Το AUKUS είναι η τολμηρή απόπειρα της Αμερικής να στρέψει την Αυστραλία ενάντια στην Κίνα

Οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί και οι Βρετανοί ηγέτες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας τριμερούς στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών τους που ονομάζεται AUKUS. Αυτά τα τρία μέλη της συμμαχίας πληροφοριών των Πέντε Ματιών θα εμβαθύνουν την τεχνολογική τους συνεργασία σε βαθμό συνεργασίας για τεχνητή νοημοσύνη (AI), θέματα στον κυβερνοχώρο (πιθανώς επιθετικές πολεμικές δυνατότητες), ικανότητες μακράς εμβέλειας, κβαντικούς υπολογιστές και υποβρύχια συστήματα. Η πρώτη εντολή δράσης τους θα είναι να παραδώσουν έναν πυρηνικό υποβρύχιο στόλο για την Αυστραλία, ο οποίος ενώ δεν δηλώνεται ανοιχτά από τους ηγέτες τους, στοχεύει σαφώς στο να "συγκρατεί" την Κίνα.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ συμβολικό, καθώς πραγματοποιείται πριν από την πρώτη διάσκεψη κορυφής του Quadrilateral Security Dialogue (Quad) στις ΗΠΑ στις 24 Σεπτεμβρίου. Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο από τα μέλη αυτού του πλαισίου, γεγονός που προσθέτει ένα ακόμη στρατηγικό στρώμα στη νέα τους συνεργασία. Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μόλις συναντήθηκε με τον Αυστραλό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον όπου εξήρε τη συμμαχία τους λέγοντας πως «ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική». Όλα αυτά έρχονται λίγο μετά την 70ή επέτειο της Συνθήκης ANZUS που έθεσε τη βάση για τη σύγχρονη στρατηγική στρατιωτική εταιρική τους σχέση.

Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια αφού η Καμπέρα άρχισε να εμπλέκεται σε μια σειρά προκλήσεων εναντίον του Πεκίνου. Το «Σχέδιο Διαφάνειας Ξένων Επιρροών» για το 2018 θεωρείται ευρέως ότι δημοσιεύθηκε λόγω παρανοϊκών υποψιών σχετικά με την κινεζική επιρροή στη χώρα. Η Αυστραλία στη συνέχεια άρχισε να συμπεριφέρεται πιο διεκδικητικά στο Νότιο Ειρηνικό με το πρόσχημα πως «συγκρατεί» την Κίνα εκεί. Όλα κλιμακώθηκαν τρομερά πέρυσι αφού η χώρα υποστήριξε συνωμοτικούς ισχυρισμούς σχετικά με την προέλευση του COVID-19 και άρχισε να ανακατεύεται στο Χονγκ Κονγκ και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το διμερές εμπόριο υπέφερε φυσικά ως αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί να είναι γνωστό με βεβαιότητα εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έπαιξαν ρόλο στην αντιπαράθεση της Αυστραλίας με την Κίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά οι ΗΠΑ σίγουρα επωφελήθηκαν από το αποτέλεσμα. Το AUKUS είναι πλέον "νομιμοποιημένο" στα μάτια του αυστραλιανού κοινού που έχει προαποφασιστεί ως αποτέλεσμα των προκλήσεων της χώρας τους να θεωρήσουν την Κίνα ως εχθρό τους, παρόλο που η δική τους κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για όλα (με τον έμμεσο ρόλο της Αμερικής στο τράβηγμα των χορδών που παραμένει ανεπιβεβαίωτος προς το παρόν). Παρ 'όλα αυτά, το AUKUS θα είναι πλέον μια περιφερειακή στρατηγική πραγματικότητα στην οποία η Κίνα αναγκάζεται να ανταποκριθεί, πράγμα που απαιτεί περαιτέρω ανάλυση σχετικά.

Η Αυστραλία είναι μια χώρα που καταλαμβάνει μια ολόκληρη ήπειρο που βρίσκεται στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό (συλλογικά αναφέρεται ως «Ινδο-Ειρηνικός» στη γλώσσα του Quad). Αν και μέλη του Quad, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία είναι πιο κοντά στην Κίνα, αυτή η γεωγραφική εγγύτητα και οι πολύ μεγαλύτερες οικονομικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία έχουν μέχρι στιγμής διατηρήσει κάπως τον έλεγχο των προθέσεων «συγκράτησης» που ενθαρρύνονται από τις ΗΠΑ. Αντίθετα, η Αυστραλία δε συγκρατείται από τον γεωγραφικό παράγοντα που πραγματικά ενθαρρύνει την επιθετικότητά της, παρόλο που ο οικονομικός θα έπρεπε τουλάχιστον θεωρητικά να την έχει αποτρέψει από το να φτάσει τόσο μακριά. 

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να μετατρέψουν την Αυστραλία σε προμαχώνα του «Ινδο-Ειρηνικού» για «περιορισμό» της Κίνας, αξιοποιώντας το πρακτικό μίσος της Καμπέρα για το Πεκίνο σε αυτό το σημείο, προκειμένου να την εκμεταλλευτούν ως τον τέλειο πληρεξούσιο. Η κοινή τους αγγλοαμερικανική κληρονομιά διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των μόνιμων στρατιωτικών, πληροφοριών και διπλωματικών γραφειοκρατιών τους («βαθύ κράτος») και έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα ιδρύματα να έχουν παρόμοια νοοτροπία. Ως παροιμιώδες «κερασάκι στην τούρτα», ο Βρετανός σύμμαχός τους είναι πρόθυμος να «μοιραστεί το βάρος» της ηγεσίας των ΗΠΑ στην «συγκράτηση» της Κίνας μέσω της Αυστραλίας λόγω της στρατηγικής της μετά το Brexit για την αναβίωση της «σφαίρας επιρροής» της εποχής της αποικιοκρατίας στην Ασία.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια είναι ο γεωγραφικός παράγοντας που λανθασμένα πιστεύει ότι η Αυστραλία θα την απομονώσει από τις συνέπειες της στρατιωτικής πρόκλησης της Κίνας. Παρόλο που ο πόλεμος στο κυβερνοχώρο δεν πραγματοποιείται σε φυσικό επίπεδο και θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τέτοιους περιορισμούς, βλήματα μεγάλης εμβέλειας και υποβρύχια συστήματα είναι μια διαφορετική ιστορία. Και οι δύο θα έπρεπε να περάσουν από το ινδονησιακό έδαφος για να χτυπήσουν την Κίνα στο χειρότερο σενάριο ενός θερμού πολέμου μεταξύ τους. Εκεί έγκειται το πρόβλημα, αφού η AUKUS προσπαθεί έμμεσα να κάνει τη χώρα αυτή μέρος σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση με την Κίνα, στην οποία μπορεί σοφά να αρνηθεί να συμμετάσχει.

Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την αποκάλυψη της AUKUS είναι ότι σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των εντάσεων της Δύσης με την Κίνα. Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν είναι πλέον μια σπέκουλα αλλά παγκόσμια στρατηγική πραγματικότητα. Η Αυστραλία επιλέχθηκε από τις ΗΠΑ ως ο κορυφαίος εταίρος της για τον "περιορισμό" της Κίνας λόγω του προσεκτικά καλλιεργημένου μίσους της ηγεσίας της για τη χώρα αυτή, της γεωγραφικής της θέσης και της κοινής αγγλοαμερικανικής κουλτούρας τους, καθιστώντας την έτσι ως τη λεγόμενη "πρώτη μεταξύ ίσων". των μελών του Quad του ανατολικού ημισφαιρίου.

Ενώ ορισμένοι Αυστραλοί μπορεί να το θεωρούν αυτό ένα σημάδι "κύρους", είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι ότι η χώρα τους απλώς έθεσε τον εαυτό της σε κίνδυνο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail