Σε ανταμοιβή στον Μακρόν, το Ιράκ υπογράφει συμφωνία 27 δισ δολαρίων με την Total Energies

Iraqi oil minister (R) and French energy company TotalEnergies chief (L) sign a contract to invest in oil, gas and solar energy production in Iraq, in the presence of Prime Minister Mustafa Al-Kadhimi, during a ceremony in Baghdad, September 5, 2021.(AFP)
Freepen.gr - Ο γαλλικός κολοσσός Total Energies υπέγραψε την Κυριακή σύμβαση ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις σε παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας στο Ιράκ, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οξεία ενεργειακή κρίση.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας, η οποία, υποτίθεται, έρχεται εν μέρει για να μειώσει την εξάρτηση του Ιράκ από ορυκτά καύσιμα, καθώς ο υπουργός Πετρελαίου Ihsan Ismail υπέγραψε τη σύμβαση σε μια τελετή στη Βαγδάτη με τον επικεφαλής της Total Energies, Πάτρικ Πουγιάν.

Παρατηρητές δήλωσαν στην εφημερίδα The Arab Weekly ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πρόσφατα την υποστήριξή του στην ιρακινή κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα του Ιράκ που ελέγχεται επί του παρόντος από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η θέση του Γάλλου προέδρου, πρόσθεσαν οι παρατηρητές, επέτρεψε την υπογραφή της σύμβασης με τη Total Energies, η οποία ήρθε ως ανταμοιβή στο Παρίσι για την υποστήριξή του στο πολιτικό σύστημα που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ.

Η συμφωνία, η οποία αποτελεί «τη μεγαλύτερη επένδυση δυτικής εταιρείας στο Ιράκ», όπως περιγράφεται από τον ιρακινό υπουργό πετρελαίου, έχει τις ρίζες της στην πολιτική σκοπιμότητα, σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές. Στοχεύει στην ενθάρρυνση της Γαλλίας να παράσχει διεθνή κάλυψη για τον έλεγχο των πολιτοφυλακών στο Ιράκ σε αντίθεση με την εχθρική θέση της Ουάσινγκτον.

Οι ιρακινές πολιτοφυλακές, με την υποστήριξη του Ιράν, επιδιώκουν να ωθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ και πιστεύουν ότι η Γαλλία, η οποία βρίσκεται κοντά στο Ιράν και είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τους πληρεξούσιους της στην περιοχή, μπορεί να καλύψει το κενό.

Αυτές οι πολιτοφυλακές, λένε οι παρατηρητές, θέλουν να δελεάσουν τη Γαλλία με επενδύσεις, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των γαλλικών εταιρειών να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε πρόσφατα δηλώσεις που θεωρούνταν ότι φλερτάρουν με τις πολιτοφυλακές, εστιάζοντας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην πρόθεση της Γαλλίας να διατηρήσει τις δυνάμεις της στο Ιράκ. Ο Μακρόν, ωστόσο, δεν έθεσε θέμα διαφθοράς ούτε πίεσε την ιρακινή κυβέρνηση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των μακροχρόνιων διαδηλωτών.

«Ανεξάρτητα από τις επιλογές που κάνουν οι Αμερικανοί, θα διατηρήσουμε την παρουσία μας στο Ιράκ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη νωρίτερα τον Αύγουστο.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να μειώσουμε τη φρουρά μας, διότι η Daesh (το Ισλαμικό Κράτος) παραμένει απειλή και γνωρίζω ότι η καταπολέμηση αυτών των τρομοκρατικών ομάδων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής σας», δήλωσε ο Μακρόν νωρίτερα μετά από συνάντηση με τον Ιρακινό Πρωθυπουργός Μουσταφά αλ Καντίμι.

Υπάρχουν περίπου 600 Γάλλοι στρατιώτες στο Ιράκ μαζί με έναν απροσδιόριστο αριθμό γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Βασίζονται κυρίως στη Βαγδάτη, εκπαιδεύουν Ιρακινούς στρατιώτες και εκπαιδευτές.

Η Total Energies δεν έχει επιβεβαιώσει άμεσα την αξία ή τη διάρκεια της σύμβασης, η οποία υπεγράφη μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Αλλά τα μεγάλα γαλλικά σχέδια αρχικά θα επενδύσουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές, τα έσοδα των οποίων θα επιτρέψουν στη συνέχεια ένα δεύτερο γύρο επενδύσεων ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

"Η εφαρμογή αυτών των έργων είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα", δήλωσε ο Ismail.

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Βασόρα όπου επισκέφθηκα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου», έγραψε ο Πουγιάν στον Twitter τον Ιανουάριο. «Η μείωση της φλόγας και η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου αποτελεί προτεραιότητα τόσο για το Ιράκ όσο και για τη Total. Ας δουλέψουμε μαζί!"

Το Ιράκ διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παρά το γεγονός ότι είναι ο νούμερο δύο παραγωγός στον Οργανισμό των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου, βιώνει μια οξεία ενεργειακή κρίση και χρόνιες διακοπές λειτουργίας που πυροδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Οι αξιωματούχοι δικαιολογούν την έλλειψη επενδύσεων και την ερειπωμένη κατάσταση του ενεργειακού του δικτύου αναφέροντας την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% των κρατικών εσόδων. 

Μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου

Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γειτονικό Ιράν, το οποίο καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, η Βαγδάτη οφείλει επί του παρόντος στην Τεχεράνη έξι δισεκατομμύρια δολάρια για ήδη προμηθευμένη ενέργεια.

Η σύμβαση που υπογράφηκε την Κυριακή με την Total Energies καλύπτει τέσσερα έργα, δήλωσε πηγή του ιρακινού υπουργείου πετρελαίου πριν από την τελετή υπογραφής.

Ένα από αυτά στοχεύει στη σωλήνωση θαλασσινού νερού από τον Κόλπο στα νότια πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ. Το νερό θα χρησιμοποιείται για την εξαγωγή πετρελαίου από υπόγεια κοιτάσματα.

Ένα άλλο σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή σε πετρέλαιο στο Artawi κοντά στο νότιο λιμάνι της Basra από 85.000 βαρέλια ημερησίως σε 210.000 bpd.

Ένα τρίτο έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός συγκροτήματος για την εκμετάλλευση της παραγωγής από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του τομέα.

Το τέταρτο έργο θα εγκαταστήσει ένα ηλιακό φωτοβολταϊκό αγρόκτημα στο Artawi.

Η ιρακινή πηγή είπε ότι τελικά, οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να παράγουν «1.000 μεγαβάτ» ηλεκτρικής ενέργειας, το ισοδύναμο της ενέργειας που παράγεται από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

«Το Ιράκ δε θα πληρώσει τίποτα», πρόσθεσε η πηγή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail