Με πακέτο 6 δις δολάρια επιδιώκει ο Ερντογάν να μαλακώσει τον Μπάιντεν

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει την επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 για να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, ο ομόλογός του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Άγκυρα να αγοράσει αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την υπέρβαση των ΗΠΑ όσον αφορά την αντίστασή τους σε μεγάλες συμφωνίες όπλων με τη χώρα του μετά την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, ανέφερε τη Δευτέρα το Bloomberg.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα έστειλε επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και σχεδόν 80 κιτ από την Lockheed Martin Corp.

Η δυνητική συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα είναι δύσκολο να κερδηθεί, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, επικαλούμενοι την αντίθεση του Κογκρέσου στην απόκτηση των S-400 από την Τουρκία και την άρνηση της Άγκυρας να γυρίσει την πλάτη στα ρωσικά συστήματα.

Η απόκτηση του S-400 από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 προκάλεσε σοβαρή ρήξη στις σχέσεις με τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον απάντησε εκδιώκοντας την τουρκική Πολεμική Αεροπορία από το πρόγραμμα κοινών μαχητικών επιθέσεων F-35 και τερμάτισε τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στη βιομηχανική παραγωγή ανταλλακτικών για το αεροσκάφος. Πριν από την εξέλιξη αυτή, ο τουρκικός στρατός σχεδίαζε να αποκτήσει 120 F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται πως οι Ρώσοι τεχνικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το S-400 για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το F-35, λειτουργώντας παράλληλα σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά η Τουρκία υπερασπίστηκε επιθετικά την αγορά από τη Ρωσία ως θέμα εθνικής κυριαρχίας, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον αξιωματούχων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και της κύριας υπηρεσίας προμηθειών μετά την πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή του S-400 τον Οκτώβριο του 2020.

Ο Ερντογάν αναμένει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στη Ρώμη στα τέλη αυτού του μήνα, είπε το Bloomberg, παρά την έλλειψη ανακοίνωσης για μια τέτοια συνάντηση και πληροφορίες για το πώς θα έβλεπε ο Μπάιντεν το αίτημα.

Η Άγκυρα προσπαθεί να εξασφαλίσει αεροσκάφη συμβατά με το ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Bloomberg οι πηγές που μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας.

Η χώρα επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής της δύναμης μετά την απαγόρευση της προμήθειας πέμπτης γενιάς stealth μαχητικών F-35 Lightning II.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail