχέσεων και στρατηγικών συνεργασιών με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για πολλά κράτη της Κεντρικής Ασίας, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τις αμυντικές τους σχέσεις με την Άγκυρα και επιδιώκουν έτσι να εξισορροπήσουν τη γεωπολιτική κατάσταση των πραγμάτων στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της με τρόπους που υπερβαίνουν την αρμονική συνεργασία. Η υποστήριξη που έδωσε στο Αζερμπαϊτζάν, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ, ανακοινώθηκε με όρους παντουρκισμού, κάτι που σίγουρα ενοχλεί το Ιράν. Το τελευταίο είναι σπίτι για ένα μεγάλο εθνοτικό πληθυσμό Αζέρων που συχνά εκφράζει τα συναισθήματα των Παντουρκιστών αυτονομιστών.

Η ιδέα του «Μεγάλου Τουράν» και της ενότητας των Τούρκων εξαπλώνεται έτσι σε όλη την Κεντρική Ασία και το Νότιο Καύκασο, καθώς και σε περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου φιλοξενούνται πολλοί τουρκόφωνοι λαοί.

Όσον αφορά την εθνο-γλωσσική αξία τόσο του Τουρανισμού όσο και του Παντουρκισμού, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου πως οι εθνολογικές έννοιες και κατασκευές-όπως και οι γεωπολιτικές έννοιες-είναι προσπάθειες περιγραφής της πραγματικότητας, βασισμένες σε στερεά εμπειρικά δεδομένα καθώς και σε θεωρητικά συμπεράσματα, αλλά συχνά είναι επίσης προσπάθειες αλλαγής και διαμόρφωσης της πραγματικότητας, αναδεικνύοντας ορισμένες πτυχές και σκιάζοντας άλλες, ανάλογα με τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κοινωνική επιστήμη μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές ατζέντες. 

Ο κοινωνιολόγος Immanuel Wallerstein στο άρθρο του που αναφέρθηκε συχνά το 1987 (σχετικά με το ζήτημα Polisario στη Δυτική Σαχάρα) έγραψε πως «εάν μέχρι το 2000 ή ίσως το 2020, ο Πολισάριο κερδίσει τον τρέχοντα πόλεμο, θα υπάρχει ένα έθνος Σαχράουι. Και αν το Μαρόκο κερδίσει, δε θα υπήρχε. Οποιοσδήποτε ιστορικός γράψει σχετικά το 2100 θα το λάβει ως απαντημένη ερώτηση ή πιθανότατα ακόμα ως μη ερώτηση».

Μια τέτοια δήλωση είναι σύμφωνη με τη θέση του Wallerstein ότι η κρατικότητα συχνά προηγείται της εθνικότητας και όχι το αντίστροφο. Λοιπόν, το ίδιο ισχύει για τις μεγαλύτερες εθνο-γλωσσικές ταυτότητες. Η διαμάχη της Δυτικής Σαχάρας (όπου η Άγκυρα έχει επίσης τη δική της ατζέντα) παραμένει αδιευκρίνιστη και σε αυτό το σημείο δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τα πιθανά αποτελέσματα των μεγαλύτερων αξιώσεων και επιδιώξεων της Άγκυρας.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας προσπαθεί να προωθήσει μια εθνική αφύπνιση προς τη δημιουργία μιας Μεγάλης Τουρκίας στην Κεντρική Ασία και όχι μόνο; Φαίνεται έτσι, τουλάχιστον ως ένα είδος «εν υπνώσει έργου» και αυτό είναι ενοχλητικό. Για παράδειγμα, τον περασμένο Αύγουστο, ο Metin Külünk, βουλευτής του κόμματος AKP του Ερντογάν ζήτησε μια «Μεγάλη Τουρκία» που θα περιελάμβανε μεγάλες περιοχές της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Αρμενίας, καθώς και τμήμα της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου. Αυτή είναι μια ανησυχητική δήλωση από μόνη της. Αργότερα ο Ερντογάν επέλεξε τον ίδιο ως ανώτατο διευθυντή του κόμματός του στο φετινό συνέδριο του AKP.

Έτσι, πίσω από τις μάσκες του παντουρκισμού και του τουρανισμού, μπορεί κανείς να δει την πραγματικότητα του νεοοθωμανισμού. Ανεξάρτητα από τις πολλές πολιτισμικές και πολιτιστικές ομοιότητες που μπορεί να έχει η υποτιθέμενη τουρανική περιοχή, μιλάμε για μια πολύ διαφορετική και πολύπλοκη περιοχή που περιλαμβάνει μια μυριάδα πολιτισμών και κοινωνιών με πολυεπίπεδες και διφορούμενες ταυτότητες. Φυσικά οι εθνογλωσσικές συνδέσεις είναι ένας παράγοντας που βοήθησε την Άγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις της με τα έθνη της Κεντρικής Ασίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά κάθε ένα από αυτά τα κράτη κάνει τους δικούς του υπολογισμούς σχετικά με τέτοιες σχέσεις και το καθένα έχει τα δικά του συμφέροντα. Οποιοδήποτε «Τουρανικό» σχέδιο υπό την ηγεσία της Άγκυρας θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αποδυνάμωση των εθνικών ταυτοτήτων στην περιοχή και κατά συνέπεια σε αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας, με ανεπιθύμητες συνέπειες.

Βρισκόμαστε στην εποχή των μεγάλων μπλοκ και των νέων ομάδων με πολύπλοκες επίσημες ή άτυπες ευθυγραμμίσεις, όπως το Quad, το λεγόμενο New Quad, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ούτω καθεξής. Η πλοήγηση σε όλες αυτές τις ομάδες είναι μια τεράστια διπλωματική πρόκληση για κάθε παγκόσμιο ή περιφερειακό παράγοντα στις μέρες μας. Το Τουρκικό Συμβούλιο (αποτελούμενο από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν και το Ουζμπεκιστάν) μπορεί να θεωρηθεί ως μια τέτοια ομάδα. Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Τουρκικού Συμβουλίου Baghdad Amreyev (το Μάρτιο) ότι το Τουρκικό Συμβούλιο στοχεύει σε «Ηνωμένες Πολιτείες του Τουρκικού Κόσμου» είναι ανησυχητική, ωστόσο. Στη σημερινή γεωπολιτική σκακιέρα δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για αλυτρωτισμό. Η Τουρκία ακολουθεί τώρα μια πολύ επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, ελιγμούς μεταξύ παγκόσμιων και περιφερειακών παραγόντων και απειλώντας την ειρήνη στην Κεντρική Ασία και πέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail