Η Λευκορωσία πλημμυρίζει την ΕΕ με μετανάστες από τη Μέση Ανατολή

Wojtek Radwanski/AFP
Χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λευκορωσία, μια χώρα κλειδωμένη στην ξηρά στην Ανατολική Ευρώπη. Η άνοδος της παράνομης μετανάστευσης είναι ενορχηστρωμένη από τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να εκβιάσει την ΕΕ για να αντιστρέψει τις κυρώσεις που επέβαλε λόγω της αμφισβητούμενης επανεκλογής του και την καταστολή της διαφωνίας.

gatestoneinstitute.org  - Soeren Kern
/ Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλοί από τους μετανάστες μεταφέρονται στη Λευκορωσία από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια με λεωφορεία στα σύνορα της ΕΕ από τις αρχές της Λευκορωσίας. Τα ταξίδια διοργανώνονται από το κρατικό γραφείο τουρισμού της Λευκορωσίας, το οποίο χρεώνει τους μετανάστες από 1.800 έως 12.000 δολάρια.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ από τη Λευκορωσία αυξήθηκε απότομα μετά την υπογραφή του διατάγματος από τον Λουκασένκο την 1η Ιουλίου που επιτρέπει στους πολίτες περισσότερων από 70 χωρών να ταξιδεύουν στη Λευκορωσία χωρίς βίζα και να παραμένουν έως και πέντε ημέρες, δήθεν για να κάνουν εμβόλια εναντίον του Covid-19.

Οι διαβόητα κακές σχέσεις της ΕΕ με τη Λευκορωσία επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο του 2020 μετά από δόλιες προεδρικές εκλογές, τις οποίες ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε πως κέρδισε με το 80% των ψήφων. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια βάναυση καταστολή εναντίον των δημοκρατικών διαδηλωτών. Η ΕΕ απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους που είναι ύποπτοι για εκλογική παράβαση - αλλά όχι στον ίδιο τον Λουκασένκο.


Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω στις 23 Μαΐου, όταν οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν μια πτήση της Ryanair από την Ελλάδα στη Λιθουανία να προσγειωθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, και συνέλαβαν έναν 26χρονο Λευκορώσο δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης επί του σκάφους.

Η ΕΕ απάντησε ένα μήνα αργότερα επεκτείνοντας τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, η οποία αντεπιτέθηκε με την αναστολή της συμφωνίας με την ΕΕ για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. "Πριν, σταματούσαμε τα ναρκωτικά και τους μετανάστες", είπε ο Λουκασένκο. "Τώρα θα το φάτε αυτό και θα τα πιάσετε μόνοι σας».

Ενώ η ΕΕ - παρεμποδισμένη από την ιδεολογική δέσμευσή της για άνοιγμα συνόρων - φαίνεται να έχει απώλεια ως προς το τι θα κάνει στη συνέχεια, η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία αναγκάζονται να ξοδέψουν εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν φράχτες στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία. Εκπρόσωπος της ΕΕ εξήγησε ότι οι Βρυξέλλες «δεν χρηματοδοτούν φράχτες ή φράγματα».

Στην Πολωνία, περισσότεροι από 3.000 μετανάστες - κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, αλλά και από το Ιράν, τη Σομαλία και το Τατζικιστάν - προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία μόνο τον Αύγουστο. Συγκριτικά, 122 άνθρωποι διέσχισαν παράνομα τα σύνορα καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020.

"Δεν πρόκειται για πρόσφυγες, είναι οικονομικοί μετανάστες που έφερε η κυβέρνηση της Λευκορωσίας", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz σε συνέντευξη Τύπου. Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία για αντίποινα κατά της πρόσφατης απόφασης της Βαρσοβίας να χορηγήσει άσυλο στην Κριστίσνα Τσιμανούσκαγια, μια Λευκορωσίδα αθλήτρια που αρνήθηκε να επιστρέψει στο σπίτι της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες κατά μήκος τμημάτων των 400 χιλιομέτρων (250 μιλίων) συνόρων της με τη Λευκορωσία. Η κίνηση θα περιορίσει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Πολωνών υπέρμαχων της μετανάστευσης, να πλησιάσουν τα σύνορα.

Στις 23 Αυγούστου, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak ανακοίνωσε την κατασκευή ενός «στερεού φράχτη» ύψους 2,5 μέτρων (8,2 ποδιών) κατά μήκος των συνόρων της χώρας του με τη Λευκορωσία. Έκτοτε, η Πολωνία έχει αναπτύξει περισσότερα από χίλια στρατεύματα για να διασφαλίσει τα σύνορα.

"Η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι δύσκολη και επικίνδυνη", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπλαζέι Σπιτσάλσκι σε συνέντευξη Τύπου. "Σήμερα, η Πολωνία, υπεύθυνη για τα δικά μας σύνορα, αλλά και για τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Πολωνίας και της ΕΕ".

Εν τω μεταξύ, δεκάδες Αφγανοί μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στάση κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Έχουν κατασκηνώσει σε ένα δάσος κοντά στο χωριό Usnarz Górny για σχεδόν ένα μήνα, αφού οδηγήθηκαν εκεί υπό την απειλή των όπλων από τις Λευκορωσικές αρχές.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι αν και συμπάσχει με τους μετανάστες, δε θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στην Πολωνία. Τα περιέγραψε ως «εργαλείο στα χέρια του κ. Λουκασένκο» και δεσμεύτηκε ότι η Πολωνία δε θα υποκύψει σε «αυτού του είδους τον εκβιασμό». Ο υφυπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz πρόσθεσε: "Εάν δεχτούμε αυτήν την ομάδα, την επόμενη στιγμή δε θα έχουμε 10 ή 20, αλλά 1.000, 2.000 και 10.000 άτομα που θα προσπαθούν να εισέλθουν".

Στη Λιθουανία, περισσότεροι από 4.100 μετανάστες - κυρίως από το Ιράκ, αλλά και από το Καμερούν και το Κονγκό - έχουν εισέλθει παράνομα από τη Λευκορωσία μέχρι στιγμής φέτος. Συγκριτικά, μόνο 74 μετανάστες διέσχισαν παράνομα τα σύνορα όλο το 2020.

Το λιθουανικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα την κατασκευή ενός φράχτη 508 χιλιομέτρων (310 μιλίων) κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία. Ο μεταλλικός φράκτης ύψους 4 μέτρων με καλώδιο ξυραφιού θα κοστίσει 150 εκατομμύρια ευρώ (180 εκατομμύρια δολάρια) και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022.

«Χωρίς αυτό το φυσικό εμπόδιο, είναι αδύνατο να προστατέψουμε τα σύνορά μας, είναι πολύ σαφές», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Άγκνι Μπιλοταΐτα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ανακοίνωσε επίσης ένα σχέδιο αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων και προσφοράς μετρητών 300 ευρώ (355 $) για μετανάστες που συμφωνούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Λιθουανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Λευκορωσία και τη Ρωσία ότι λειτουργούσαν δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων με τη βοήθεια του Ιράν για τη μεταφορά ανθρώπων από το Ιράν, το Ιράκ και την Τουρκία στα σύνορα με τη Λιθουανία. Ένα βίντεο που γυρίστηκε από Λιθουανούς συνοριοφύλακες δείχνει Λευκορωσικά στρατεύματα να σπρώχνουν βίαια μετανάστες στο έδαφος της ΕΕ.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis δήλωσε πως η Λευκορωσία πρέπει να ανησυχεί όχι μόνο για τις χώρες της Βαλτικής ή την ΕΕ, αλλά για ολόκληρο τον «δημοκρατικό κόσμο», ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ξυπνήσει».

Στη Λετονία, περίπου 500 μετανάστες προσπάθησαν παράνομα να εισέλθουν στη χώρα τους τελευταίους μήνες κατά μήκος των 175 χιλιομέτρων (109 μιλίων) συνόρων με τη Λευκορωσία. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επιτρέπει στον στρατό και την αστυνομία να υποστηρίζουν συνοριοφύλακες. Έχουν λάβει εντολή να δώσουν εντολή στους παράνομους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία προέρχονται και έχουν εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιούν φυσική βία εάν αρνηθούν. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει έως τις 10 Νοεμβρίου.

Η υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας Μαρίγια Γκολουμπέβα είπε:

"Η Λευκορωσία μετατρέπει σε όπλο τη διεθνή μετανάστευση και δημιουργεί έναν ειδικό δρόμο για την παράτυπη μετανάστευση στα σύνορα των δύο χωρών της Βαλτικής, της Λιθουανίας και της Λετονίας. Δεν πρόκειται για αυθόρμητη εμφάνιση ενός μεταναστευτικού ίχνους προς τις χώρες μας. Πρόκειται για μια ειδικά κατευθυνόμενη ενέργεια από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ως ένας τρόπος εκδίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την απαγωγή του αεροπλάνου».

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στις 23 Αυγούστου κατηγορήθηκε ο Λουκασένκο για εμπλοκή σε "υβριδικό" πόλεμο:

"Είναι σαφές για εμάς ότι η τρέχουσα κρίση σχεδιάστηκε και οργανώθηκε συστηματικά από το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η χρήση μεταναστών για την αποσταθεροποίηση γειτονικών χωρών συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και χαρακτηρίζεται ως υβριδική επίθεση κατά της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και συνεπώς ενάντια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Στην ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δυναμική για να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας για την προστασία των συνόρων μας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων δεν είναι μόνο καθήκον των μεμονωμένων κρατών μελών αλλά και η κοινή ευθύνη της ΕΕ. Ως εκ τούτου , θα πρέπει να τους δοθεί η κατάλληλη πολιτική προσοχή σε επίπεδο ΕΕ και να διατεθεί επαρκής χρηματοδότηση.

"Η Λευκορωσία πρέπει να αναλάβει την πλήρη ευθύνη της για τα άτομα των οποίων η άφιξη στο έδαφός της έχει οργανωθεί. Είναι απαράδεκτο τα άτομα που έφτασαν στη Λευκορωσία να κατευθύνονται παράνομα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, για να τα εμποδίσουν αργότερα να επιστρέψουν στις χώρες διαμονής τους. Η χρήση ως όπλο προσφύγων και μεταναστών απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια τέτοια συμπεριφορά θα πρέπει να καταδικαστεί με τον πιο έντονο τρόπο από ολόκληρη τη δημοκρατική κοινότητα".

Σε κοινή δήλωση των προέδρων της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας προστίθεται:

"Από τον Ιούνιο, αντιμετωπίζουμε υβριδικές επιθέσεις στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ευάλωτοι πολίτες από τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν παράνομες διαβάσεις συνόρων από τη Λευκορωσία. Δεν πρόκειται για μεταναστευτική κρίση αλλά για μια πολιτικά ενορχηστρωμένη υβριδική επιχείρηση του καθεστώτος του Alexander  Lukashenkο για να αποσπάσει την προσοχή από τις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Καταδικάζουμε αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά. Οι μάταιες πιέσεις και οι απερίσκεπτες ενέργειες δε θα αλλάξουν τη συμφωνημένη πολιτική μας για την κρίση στη Λευκορωσία".

Η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία λειτουργεί περίφημα με παγετώδεις ρυθμούς, έχει εκδώσει μια σειρά από κενές δηλώσεις, αλλά δεν κατάφερε να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει τη μεταναστευτική εισροή. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson δήλωσε:

"Αυτό που βλέπουμε από τον Λουκασένκο είναι μια ακραία πράξη επιθετικότητας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρησιμοποιεί ανθρώπινα όντα με εργαλείο. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Αυτός είναι πραγματικά, πραγματικά ένας επικίνδυνος τρόπος δράσης. Έτσι, νομίζω ότι είναι σημαντικό να σταθείτε μαζί ενάντια στον Λουκασένκο και το τι κάνει".

Ο Λουκασένκο, απελπισμένος, χλεύασε την ΕΕ, λέγοντας πως η Λευκορωσία δε θα γίνει «τόπος κράτησης» μεταναστών από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή που ο ίδιος καλωσόρισε στη χώρα του:

"Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα κλείσουμε τα σύνορά μας με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Ουκρανία και θα γίνουμε στρατόπεδο για ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Τυνησία, κάνουν λάθος. Δεν θα κρατήσουμε κανέναν. δεν έρχονται σε εμάς αλλά σε μια φωτισμένη, ζεστή και ζεστή Ευρώπη».

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Gabrielius Landsbergis κατέληξε:

Μόνο μια πολύ σαφής και ενιαία πολιτική της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά εγκληματικές ομάδες και καθεστώτα από την εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης για δικούς τους σκοπούς. Το μήνυμα της Ευρώπης πρέπει να είναι σύντομο και ακριβές - σε όσους εισέρχονται παράνομα στην ΕΕ πως δεν μπορούν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail