Χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν για την ανεξαρτησία τους στη Βαρκελώνη

People hold up Esteladas (Catalan separatist flag) during the National Day Catalonia, called 'La Diada', in Barcelona, Spain, September 11, 2021. REUTERS/Albert Gea
Freepen.gr - Χιλιάδες Καταλανοί φώναζαν, τραγουδούσαν και κυμάτιζαν σημαίες καθώς βάδιζαν στη Βαρκελώνη το Σάββατο, ζητώντας την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία. Η πορεία, που διοργανώθηκε από την Assemblea Nacional Catalana ANC, ήταν η πρώτη από τότε που η ισπανική κυβέρνηση απένειμε χάρη σε εννέα καταλανούς ηγέτες των αυτονομιστών που είχαν φυλακιστεί για τον ρόλο τους στην προσπάθεια του 2017 για ανεξαρτησία, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές φορούσαν καλύμματα προσώπου. Η αστυνομία δήλωσε ότι συμμετείχαν περίπου 108.000 άνθρωποι. Η ANC ανεβάζει τον αριθμό κοντά στις 400.000, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο αριθμός ήταν χαμηλότερος από το 2019, όταν περίπου 600.000 πραγματοποίησαν πορείες και πέρυσι, όταν οργανώθηκαν μόνο μικρές στατικές διαδηλώσεις σύμφωνα με τους περιορισμούς του COVID-19.

Μερικοί από τους εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές παρευρέθηκαν στις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Στην Καταλονία, στις 11 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η La Diada, η επέτειος της πτώσης της Βαρκελώνης από τις ισπανικές δυνάμεις το 1714 και σημαδεύτηκε την περασμένη δεκαετία από αυτονομιστικές συγκεντρώσεις.

"Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, εννέα πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι συμμετείχαν ξανά στη La Diada. Οι πολιτικοί κρατούμενοι επιστρέφουν στους δρόμους", δήλωσε η πρόεδρος της ANC, Ελισέντα Παλούζι.

Ο πολιτιστικός ακτιβιστής Jordi Cuixart, ο οποίος ήταν μεταξύ των φυλακισμένων, προέτρεψε το πλήθος να συνεχίσει να παλεύει για την ανεξαρτησία.

"Αυτοί που μας ζητούν να γυρίσουμε σελίδα και δε θέλουν να παλέψουμε για αυτοδιάθεση ... Ποιο είναι το σχέδιο της Ισπανίας για την Καταλονία; Κανένα. Μόνο καταστολή και περισσότερη καταστολή", είπε.

Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε μια στιγμή χαμηλότερης έντασης μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι κεντρικές και περιφερειακές κυβερνήσεις ευνοούν τον διάλογο παρά τις αντίθετες απόψεις τους για την ανεξαρτησία.

Οι κεντρικές και περιφερειακές κυβερνήσεις αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βαρκελώνη για να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την πολιτική σύγκρουση της Καταλονίας, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Φεβρουάριο του 2020.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail