Τι φοβούνται η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ μετά την πτώση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν;

Freepen.gr - Κατά την έξοδό τους από το Αφγανιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες άφησαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Οι Sunday Times δημοσίευσαν ένα ενδεικτικό infographic, που δείχνει τον νέο εξοπλισμό των Ταλιμπάν. Η ομάδα θα επωφεληθεί από περισσότερα από 22.000 Humvees, 42.000 φορτηγά και SUV, 16.000 γυαλιά και συσκευές νυχτερινής όρασης, 64.000 πολυβόλα και 358.000 τουφέκια.

Χάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ταλιμπάν είναι πλέον εξοπλισμένοι όχι χειρότερα από το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιζιστάν μαζί. Ταυτόχρονα, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν πολύ μεγαλύτερη πολεμική εμπειρία από τους στρατιώτες των τακτικών στρατών αυτών των χωρών.


Τα μέλη του CSTO με επικεφαλής τη Ρωσία ανησυχούν βαθιά για το επίπεδο της στρατιωτικοποίησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιούνται πολλές κοινές ασκήσεις. Πιο πρόσφατα, περίπου 300 Ρώσοι στρατιωτικοί και περισσότεροι από 60 κομμάτια εξοπλισμού μεταφέρθηκαν στο Κιργιζιστάν για τις ασκήσεις του CSTO. Ταυτόχρονα, 500 Ρώσοι στρατιώτες συμμετέχουν σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά από μονάδες μηχανοκίνητων μονάδων στο Τατζικιστάν.

Κοινές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με το Ιράν και την Κίνα προγραμματίζονται επίσης τους επόμενους μήνες.

Παρά τις διενέξεις στη διμερή ατζέντα τους, η Ρωσία και η Κίνα, τα δύο μεγάλα κράτη της Ευρασίας, είναι ενωμένες στην επιθυμία τους να μην επιτρέψουν σε άλλες δυνάμεις να διακόψουν τα βασικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. 

Οι νέες απειλές πιθανότατα θα γίνουν ένας από τους κύριους παράγοντες που μπορεί να ενισχύσουν δραματικά την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και που μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής-πολιτικής συμμαχίας στο εγγύς μέλλον.

Αυτό αφορά σήμερα το κατεστημένο της Ουάσινγκτον.

Η Ρωσία και η Κίνα προχωρούν βήμα προς βήμα προς τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας, τουλάχιστον αμυντικού χαρακτήρα. 

* πληροφορίες southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail