Απότοκο του Αφγανιστάν: Ο Μπάιντεν καταστρέφει τη σημαντικότερη σχέση της Αμερικής - Ινδία

https://www.usaid.gov/india/us-india-triangular-cooperation
Η χαοτική αποχώρηση του προέδρου Μπάιντεν από το Αφγανιστάν κατέστρεψε, ίσως για δεκαετίες, τη σημαντικότερη διμερή σχέση της Αμερικής αυτής της εποχής.

Εάν η Ουάσινγκτον πρόκειται να αποτρέψει μια μαχητική Κίνα, χρειάζεται την υποστήριξη της δημοκρατικής Ινδίας. Δυστυχώς, η Ινδία μοιάζει με τη χώρα πιο άμεσα-και ίσως πιο αρνητικά-επηρεασμένη από την καταστροφή του Μπάιντεν. Ως αποτέλεσμα, το Νέο Δελχί θα μπορούσε να αποφασίσει να μην στραφεί με την Αμερική αλλά με έναν κινεζικό σύμμαχο, τη Μόσχα.

Gordon G. Chang - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Νέο Δελχί ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αφγανικής κυβέρνησης που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και εργαζόταν παράλληλα με την Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων ανταρτών. Για παράδειγμα, η ινδική μυστική υπηρεσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση ενός αφγανικού κύκλου Κινέζων κατασκόπων που συνεργάζονταν με το δίκτυο Haqqani. Η κυβέρνηση Τραμπ πίστευε πως τα κινέζικα μέλη αυτού του κύκλου, που συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, προσέφεραν, μεταξύ άλλων, μετρητά για να σκοτώσουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα τους.

Η Ινδία είδε την αφγανική κυβέρνηση ως φίλη στην εξάλειψη του εξτρεμισμού στο γειτονικό Πακιστάν, το οποίο πάντα αυτοπροσδιοριζόταν ως εχθρός της Ινδίας. Το Ισλαμαμπάντ προκαλεί συνεχώς προβλήματα στο Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία και υποστηρίζει συνεχώς αντάρτες που στοχεύουν στην Ινδία. Οι τρομοκράτες Lashkar-e-Taiba που επιτέθηκαν σε στόχους στη Βομβάη το Νοέμβριο του 2008, για παράδειγμα, προέρχονταν από το Πακιστάν και βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στους πακιστανικούς κυβερνητικούς πόρους. 

Η πτώση της αφγανικής κυβέρνησης ήταν, επομένως, ένα πλήγμα για το Νέο Δελχί. Ακόμη χειρότερα, η αδυναμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενορχηστρώσει μια ομαλή απόσυρση είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινώσει τη ζημιά στα ινδικά συμφέροντα.

"Οι ΗΠΑ άφησαν πίσω τους αναζωογονημένα δίκτυα τζιχαντιστών, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και συστήματα επικοινωνιών, κρίσιμες στρατηγικές υποδομές, ακόμη και, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο για το ποιος συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ αλλά μερικοί που συνεργάζονταν με την Ινδία",  είπε στο Gatestone o Cleo Paskal του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών. "Φυσικά, ο πλησιέστερος στόχος για αυτή την μαζικά οπλισμένη και σίγουρη αναζωπύρωση των τζιχαντιστών είναι η Ινδία. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Ουάσινγκτον, η Ινδία είναι δραματικά λιγότερο ασφαλής σήμερα από ό,τι πριν από μερικούς μήνες".

Για να αποκτήσει ασφάλεια, το Νέο Δελχί κοιτούσε προς τις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, οι φίλοι της Ρωσίας και της Κίνας στους ινδικούς πολιτικούς κύκλους έχασαν την επιρροή τους, μια τάση ιδιαίτερα εμφανής μετά τις κινεζικές εισβολές στο Λαντάκ, το Μάιο του περασμένου έτους. Οι φίλοι της Ρωσίας απονομιμοποιήθηκαν από αυτό το γεγονός επειδή η Μόσχα διαβεβαίωσε το Νέο Δελχί πως η κίνηση των κινεζικών δυνάμεων στο Θιβέτ, που συνέβη αμέσως πριν από την εισβολή, ήταν μόνο μια άσκηση.

Ως αποτέλεσμα του Λαντάκ και άλλων περιστατικών, η κυβέρνηση του Narendra Modi εργαζόταν γρήγορα για να δημιουργήσει στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Μετά την πτώση της Καμπούλ, ωστόσο, οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον έχουν πάψει. "Οι Ινδοί στρατηγιστές που έλεγαν ότι ο δρόμος για την στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ χλευάζεται ανοιχτά από εκείνους που έχουν πιο φιλοδοξία προς τη Μόσχα", αναφέρει ο Πασκάλ.

«Γίνεται μια επαναξιολόγηση», πρόσθεσε. «Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι το Δελχί συνεργάζεται στενότερα με το Τόκιο, και πιθανώς με την Καμπέρα και την Ταϊπέι». Η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ινδία και οι ΗΠΑ σχηματίζουν αυτό που είναι γνωστό ως Quad, το οποίο μέχρι την πτώση της Καμπούλ συγκεντρωνόταν ως μια αποτελεσματική ομάδα. Τώρα, όλα τα στοιχήματα σταμάτησαν.

Ένα άλλο σενάριο είναι πως το Νέο Δελχί αποφασίζει να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία, αναβιώνοντας δεσμούς δεκαετιών. Η Ρωσία, φυσικά, ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με την Κίνα.

Μετά την πτώση του Αφγανιστάν, η Ταϊβάν έχει γίνει το κρίσιμο τεστ της αμερικανικής αποφασιστικότητας, ειδικά καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δικαιολογήσει την απόσυρση ως μια στρατηγική κίνηση για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας. "Ο κόσμος αλλάζει", είπε στον αμερικανικό λαό στις 31 Αυγούστου. "Είμαστε σε έναν σοβαρό ανταγωνισμό με την Κίνα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις σε πολλά μέτωπα με τη Ρωσία".

Είναι σημαντικό, επομένως, ότι στις 27 Αυγούστου το USS Kidd, αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων και το USCG Munro, περιπολικό της ακτοφυλακής, διέσχισαν το Στενό της Ταϊβάν. Τα περάσματα έρχονται μετά από τα ευπρόσδεκτα σχόλια της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις τόσο στη Σιγκαπούρη όσο και στο Ανόι σχετικά με τον «εκφοβισμό» της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που μετρά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Αυτό που μετράει επίσης είναι οι αντιλήψεις και οι αντιλήψεις που μετρούν ιδιαίτερα είναι αυτές στο Πεκίνο. Οι Κινέζοι προπαγανδιστές προώθησαν δύο αφηγήσεις καθώς η Καμπούλ έπεσε: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν και μια Αμερική που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν δεν μπορεί να ελπίζει να αντισταθεί στην Κίνα.

Αυτές οι δύο αφηγήσεις φαίνεται να αντανακλούν στην πραγματικότητα την κινεζική σκέψη, ειδικά επειδή η αποχώρηση από το Αφγανιστάν σηματοδότησε στο Πεκίνο μια πλήρη αποτυχία της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών, του Πενταγώνου και της εθνικής συσκευής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Οι κινεζικές ασκήσεις σε περιοχές δίπλα στην Ταϊβάν τον Αύγουστο και μια προσομοιωμένη επίθεση στις 13 Αυγούστου στην Ταϊβάν με πυραύλους μικρού βεληνεκούς είναι, σε αυτό το πλαίσιο, δυσοίωνες.

Οι άλλες αντιλήψεις που μετράνε είναι αυτές του Νέου Δελχί, οι οποίες είχαν ξεκινήσει για στενότερη συνεργασία με την Ταϊβάν. Οι Ινδοί στοχαστές συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να αμφισβητήσουν την Κίνα στις περιφερειακές της θάλασσες, καθώς η Κίνα αμφισβητούσε την Ινδία στα κοντινά της νερά. Οι στενοί δεσμοί της Ινδίας με το Βιετνάμ είναι μια ένδειξη πως η Ινδία αντιλαμβάνεται την ασφάλειά της ως εξαρτώμενη από μια ανοιχτή Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ακόμη και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Η Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται στη διασταύρωση αυτών των υδάτινων σωμάτων, είναι απαραίτητη για να διατηρούνται ανοιχτές οι θαλάσσιες λωρίδες.

Η Αμερική χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη βοήθεια της Ινδίας για να διασφαλίσει την ειρήνη στο δακτύλιο των χωρών που περιβάλλουν την Κίνα και τα γύρω νερά της. Τώρα, ωστόσο, η Ινδία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Αμερική καθώς η Αμερική μόλις εγκατέλειψε την Ινδία. Είπε ο Πασκάλ, "Το να πούμε ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στην τρέχουσα χάραξη πολιτικής των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί είναι υποτιμητικό."

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail