Η δύναμη του ΑΚΡ μειώνεται στο 29 %, ο Ερντογάν χάνει την προεδρία: δημοσκόπηση

Freepen.gr - Η υποστήριξη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας μειώθηκε στο 29,1 % και ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχανε την προεδρία σε πιθανές εκλογές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ευρασιατικό Δημόσιο Κέντρο Ερευνών (ΑΚΑΜ) στις 21 Αυγούστου, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Πρόεδρο του AKAM, Kemal Özkiraz από το κανάλι του στο YouTube, έδειξαν επίσης ότι το 58,7 % των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, σε σύγκριση με το 30,8% που απήντησε αρνητικά. Από τους ερωτηθέντες, το 10,5 % ήταν αναποφάσιστοι.

Όταν ρωτήθηκαν "Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε;" Το 29,1 τοις εκατό δήλωσε ότι θα ψηφίσει το ΑΚΡ, ακολουθούμενο από το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) (27,2 τοις εκατό), το Κόμμα İYİ (Καλό) (13,8 τοις εκατό), το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) (9,8 τοις εκατό), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) (7,3 %), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) (4,7 %), το Κόμμα του Μέλλοντος (GP) (2,2 %), το Κόμμα της Ευημερίας (SP) (1,6 %), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) (1,1 %), το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα (TİP) (1 %) και το Κόμμα της Πατρίδας (MP) (0,9 %), με τις αναποφάσιστες ψήφους να κατανέμονται μεταξύ των κομμάτων.

Όταν τα ονόματα των κομμάτων και των ηγετών τους καθορίστηκαν ως επιλογές, έγιναν κάποιες αλλαγές στις ψήφους, με το 28,3 % να δηλώνει ότι θα ψηφίσει το AKP, ακολουθούμενο από το CHP (26,6 %), İYİ (14,1 %), το HDP (9,6 %), το MHP (7,1 %), το DEVA (5,8 %), το GP (2,7 %), το SP (1,3 %), το DP (1,1 %), το TİP (1 %) και το MP ( 1,3 τοις εκατό), με τις αναποφάσιστες ψήφους να κατανέμονται μεταξύ των κομμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΑΚΑΜ δεν είναι καλά για τον Πρόεδρο Ερντογάν καθώς το 54,9 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δε θα ήθελαν να επανεκλεγεί πρόεδρος, έναντι 34,2 % που θα ήθελε, με το 10,9 % αναποφάσιστο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο ηγέτης του ΑΡ θα ηττηθεί από κάθε έναν από τους πιθανούς αντιπάλους του - την ηγέτη του İYİ, Meral Akşener, τον πρόεδρο του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ekrem İmamoğlu και τον δήμαρχο της Άγκυρας, Mansur Yavaş - σε πιθανές προεδρικές εκλογές στις οποίες ένας από αυτούς θα κατέλθει υποψήφιος ενάντια στον εν ενεργεία πρόεδρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε περίπτωση που ο Ερντογάν και η Ακσενέρ προκριθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η δεύτερη θα λάβει το 54 τοις εκατό των ψήφων και ο πρώτος το 46 τοις εκατό.

Όταν ο Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με τον ηγέτη του CHP, Kılıçdaroğlu, ο Erdoğan και ο Kılıçdaroğlu θα λάβουν 45,8 % και 54,2 %, αντίστοιχα.

Σε ένα σενάριο στο οποίο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης İmamoğlu διεκδικεί την προεδρία εναντίον του Erdoğan, ο Imamoğlu θα νικήσει τον Erdoğan με διαφορά 10 πόντων, με τον Erdoğan και τον Imamoğlu να συγκεντρώνουν το 40,5 % και το 50,5 % των ψήφων, αντίστοιχα.

Ο Δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, επίσης, νικά τον Ερντογάν, καθώς το 41,9 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν, ενώ το 58,1 % επέλεξε τον Γιαβάς, με αποτέλεσμα μια διαφορά 16,2 μονάδων υπέρ του πρώτου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση/ο πρόεδρος ήταν ανεπιτυχής όσον αφορά τις πρόσφατες πυρκαγιές (62,3 τοις εκατό ανεπιτυχείς έναντι 24,9 τοις εκατό επιτυχημένοι), τους πρόσφυγες (75,9 τοις εκατό ανεπιτυχείς έναντι 17,2 τοις εκατό επιτυχημένοι) και τη διαχείριση της οικονομίας (65,1 τοις εκατό ανεπιτυχείς έναντι 27,9 τοις εκατό επιτυχημένοι).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail