Οι ΗΠΑ παρακρατούν 130 εκ. δολάρια από την στρατιωτική βοήθεια της Αιγύπτου: Δικαιώματα ή τα ρωσικά όπλα;

REUTERS/Costas Baltas/File Photo
Freepen.gr - Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρακρατήσει την στρατιωτική βοήθεια ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Κάιρο για να βελτιώσει το ιστορικό της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφεραν δύο πηγές εξοικειωμένες, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός αξιωματούχος, στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η προγραμματισμένη κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι μια διακοπή της πολιτικής των προκατόχων του να παρακάμψει τον έλεγχο του Κογκρέσου για στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο. Στο παρελθόν, χορηγήθηκε εξαίρεση για την απελευθέρωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένες στρατιωτικές χρηματοδοτήσεις για την κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι με το επιχείρημα ότι ήταν προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αλλά ένα μέρος της χρηματοδότησης, 130 εκατομμύρια δολάρια, θα παρακρατηθεί τώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θα είναι διαθέσιμο στα επόμενα οικονομικά χρόνια εάν η Αίγυπτος βελτιώσει τις επιδόσεις, είπε ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μια ανακοίνωση μπορεί να έρθει αργότερα αυτήν την εβδομάδα, ανέφεραν πηγές.

Ωστόσο αναρωτιώμαστε αν η πραγματική αιτία είναι τα ρωσικά και γαλλικά όπλα που αναμένονται στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ είχαν αντιταχθεί στην αγορά των Su-35 ενώ πρόσφατα το Κάιρο προχώρησε σε μια επιπλέον παραγγελία αεροσκαφών Rafale.

Σε παλαιότερη δημοσίευσή μας στη Freepen.gr είχαμε μεταφέρει τις ενστάσεις γερουσιαστών των ΗΠΑ ότι αμερικανικά δολάρια καταλήγουν σε ανταγωνιστικές αμυντικές βιομηχανίες άλλων χωρών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail