Κατάλαβε κανείς την απάντηση του κυβ. εκπροσώπου για το αν έρθει τουρκικό πλοίο στα 7 ν.μ. και τους Γάλλους;

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου ξεχωρίσαμε την ακόλουθη καίρια ερώτηση. Όσο για την απάντηση α λα Εδεσσαϊκός του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι θέμα φαντασίας:

Κ. ΣΕΡΕΤΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την αμυντική Συμφωνία. Τις δύο πρώτες φρεγάτες τις αναμένουμε το 2025. Μέχρι τότε θα έχουμε κάποια παρουσία του γαλλικού Στόλου στο Αιγαίο; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Και η δεύτερη είναι, για τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής. Αφορά στην Επικράτεια, αν υπάρξει επίθεση. Υπάρχει προβληματισμός ότι δεν καλύπτεται η υφαλοκρηπίδα και η Α.Ο.Ζ.. Αν ένα τουρκικό πλοίο έρθει στα 7 ναυτικά μίλια, θα υπάρξει κάποια κίνηση από τη Γαλλία προς αυτή την κατεύθυνση; Αναμένουμε κάτι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι και από την τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου και από αυτά που είπε, όσο και από το πλαίσιο της Συμφωνίας, προκύπτει η απάντηση στην ερώτησή σας. Η Συμφωνία με τη Γαλλία είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία που συνιστά μια στρατηγική αναβάθμιση για τη χώρα μας, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, ευρύτερα, που νομίζω ότι περιγράφει πολύ αναλυτικά, και στην ουσία και συμβολικά, αυτό που πέτυχε η χώρα. 

Αυτό αποτελεί ένα πολύ ουσιαστικό πρώτο βήμα που, αν θέλετε, μπορεί να λειτουργήσει και ως υπόδειγμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης συνολικότερα, με την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αυτονομία αυτή για την εξέλιξη της Ευρώπης σε μια γεωστρατηγική δύναμη, ευθυγραμμισμένη με την οικονομική της ισχύ,γενικώς στον παγκόσμιο χάρτη, πολλώ δε μάλλον στα σύνορά της.

+++

Κατάλαβε κανείς;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail