Το φιάσκο της εκκένωσης με το Gulfstream

Απορώ με το επίπεδο λήψεως αποφάσεων (και όχι μόνο) στο ζήτημα της εκκένωσης όσων Ελλήνων ενδεχομένως ήταν στο Αφγανιστάν καθώς και των Αφγανών συνεργατών μας και αξιωματικών του Αφγανικού στρατού (που φοίτησαν στην Σχολή Ευελπίδων) και έχουν εγκλωβιστεί πλέον εκεί.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Όχι μόνο καθυστερήσαμε για μερικές δεκάδες ανθρώπους, ενώ πολλές άλλες χώρες πρόλαβαν και εκκένωσαν τον κύριο όγκο από δεκάδες χιλιάδες πολίτες τους και Αφγανούς συνεργάτες, αλλά και ο πρέσβης μας (στο Πακιστάν με αρμοδιότητα και για το Αφγανιστάν), που στείλαμε εκεί, γελοιοποίησε με την συμπεριφορά του την χώρα μας.

Αντί να αναθέσουμε το ζήτημα επιχειρησιακά στις έμπειρες Ένοπλες Δυνάμεις σε ζητήματα εκκενώσεων (το έχουν αποδείξει έμπρακτα τόσες φορές χωρίς να χάσουμε ανθρώπους- π.χ. Γεωργία, Λιβύη, Αλβανία), το ανέλαβαν άνθρωποι χωρίς εμπειρία, γνώση και κυρίως χωρίς σθένος και εμμονή στο σκοπό για να ανταποκριθούν.

Και δεν έφθανε το πρώτο φιάσκο με τον πρέσβη, που δε διδαχθήκαμε από αυτό.

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ήταν πλέον φανερό ότι τα αεροσκάφη που θα προσέγγιζαν κινδύνευαν να προσβληθούν από τα manpads (Man-portable air-defense systems - που είχαν οι τρομοκράτες, πέραν αυτών που άφησαν πίσω τους οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και κατελήφθησαν από τους Ταλιμπάν), στείλαμε το κυβερνητικό αεροσκάφος Gulfstream (χωρίς κανένα σύστημα αυτοπροστασίας) αρχικά στην Ισλαμαμπάντ, μέχρι να ξαναβρούμε αυτούς που έπρεπε να πάρουμε (τι είχε αποφασισθεί άραγε; να πάμε να τους πάρουμε; ή να μας τους φέρουν; και ποίοι; άγνωστο), οι οποίοι είχαν πλέον απομακρυνθεί και χαθεί μέσα στην Καμπούλ.

Και όπως ήταν πλέον αναμενόμενο, στο ελάχιστο χρονικό περιθώριο που υπήρχε ήταν αδύνατο να τους βρούμε, οπότε το κυβερνητικό αεροσκάφος γύρισε άπραγο.

Πληροφορίες, Εκτίμηση καταστάσεως, Σχεδιασμός, Πρωτοβουλία, Πρόληψη, Λήψη Αποφάσεως, Αξιολόγηση και Εκμετάλλευση καταστάσεως, Ανάθεση και Επιχειρησιακή υλοποίηση, Σθένος, Εμμονή στο σκοπό, συνεργασία συντελεστών ισχύος, ΟΛΑ ερασιτεχνικού επιπέδου!

ΣΗΜ: Κατά τα άλλα όσον αφορά την υποτιθέμενη κακή σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο US secretary of state Άντονυ Μπλίνκεν:

«Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σήμερα, σχετικά με τις κοινές προσπάθειες για την εξασφάλιση ασφαλούς και τακτικής εκκένωσης από το Αφγανιστάν.
Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ανεκτίμητος εταίρος στην περιοχή.»

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail