Τι συμβαίνει με τη φαρμακοεπαγρύπνηση; Για ποιο λόγο ενοχλεί;

spencerbdavis1 / pixabay
Είναι εντυπωσιακό το εύρος και το υβρεολόγιο (σε κάποιες περιπτώσεις) των αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και σε τηλεοπτικές εκπομπές, μετά από ανάρτηση του Δ. Κούβελα στο Facebook με την οποία ανέφερε ότι θα έπρεπε να κατατεθεί κίτρινη κάρτα για το πρόσφατο καρδιακό ισχαιμικό επεισόδιο στελέχους της κυβέρνησης. Είναι όμως ιδιαίτερα ανησυχητικό διότι αυτές οι αντιδράσεις, που ένας κακόπιστος θα μπορούσε να τις εκλάβει ως οργανωμένες και ενορχηστρωμένες, συμβαίνουν για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός

Είναι γνωστό ότι η φαρμακοεπαγρύπνηση (κίτρινη κάρτα) καταγράφει συμβάματα ΜΕΤΑ τον εμβολιασμό, όχι απαραίτητα ΛΟΓΩ του εμβολιασμού. Είναι ξεκάθαρο πως η φαρμακοεπαγρύπνηση δεν είναι διάγνωση και απόδειξη αιτιολογικής σχέσης μεταξύ του εμβολίου και του συμβάματος. Γίνεται για να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, μέσω στατιστικής ανάλυσης της συχνότητας, αν υπάρχει αιτιολογική σχέση. 

Όταν σε έναν πληθυσμό συμβαίνουν 100 εμφράγματα ετησίως, και τον επόμενο χρόνο, με την μαζική εφαρμογή μια ιατρικής προληπτικής παρέμβασης, συμβαίνουν 120 εμφράγματα, ΔΕΝ πρόκειται να διαπιστώσεις την αύξηση αν δεν καταγράψεις ΚΑΙ τα 100 αναμενόμενα εμφράγματα που σίγουρα δεν σχετίζονται με την παρέμβαση (επειδή θα συνέβαιναν έτσι κι αλλιώς). Είναι τόσο απλό για κάποιους που είναι ή παριστάνουν τους αδαείς. 

Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση, δεν παίζει τον παραμικρό ρόλο το προηγούμενο ιστορικό ή οι ενδεχόμενοι παράγοντες κινδύνου. Είναι επίσης δεδομένο ότι κανένας ιατροδικαστής δεν μπορεί να αποφασίζει με βεβαιότητα αν ένας θάνατος οφείλεται ή δεν οφείλεται στο εμβόλιο. Όποιος το υποστηρίξει αυτό, μας ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ. Μόνο η ανάλυση της συχνότητας μπορεί να αποδείξει αιτιολογική σχέση, κι αυτό προϋποθέτει οριζόντια και πλήρη καταγραφή. 

Υπάρχουν στο παρελθόν παραδείγματα με φάρμακα που αποδείχθηκε ότι προκαλούσαν καρδιολογικές επιπλοκές σε ήδη διεγνωσμένους καρδιοπαθείς, και αποσύρθηκαν 4 χρόνια μετά την άδεια κυκλοφορίας τους (https://tinyurl.com/hctvaxdf και https://tinyurl.com/va9zt5em). Πριν από τις μελέτες δεν το ξέραμε, οπότε το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνωστή συσχέτιση μέχρι σήμερα πάλι ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Να μας πουν λοιπόν οι κύριοι που σε ορισμένες περιπτώσεις καθυβρίζουν με εμετικό τρόπο, για ποιο λόγο τους ενοχλεί η φαρμακοεπαγρύπνηση; Για ποιο λόγο “εξεγείρονται” και “προσβάλλονται”΄; 

Αναφέρομαι κυρίως στους ειδικούς, για τους οποίους δεν ισχύει η δικαιολογία άγνοιας για το θέμα. Επιλεκτική φαρμακοεπαγρύπνηση σημαίνει προσπάθεια απόκρυψης δυνητικά σχετιζόμενων παρενεργειών. Είτε γίνεται εσκεμμένα, είτε γίνεται από αμέλεια (άγνοια δεν υπάρχει για ειδικούς).
Όσο για τους μη-ειδικούς, θα έπρεπε να χαίρονται όταν το παρακάνουμε με τη φαρμακοεπαγρύπνηση. Όχι να διαμαρτύρονται επειδή μιλούν κάποιοι για το θέμα. Είναι άλλωστε κυρίαρχο μέσο για την ασφάλεια όλων μας, το να μας δυσαρεστεί η αναφορά σε αυτό αποτελεί παράδοξο!

Δεν ενοχλεί λοιπόν η υποκρισία και η φαιδρότητα ορισμένων αντιδράσεων. Η συμπεριφορά του καθενός αποκαλύπτει το ύφος και το ήθος του. Ενοχλεί και προβληματίζει το ενδεχόμενο να κρύβεται από πίσω μια ανεπαρκής φαρμακοεπαγρύπνηση-παρωδία. Αν “προσβάλλονται” με αυτό τον τρόπο για το αυτονόητο, τι είδους φαρμακοεπαγρύπνηση έχουμε και πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε σε όλα όσα καταγράφονται; Θέλουν κάποιοι να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψει κάτι από μια αυτονόητα οριζόντια φαρμακοεπαγρύπνηση; 

Προς το παρόν, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Πάλι καλά, όμως, που δεν συγκρατούνται κάποιοι, διότι έτσι εκτίθενται και ταυτόχρονα μαθαίνουμε και προβληματιζόμαστε για πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε. Θα έρθει ο καιρός που ίσως μπορέσουμε να τα διερευνήσουμε και νομικά όλα αυτά. Προς το παρόν, κάνουμε υπομονή και τα ανεχόμαστε, αλλά δεν παριστάνουμε τους ανόητους και τους αφελείς.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνω στον οποιοδήποτε ασθενή αντιμετωπίζει άρνηση από ιατρό να καταγράψει την περίπτωσή του σε κίτρινη κάρτα, να τον αγνοήσει και να προχωρήσει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ σε καταγραφή της κάρτας. Μπορεί να το κάνει στο https://kitrinikarta.eof.gr/ και είναι υποχρέωση απέναντι στον εαυτό του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail