Δώδεκα μήνες μετά: Τα Rafale από 18 γίνονται 24, οι φρεγάτες από 4 παραμένουν ΜΗΔΕΝ!

Freepen.gr - Κατά την περυσινή ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Thessaloniki Helexpo Forum διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

Όλα τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της Άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης, ύστερα από μία περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών. Λοιπόν, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες. Η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

Πρώτον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής τέταρτης γενιάς. Μια κίνηση που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ και η οποία σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν επίσης από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo που είναι τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. Έτσι οι θάλασσές μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

Ένα χρόνο αργότερα κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ακούσαμε:

Εδώ ανακοίνωσα, άλλωστε, την αγορά των 18 RAFALE, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24. Τα πρώτα από αυτά θα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς πριν το τέλος του έτους. 

Οι φρεγάτες εξαφανίστηκαν. Η απόκτηση των τεσσάρων νέων μονάδων, η ενδιάμεση λύση και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ δείχνει σα να μην έγινε ποτέ. Το θέμα δεν παίζει πλέον ούτε στις αμυντικές ιστοσελίδες και στήλες των ΜΜΕ. Πιάστηκε από τα μαλλιά. Εξαντλήθηκε.

Η Αίγυπτος χρειάστηκε μόλις λίγους μήνες για να αποκτήσει με 1,2 δις ευρώ τις δύο τελευταίες νεότευκτες φρεγάτες FREMM από την Ιταλία, ώστε πλέον να διαθέτει τρεις ενώ παράλληλα ναυπηγεί και τέσσερις Α-200.

Η Ελλάδα δώδεκα μήνες δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Τα Rafale από 18 γίνονται 24, οι φρεγάτες από 4 παραμένουν ΜΗΔΕΝ!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail