Φτιάχνει κλίμα ο Ερντογάν: Η Τουρκία δεν είναι η «αποθήκη προσφύγων» της Ευρώπης

Freepen.gr - Η Τουρκία δεν είναι η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω αύξησης των τελευταίων εβδομάδων του αριθμού των Αφγανών που εισέρχονται στην Τουρκία πέρα ​​από τα σύνορα από το Ιράν, ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης.

«Η Τουρκία δεν έχει καθήκον, ευθύνη ή υποχρέωση να είναι η αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τους Αφγανούς που διαφεύγουν από τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επισημαίνουν όλο και περισσότερο στην Άγκυρα να λύσει τη νέα αφγανική εισροή προσφύγων, γράφει το turkishminute.com.

«Πρέπει να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας το εξής γεγονός: η Ευρώπη, η οποία έχει γίνει κέντρο έλξης εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν μπορεί να μείνει εκτός αυτού του προβλήματος κλείνοντας σταθερά τα σύνορά της προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της» είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη, με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά γυρίζει επίσης την πλάτη στις ανθρωπιστικές αξίες».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Τουρκία φιλοξενεί 5 εκατομμύρια ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων 3,6 εκατομμυρίων Σύριων 300.000 Αφγανών. Περίπου 1,1 εκατομμύρια είναι αλλοδαποί με άδεια παραμονής, είπε.

Αυτό που δεν είπε ο Ερντογάν είναι ο ρόλος της χώρας στον πόλεμο της Συρίας και του ξεριζωμού των ανθρώπων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι γνώριζε την «ανησυχία» του τουρκικού κοινού για τους πρόσφυγες. Επανέλαβε πως η χώρα ενίσχυσε τα σύνορά της με το Ιράν με στρατό, χωροφυλακή και αστυνομία και ότι ένα τείχος που κατασκευάζεται κατά μήκος των συνόρων πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail