Η Χημεία και όχι οι ΗΠΑ βύθισε το υποβρύχιο Κούρσκ

Το 2000, ένα ρωσικό υποβρύχιο που σχεδιάστηκε για να βυθίσει αεροπλανοφόρα έγινε θύμα του δικού του οπλοστασίου. Το υποβρύχιο πυραύλων κρουζ, Kursk υπέστη μια τεράστια έκρηξη και βυθίστηκε μετά από τυχαία έκρηξη μιας τορπίλης στο πλοίο. Το ατύχημα ήταν η χειρότερη ναυτική καταστροφή που υπέστη η Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

nationalinterest.org - Kyle Mizokami / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της Σοβιετικής Ένωσης στη θάλασσα ήταν τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Με τα ευέλικτα αεροπορικά τους φτερά, οι Αμερικανοί αερομεταφορείς θα μπορούσαν να ματαιώσουν τα σχέδια του Συμφώνου της Βαρσοβίας για σχέδια πολέμου, κάνοντας τα πάντα, από συνοδεία νηοπομπών πέρα ​​από τον Ατλαντικό έως βομβαρδισμό βάσεων του Σοβιετικού Βόρειου Στόλου πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Έφεραν επίσης πυρηνικά όπλα, καθιστώντας τα εξαιρετικά επικίνδυνα για τη σοβιετική ακτογραμμή.

Η λύση των Σοβιετικών ήταν η κατασκευή υποβρυχίων της κατηγορίας Όσκαρ. Μερικά από τα μεγαλύτερα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν ποτέ, είχαν μήκος 506 πόδια με πλάτος σχεδόν εξήντα ποδών -σχεδόν διπλάσια από τα υποβρύχια επίθεσης Alfa της Σοβιετικής Ένωσης. Με 19.400 τόνους σε κατάσταση βύθισης, ήταν μεγαλύτερα από τα αμερικανικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Οχάιο.

Ήταν μεγάλα για κάποιο λόγο: κάθε Όσκαρ μετέφερε δύο ντουζίνες τεράστιους πυραύλους P-700 Granit. Το P-700 ήταν ένας μεγάλος πύραυλος που σχεδιάστηκε για να πλήττει μεγάλα πλοία. Το P-700 είχε μήκος τριάντα τρία πόδια και πλάτος σχεδόν τρία πόδια. Το καθένα ζύγιζε 15.400 λίβρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν καύσιμο για τον κινητήρα ramjet που προωθούσε τον πύραυλο με ταχύτητες 1,6 Mach σε βεληνεκές 388 μιλίων. Ο πύραυλος είχε είτε συμβατική εκρηκτική κεφαλή 1.653 λιβρών, αρκετά για να καταστρέψει ένα αεροπλανοφόρο, είτε πυρηνική κεφαλή πεντακοσίων κιλοτόνων, αρκετά για να εξατμιστεί ένας αερομεταφορέας. Οι πύραυλοι τροφοδοτούνται με δεδομένα στόχευσης από το σύστημα διαστημικής επιτήρησης Legenda, το οποίο θα κυνηγούσε ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων ταχύτητας από τροχιά.

Οι πύραυλοι ήταν κρυμμένοι κάτω από το κύτος σε δύο σειρές των δώδεκα, σε σιλό στραμμένα προς τα πάνω σε γωνία εβδομήντα μοιρών. Αυτό ήταν το οπλοστάσιο που τους χάρισε τον ασυνήθιστο τότε χαρακτηρισμό SSGN στη Δύση, με το G (guided) να σημαίνει "καθοδηγούμενος πύραυλος".

Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, τα Όσκαρ είχαν ένα μεγάλο συμπλήρωμα τορπιλών. Κάθε υποβρύχιο είχε τέσσερις τορπιλοσωλήνες τυπικής διαμέτρου 533 χιλιοστών που μπορούσαν να εκτοξεύσουν τυποποιημένες τορπίλες, ανθυποβρυχιακούς πυραύλους SS-N-15 «Starfish» ή αντι-πλοϊκούς πυραύλους SS-N-16 «Stallion». Είχε επίσης δύο υπερμεγέθεις τορπιλοσωλήνες 650 χιλιοστών για εκτόξευση τορπιλών τύπου 65-76Α εναντίον μεγαλύτερων στόχων πλοίων. Μαζί οι έξι σωλήνες ήταν οπλισμένοι με είκοσι τέσσερις τορπίλες. 

Τα Όσκαρ έπρεπε να είναι γρήγορα για να αναχαιτίσουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα πυρηνικής ενέργειας. Αυτό σήμαινε πως χρειάζονταν και αυτά πυρηνική πρόωση. Ο καθένας τροφοδοτείται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες OK-650 που παρέχουν μαζί 97.990 ίππους στο πλοίο. Αυτό επιτάχυνε τα υποβρύχια αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και δεκαπέντε κόμβους στην επιφάνεια και τριάντα τρεις κόμβους κάτω από την επιφάνεια.

Είχε προγραμματιστεί να ναυπηγηθούν είκοσι υποβρύχια της κατηγορίας Όσκαρ, αλλά μόνο δεκατρία κατασκευάστηκαν πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το K-141, γνωστό και ως Kursk, ναυπηγήθηκε τον Μάρτιο του 1992 και τέθηκε σε λειτουργία στο Ρωσικό Βόρειο Στόλο το Δεκέμβριο του 1994.

Στις 15 Αυγούστου 2000, το Κουρσκ ήταν σε άσκηση με σημαντικά πλοία του ρωσικού βόρειου στόλου, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov και του πολεμικού καταδρομικού Pyotr Velikiy. Το Κουρσκ, το οποίο ήταν πλήρως φορτωμένο με πυραύλους Granit και τορπίλες, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει προσομοίωση επίθεσης σε αεροπλανοφόρο. Στις 11:28 π.μ., εντοπίστηκε μια υποβρύχια έκρηξη και ακολούθησε δύο λεπτά αργότερα από μια δεύτερη, μεγαλύτερη έκρηξη. Ένας ρωσικός λογαριασμός ισχυρίζεται πως το καταδρομικό των είκοσι οκτώ χιλιάδων τόνων Pyotr Velikiy ταρακουνήθηκε από την πρώτη έκρηξη και ένας νορβηγικός σεισμικός σταθμός κατέγραψε και τις δύο εκρήξεις.

Το Κουρσκ είχε υποστεί δύο τεράστιες εκρήξεις και βυθίστηκε σε 354 πόδια νερού σε κάθετη γωνία είκοσι μοιρών. Μια έκρηξη είχε σπάσει στο μπροστινό μέρος της γάστρας, κάνοντας ένα φοβερό σκίσιμο στο πάνω τόξο. Ωστόσο, τουλάχιστον είκοσι τρία από τα 118 μέλη του πληρώματος είχαν επιβιώσει από το ναυάγιο, όπως ανέφερε ένα σημείωμα που έγραψε ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς του πλοίου, ο υπολοχαγός Ντμίτρι Κολεσνίκοφ. Το σημείωμα χρονολογήθηκε ακριβώς δύο ώρες μετά την αρχική έκρηξη. Οι προσπάθειες διάσωσης των ρωσικών - και αργότερα βρετανικών και νορβηγικών - ομάδων απέτυχαν να σώσουν τους επιζώντες.

Μια ρωσική έρευνα για το ατύχημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια από τις τορπίλες Type 65-76A είχε εκραγεί. Μια ελαττωματική συγκόλληση σε μια τορπίλη ή ζημιά σε μια τορπίλη κατά τη διάρκεια της κίνησης είχε προκαλέσει διαρροή υπεροξειδίου του υδρογόνου. Όπως και πολλές τορπίλες, η Type 65 χρησιμοποιούσε υπεροξείδιο του υδρογόνου ως υποβρύχιο καύσιμο. Δυστυχώς, το υπεροξείδιο του υδρογόνου γίνεται εκρηκτικό όταν έρχεται σε επαφή με έναν καταλύτη, όπως οργανικές ενώσεις ή φωτιά. Ένα παρόμοιο ατύχημα πιστεύεται ότι βύθισε το HMS Sidon, ένα υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού, το 1955.

Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τη βύθιση του Κουρσκ είναι διαδεδομένες στο ρωσικό Διαδίκτυο. Πολλοί ισχυρίζονται πως κοντινά αμερικανικά υποβρύχια επίθεσης βύθισαν το Kursk με τορπίλες Mark 48. Παρόλο που είναι τεχνικά εφικτό (ελλείψει ενδείξεων εσωτερικής έκρηξης τορπίλης) δεν υπάρχει κανένα απολύτως εύλογο κίνητρο για μια τέτοια επίθεση κατά τη διάρκεια μιας εποχής καλών σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Γιατί να επιτεθεί στο Κουρσκ; Γιατί βυθίστηκε μόνο το Κουρσκ και όχι το Κουζνέτσοφ και το Πιότρ Βελίκι; Γιατί η ρωσική κυβέρνηση να συγκαλύψει την επίθεση;

Τελικά, η βύθιση του Κουρσκ φαίνεται να προκλήθηκε από ένα απλό, τρομακτικό ατύχημα χημείας. Η τραγωδία ενισχύει μόνο πόσο επικίνδυνη είναι η ζωή σε ένα υποβρύχιο και πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο υποβρύχιο βασίλειο. Τέλος, η βιασύνη στη συνωμοσία είναι μια προειδοποίηση ότι, εάν αυτό το περιστατικό συνέβαινε κατά τη διάρκεια μιας πραγματικής κρίσης, ένα τέτοιο ατύχημα θα μπορούσε να προκαλέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail