Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας μπορούν πια να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ 9 Mach από οπουδήποτε στον ωκεανό

Freepen.gr - Το Ρωσικό Ναυτικό πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου κρουζ Zicron από ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια του. Το σκάφος κατηγορίας Yasen, Severodvinsk εκτόξευσε έναν πύραυλο που έπληξε με επιτυχία τον στόχο του. Το Υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε σχετικά με την εκτόξευση:

"Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Zircon από το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε δοκιμαστικά σε θαλάσσιο εικονικό στόχο στη θάλασσα του Μπάρεντς". Το Zircon είδε την πρώτη του εκτόξευση από ένα πλοίο επιφανείας τον Φεβρουάριο του 2020 και είναι επί του παρόντος ένας εντελώς μοναδικός πύραυλος σχεδόν χωρίς ανταγωνιστές. Διακρίνεται για την υψηλή ευελιξία του, και την ταχύτητα 9 Mach σε πολύ μεγάλη απόσταση περίπου 1000km, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Καθώς οι δυτικές ναυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να βασίζονται σε εκσυγχρονισμένες παραλλαγές των μικρής εμβέλειας υποηχητικών πυραύλων Harpoon και Exocet από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το Zircon παρέχει ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τον προκάτοχό του το Kalibr, το οποίο ήταν ήδη πολύ πιο μοντέρνο και συνολικά ικανό σχέδιο από του γνωστούς δυτικούς ανταγωνιστές του. Το Zircon μπήκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία στα τέλη του 2019 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σχεδόν οποιονδήποτε ρωσικό πλοίο επιφανείας από μικρές κορβέτες αλλά και από πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen και καταδρομικά Kirov Class. 

Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει επί του παρόντος δύο υποβρύχια Yasen Class με άλλα επτά υπό κατασκευή ή σε θαλάσσιες δοκιμές. Η ανάπτυξη του Zircon από αυτά τα πλοία είναι ένα game changer που αλλάζει τις δυνατότητές τους και τους επιτρέπει να εμπλακούν με εχθρικούς στόχους από πολύ πιο μακριά και με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν την προηγμένη αεροπορική άμυνα. Όπως σημειώθηκε από τον Ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τσαρλς Ρίτσαρντ τον Αύγουστο, οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι αποτελούν σημαντική απειλή επειδή οι τρέχουσες αμερικανικές άμυνες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν ακόμη και να τους εντοπίσουν - η οποία ήταν η πιο βασική απαίτηση για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου. 

Με τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια να αναπτύσσονται για περιπολίες σε θάλασσες και ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, το Zircon θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά την ικανότητά τους να πραγματοποιούν επιθέσεις «hit and run» με εχθρικά μέσα ανθυποβρυχιακού πολέμου να ενδέχεται να δυσκολευτούν πάρα πολύ να εντοπίσουν ή να εμπλέξουν τα πλοία από περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά.

Με κάθε πλοίο ικανό να αναπτύξει 32-40 πυραύλους Zircon, ανάλογα με την παραλλαγή Yasen, και με το Zircon να μπορεί να χτυπήσει ακόμη και πολύ μεγάλα πολεμικά πλοία με ένα μόνο καλά τοποθετημένο χτύπημα λόγω της μεγάλης ταχύτητας της πρόσκρουσής του, ένα μόνο πλοίο κλάσης Yasen μπορεί να έχει τη δύναμη πυρός που απαιτείται για να εξουδετερώσει κανεία μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου δύο φορές. Παρόλο που το Zicron είναι ένα πολύ ακριβό περιουσιακό στοιχείο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως ένας αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής δύναμης για τα τακτικά υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας του ρωσικού ναυτικού και να τους επιτρέψει να ασκήσουν μια πολύ ευρύτερη περιοχή ελέγχου, ιδιαίτερα στους ανοιχτούς ωκεανούς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail