Πολεμικό Ναυτικό: Η Παράδοση της ανάστροφης πλώρης συνεχίζεται

Μετά το 1.000 π.Χ. αρχίζει να απεικονίζεται σε βάζα της Γεωμετρικής περιόδου, ένα όπλο που δεν είχε περιγράψει ποτέ ο Όμηρος, το έμβολο, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη στρατιωτική καινοτομία. Από το 600 π.Χ. και μετά αρχίζει να οριστικοποιείται η τριήρης, η οποία στην πολεμική εκδοχή της εμφανίζεται ως εμβολοφόρος τριήρης. Η τριήρης ήταν ίσως το πρώτο πλοίο στον κόσμο με σχεδιασμό-λόγω του εμβόλου-ανάστροφης πλώρης.

Η τριήρης ήταν το πλοίο που έδωσε στις ναυτικές δυνάμεις εκείνης της εποχής (Αθήνα, Κόρινθος κλπ) την στρατηγική υπεροχή στο Αιγαίο.

Το 1911 εντάχθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό το θωρηκτό (θωρακισμένο καταδρομικό) «Αβέρωφ». Εκείνη την εποχή ήταν το πιο σύγχρονο και ισχυρό πλοίο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο «Αβέρωφ» είχε σχεδιασμό ανάστροφης πλώρης. 
 
Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, αποτέλεσε έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες της επικυριαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.
 
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, η Ελλάδα υπογράφει συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία. Ανακοινώνεται επίσης, η προμήθεια 3+1 γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra. Και οι φρεγάτες αυτές, έχουν σχεδιασμό ανάστροφης πλώρης.
 
Σημειολογικά, η παράδοση συνεχίζεται. Επί της ουσίας, η συνέχεια της παράδοσης επαφίεται στο Πολεμικό Ναυτικό.
 
Βαγγέλης Χωραφάς 
---
O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail