Γιατί πρέπει να πεθάνουν Αμερικανοί στρατιώτες για την Ταϊβάν;

Ιmage: Creative Cοmmοns
Οι εκκλήσεις των ηγετών των ΗΠΑ να επεκτείνουν τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ταϊβάν κατά της επιθετικής Κίνας αυξάνονται. Οι Αμερικανοί ειδήμονες ήταν επίσης πρόθυμοι και ανησυχητικά επιπόλαιοι να προσφέρουν μέλη του αμερικανικού στρατού να πάνε και να πεθάνουν για την Ταϊπέι. Ωστόσο, πριν κάνουν ένα ακόμη βήμα σε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο, αυτοί οι ηγέτες πρέπει να σκεφτούν πόσο πρόθυμοι είναι οι Ταϊβανέζοι να πεθάνουν για τη χώρα τους.

Daniel Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι να έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία πως οι Ταϊβανέζοι κάνουν ό,τι μπορούν για τη δική τους άμυνα, όλες οι συζητήσεις ότι η Αμερική διακινδυνεύει τον πόλεμο με την Κίνα προς όφελός τους πρέπει να σταματήσει. Δε δικαιολογείται η αποστολή Αμερικανών ανδρών και γυναικών να πεθάνουν στις θάλασσες και στον αέρα γύρω από την Ταϊβάν, όταν οι πολίτες της Ταϊβάν είναι οι ίδιοι ψύχραιμοι στην ιδέα να πεθάνουν για τη χώρα τους.

Το πρώτο είναι το κλασικό «δείξε μου το βιβλιάριο επιταγών σου και θα σου δείξω τις προτεραιότητές σου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν μεγάλη αξία στην προστασία των πολιτών και των παγκόσμιων συμφερόντων, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ξοδεύουμε περισσότερα για την εθνική άμυνα από οποιοδήποτε έθνος στον πλανήτη, άνω του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Μόλις το 2016, η Ταϊβάν ξόδευε ένα αναιμικό 1,6% του ΑΕΠ για την άμυνα και το επόμενο έτος αναμένεται να είναι μόνο ελαφρώς καλύτερο, στο 2,1%. Τα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα συνεχή καυχήματα από τους ηγέτες της κοινής γνώμης των ΗΠΑ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ταϊβάν οδηγεί τους ηγέτες του νησιού στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα για την άμυνά τους επειδή πιστεύουν ότι θα τους τα παρέχουμε.

Δεύτερον είναι ο βαθμός στον οποίο οι πολίτες είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις και να ρισκάρουν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της χώρας τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αποκλειστικά εθελοντική μας δύναμη παράγει συνεχώς επαρκή αριθμό υπηρετικού προσωπικού για να επανδρώσει πλήρως τον Στρατό, την Αεροπορία, το Ναυτικό, τους Πεζοναύτες και την Ακτοφυλακή. Δεν πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους στρατολόγησης, αλλά έχουμε πάντα επαρκή αριθμό προσωπικού.

Στην Ταϊβάν, αντίθετα, οι ένοπλες υπηρεσίες είναι σημαντικά υποστελεχωμένες. Τόσο λίγοι Ταϊβανέζοι είναι πρόθυμοι να εγγραφούν για στρατιωτική θητεία, στην πραγματικότητα, που νωρίτερα φέτος οι μονάδες μάχης πρώτης γραμμής στον στρατό της Ταϊβάν αξιολογήθηκαν ως επανδρωμένες σε σοκαριστικά χαμηλό επίπεδο του 60%.

Η εφημερίδα Taipei Times διεξήγαγε έρευνα πριν από μερικά χρόνια σχετικά με τις στάσεις των νέων σε ηλικία στρατολόγησης στην Ταϊβάν, διαπιστώνοντας ότι μεγάλοι αριθμοί ήταν «(α) αδιάφοροι για το στρατό και απεχθάνονται τη θητεία».

Ένας πρώην πεζοναύτης της Ταϊβάν φάνηκε να αντιλαμβάνεται καλά το λόγο της απάθειας: «Νομίζω ότι είναι απίθανο να πάμε σε πόλεμο. Αν δεν υπάρχει πραγματικός εχθρός για να πολεμήσεις, δεν ξέρω γιατί είναι απαραίτητη η στρατιωτική εκπαίδευση». Το Reuters ανέφερε το 2018 ότι 1.000 έφεδροι τα προηγούμενα τρία χρόνια κατηγορήθηκαν για «αποφυγή υποχρεωτικής εκπαίδευσης». 

Είναι σαφές ότι σημαντικός αριθμός Ταϊβανέζων είτε δεν πιστεύουν ότι η απειλή από την Κίνα είναι πραγματική, είτε δεν πιστεύουν πως η χώρα τους θα μπορούσε να νικήσει την Κίνα εάν επιτεθεί είτε απλώς δε θέλουν να «χάσουν χρόνο» υπηρετώντας. Μια τέτοια δυναμική θυμίζει την πρόσφατη κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου μεγάλος αριθμός αφγανικών στρατευμάτων προτιμά να κάνει συμφωνίες με τον εχθρό του παρά να πολεμήσει μέχρι θανάτου σε έναν αγώνα που δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν. Επομένως, δεν είχε καμία διαφορά στο αποτέλεσμα ότι τα αμερικανικά στρατεύματα όντως πολέμησαν γι 'αυτούς για μια περίοδο 20 ετών.

Ομοίως, όταν οι Ρώσοι προσάρτησαν την Κριμαία το 2014, το έκαναν χωρίς να πέσει τουφεκιά γιατί, όπως έκαναν οι Ταλιμπάν νωρίτερα φέτος, οι Ρώσοι έκαναν συμφωνίες με τους υπερασπιστές της Κριμαίας και τους είπαν επίσης πως θα ήταν άσκοπο και μάταιο να πεθάνουν πολεμώντας – όταν θα μπορούσαν να έρθουν να δουλέψουν για τους νικητές Ρώσους. Δεν υπάρχει ελάχιστος λόγος να πιστεύουμε ότι κάποια εκδοχή της ίδιας δυναμικής δεν θα υπήρχε επίσης στην Ταϊβάν εάν οι Κινέζοι επρόκειτο να επιτεθούν.

Εάν η κυβέρνηση της Ταϊβάν δεν είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον στρατό της, εάν οι Ταϊβανέζοι άνδρες και γυναίκες των οποίων η ζωή θα ήταν σε κίνδυνο σε έναν πόλεμο με την Κίνα δεν είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους, θα ήταν ειλικρινά ανήθικο να εξαναγκάσουμε τους Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες να πεθάνουν στη θέση τους για την άμυνα της Ταϊβάν. 

Είναι καιρός οι ηγέτες της γνώμης των ΗΠΑ και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να πάψουν να είναι τόσο πρόθυμοι να προσφέρουν στα αμερικανικά στρατεύματα να μπουν σε κίνδυνο για το καλό μιας άλλης χώρας και να αρχίσουν να ανησυχούν για την ευημερία των ζωών των στρατευμάτων μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail