O Elon Musk, τα Μαχητικά 6ης Γενιάς και το Μέλλον του Πολέμου

Κατά την διάρκεια του AI Day event της Tesla, ο Elon Musk αποκάλυψε πως η εταιρία βρίσκεται στο στάδιο δημιουργίας ενός "Ανθρωποειδούς" ρομπότ με εφαρμοσμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα καταστεί λειτουργικό εντός του επόμενου έτους. Το ρομπότ το οποίο έχει προς το παρόν την κωδική ονομασία Optimus, θα έχει ύψος 1.76, θα ζυγίζει 56 κιλά και αντί για πρόσωπο θα έχει οθόνη.

Του Αγγελου Χωριανόπουλου

Θα στηρίζεται σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στην Autopilot τεχνολογία των οχημάτων της Tesla όντας ικανό να διεξάγει σύνθετους υπολογισμούς και να λαμβάνει πολύπλοκες αποφάσεις σε νανοδευτερόλεπτα. Θα κινείται με ταχύτητα 8 km/h και θα μπορεί να μεταφέρει φορτία βάρους 20 κιλών. Το TeslaBot θα μπορεί να πραγματοποιεί εργασίες οι οποίες είναι επικίνδυνες, επαναλαμβανόμενες ή βαρετές για τον άνθρωπο.

Ο ρόλος του πιλότου στα μαχητικά 6ης γενιάς φαίνεται να συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό από τεχνολογίες και "ανέσεις" που προσφέρουν οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, τα πιλοτήρια νέας γενιάς, το Deep Learning, τα Big Data και οι "ψηφιακοί συγκυβερνήτες". Η έννοια του "ψηφιακού συγκυβερνήτη" έγινε γνωστή για πρώτη φορά ύστερα από μελέτη που δημοσίευσε το XihuaNet, περί αξιοποίησης τεχνολογιών Big Data από την Κινεζική Αεροδιαστημική Εταιρεία, στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού J-20. 

Η τεχνολογία αυτή προσφέρει στον πιλότο την ικανότητα συνεργατικής λειτουργίας με το μαχητικό αεροσκάφος, καθώς ο ιπτάμενος θα είναι ικανός να δίνει εντολή στοχοποίησης-κρούσης στο μαχητικό, το οποίο θα αναλαμβάνει το υπόλοιπο κομμάτι της διαδικασίας. Με λίγα λόγια, το βλήμα θα κατευθύνεται εν πολλοίς μόνο του προς τον στόχο (εναέριο-θαλάσσιο), ενώ ο πιλότος θα ασχολείται με την αντιμετώπιση απειλών και τον εντοπισμό τους.

Έννοιες συμπεριλαμβανομένης αυτής του ψηφιακού συγκυβερνήτη αναπτύσσονται δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου ένας «εικονικός πιλότος» θα μπορούσε να αναλάβει μερικές από τις ευθύνες του ιπταμένου. Η ιδέα του εικονικού πιλότου εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πάρει τη μορφή ενός «avatar» ενσωματωμένου στο πιλοτήριο για να αλληλοεπιδρά με τον πιλότο» δήλωσε στο παρελθόν η BAE Systems σε ερώτηση που της τέθηκε σχετικά με την ανάπτυξη του μαχητικού έκτης γενιάς Tempest.

Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό πως η έννοια της συνεργατικής λειτουργίας μεταξύ ανθρώπου και ψηφιακού avatar "βοηθού" έχει ενταχθεί για τα καλά στα προγράμματα ανάπτυξης στρατιωτικών τεχνολογιών στο εξωτερικό δημιουργώντας το πρόπλασμα ενός ενιαίου military internet of things στο πεδίο της μάχης. Η επιχειρησιακή βάση και των δύο προαναφερθέντων παραδειγμάτων είναι οι αλγόριθμοι και και τα bigdata, γεγονός που καταδεικνύει την τεράστια  βαρύτητα των εταιρειών εντάσεως γνώσης. Μακάρι να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα ενός αντίστοιχου οικοσυστήματος επιχειρήσεων εντός του Ελληνικού κράτους που θα αξιοποιηθεί τόσο από τις ιδιωτικές βιομηχανίες όσο και από το στράτευμα εντάσσοντάς μας στον 21ο αιώνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail